Home / Educativ / Legenda Mankurtului

Legenda Mankurtului

Catalin B.
Incorect Politic
Mai 25, 2020

Citiți mai multe aici (link).

Legenda Mankurtului (fragment din C.Aitmatov – O zi mai lunga decat veacul)

 

“Mankurtul, o întruchipare simbolică a omului supus, spălat pe creier, care-și uită trecutul, părinții și propria identitate, slujind doar stăpânului care-i dă adăpost și mâncare. O făptură îndobitocită, cu nevoi simple și puține, căreia i-au fost răpite conștiința, judecata și aducerea-aminte – miezul sfânt al omului, singura avere pe care-o duce cu el, căci e de neatins pentru alții. Și totuși, cineva a găsit o cale să-i fure omului și această avere…

Cât de bine se potrivește acest tip de om cu deceniile totalitarismului, când fiii și-au trădat părinții, lepădându-se de familie, pentru a se conforma cerințelor statului și ale tătucului lor, Stalin… În cazul lor, e vorba de o renunțare de bunăvoie la conștiință și memorie, un fapt mult mai cumplit decât povestea tragică a mankurtului creat cu forța de juanjuani.

Poate nu degeaba, deasupra stepelor Sarî-Ozeki zboară fără odihnă pasărea care strigă: „Amintește-ți cine ești! Cine ești? Cum te cheamă-cheamă? Ești fiul lui Dodenbai!”, pentru că acest mankurt nu este doar o istorie de speriat copiii, nu este un concept ce aparține trecutului.

Indiferent de continent, perioadă istorică sau regim politic, mankurtul a existat și va exista într-o formă sau alta, la fel cum, în viitor, ar putea exista acei oamenii dirijați prin radio despre care vorbește Sabitjan, cei care vor face totul după un program stabilit de la centru.”

One comment

  1. exemplu de idioți utili societății deschise la care visează Hellvig și Soroș: https://www.youtube.com/watch?v=VrJ_1nCM9S8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *