Home / Educativ / Trei autori inconturnabili – Alexis de Tocqueville, Aldous Huxley și George Orwell

Trei autori inconturnabili – Alexis de Tocqueville, Aldous Huxley și George Orwell

H.P.
Incorect Politic
Martie 20, 2021

Via HoratiuMP:

Trei autori inconturnabili

Alexis de Tocqueville, Aldous Huxley și George Orwell.

Aceste trei nume apar pe bună dreptate în multe articole sau publicații scrise de comentatori care caută explicații pentru această lume care devine din ce în ce mai evident, una totalitară.

• Alexis de Tocqueville, urmând în acest fel unui Aristotel care ura democrația, a explicat în urmă cu aproape 200 de ani în cartea sa de referință Democrația în America, cum trecerea de la aristocrație la democrație a presupus apariția a ceea ce el a numit o tiranie „moale”, care ar avea un singur scop: să taie capetele care depășesc nivelul general, lăsând cetățenii ca posibilitate, doar să trăiască vieți total controlate și centrate pe plăceri mediocre pe care toată lumea se teme să le piardă dacă ar fi nemulțumit tiranul. Iar această analiză este verificată în fiecare zi. Prin urmare, marea originalitate a lui Tocqueville nu constă în a prezice că dictatura urmează întotdeauna democrației, deoarece așa spusese Aristotel cu mult timp înainte, ci că această dictatură ar fi „moale” și ar beneficia de sprijinul populației.

• Aldous Huxley, la rândul lui, în Brave New World, acceptă că democrația a pierdut și că guvernul a căzut în mâinile unei clase care nu este foarte definită, dar care, datorită științei și tehnicii, a reușit să modifice natura. Concepția și gestația umană au loc în eprubete, ceea ce face posibilă împărțirea populației în cinci clase: În partea de sus a alpha, apoi a beta … etc … Și în partea de jos a deltelor, toate formate biologic pentru a umple anumite sarcini în funcție de numerotarea lor. Și pentru a păstra această mică lume liniștită, dacă vreunul dintre ei are cumva un fel de blues, de nostalgie, atunci „noi” le vom oferi imediat un produs euforizant și amețitor, Soma, ( un fel de redbull, care îi face să se simtă mai bine). Orice asemănare cu situația actuală este evident fortuită.

• George Orwell ne anunță în cartea sa „1984”, (scrisă în anul 1948 ) venirea la putere a lui „Big Brother”, pe care nimeni nu-l cunoaște, dar care îi urmărește pe toți îndeaproape și care, datorită controlului total al lumii tehnice și politice și a mass-media la dispoziția sa, asigură stăpânirea „Logosului” prin inventarea „limbii noi” unde cuvintele înseamnă opusul acceptării lor actuale: libertatea înseamnă sclavie, pacea înseamnă război, informația gratuită înseamnă cenzură, democrația înseamnă dictatură … similaritatea cu GAFA-ul nostru de toate zilele și limbajul corect politic impus, încă o dată, poate fi doar rezultatul întâmplării.

2 comments

  1. Aristotel nu ura democratia ci nu credea in aplicare principiilor ei in practica. Cititi cartea lui Aristotel numita “Politica” si vedeti ca el considera posibile doar trei forme de guvernare: tiranie, oligarhie si demagogie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *