Home / Actualitate / SOLIDARITATE ROMÂNEASCĂ Peste Hotare!

SOLIDARITATE ROMÂNEASCĂ Peste Hotare!

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Februarie 14, 2018

Un exemplu de românism de peste hotare și o dovadă că românismul veritabil este strâns legat de ortodoxie.

Activenews:

Mă apropii ușor de ușa lăcașului de cult, cu acea teamă de care tot nu mai scap de aproximativ doi ani, de când am venit în Germania, că voi da peste un neamț pe care nu-l voi înțelege și iar voi transpira chinuindu-mă să-i explic ce vreau și să pricep ce-mi răspunde.

Nu apuc să pun mâna pe clanță că ușa se și deschide, o femeie și fetița ei ieșind din lăcașul de cult. În biserică, văd prin ușa întredeschisă, e plin de oameni. Sunt câteva zeci de oameni. De români. Majoritatea dintre ei vin aproape duminică de duminică la Sf. Liturghie, care începe de la ora 10:00.”

Așa începe reportajul publicat de Sergiu Rusu în Ziarul Românesc. La Centrului Bisericesc din München unde, după Sf. Liturghie, preasfințitul părinte dr. Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, făcea apel către credincioși, pentru a veni în sprijinul muncitorilor aflați pe șantierul viitoarei mănăstiri românești din Aubing.

SOLIDARITATE ROMÂNEASCĂ Peste Hotare

Au răspuns deja apelului mai multe persoane. Unii cu mâncarea, unii cu transportul, iar alții s-au oferit să sprijine financiar demersul Episcopului vicar. E cazul mai multor femei din zona Perlach, românce stabilite cu familiile de mai multă vreme la München, care s-au oferit să asigure, cu rândul, câte o masă caldă pe zi, în zilele de miercuri ale fiecărei săptămâni. „Grupul Perlach”, așa au fost trecute pe lista credincioșilor care au răspuns apelului făcut de către PS Sofian. Un alt exemplu: o familie de români va asigura în fiecare zi de joi costurile serviciilor unei firme de catering care să le ofere o masă caldă muncitorilor de la șantierul din Aubing.

Cât de exagerat este să presupunem că există mai mulți români ortodocși în Germania decâț nemți ortodocși? Nu foarte, având în vedere că numărul bisericilor germane scade proporțional cu numărul moscheelor noi construite.

Ei construiesc Așezământul Ortodox „Înălțarea Sfintei Cruci”. Întins pe aproximativ 2600 de metri pătrați, Așezământul va fi compus din trei clădiri: lăcașul de cult, ce va fi ridicat după modelul bisericii „Sf. Nicolae Domnesc” de la Curtea de Argeș, centrul comunitar-parohial (în care va funcționa o școală românească, o bibliotecă, spații de cazare ori destinate activităților sociale și de caritate) și o a treia clădire, în care vor funcționa sediul episcopal și mănăstirea.

Rămâne de văzut dacă autoritățile germane vor fi la fel de tolerante cu românii precum sunt cu musulmanii.

PS Sofian Brașoveanul spune că Așezământul Ortodox din Aubing va fi „ambasadă spirituală a românilor”.

Pe șantier lucrează și Gheorghe Iftimie (51 de ani), care e de loc din Iași. Dulger de meserie. În aceeași zi, de dimineață, Gheorghe mersese pe jos patru ore, ca să ajungă la Sf. Liturghie de la biserica din München.

Ca el sunt și ceilalți 20 de români care trudesc pe șantierul de la Aubing. Au venit cam de prin toată România, prin firma din București care a câștigat licitația pentru construcția mănăstirii. Și lucrează de dimineața până aproape de lăsarea întunericului, ambiționați și de faptul că vor contribui, prin munca lor la realizarea unei mănăstiri românești în inima Bavariei, cel mai mare proiect pentru comunitatea românească de aici.

În orice caz, știu unde mă duc dacă o să călătoresc vreodată în Germania.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *