Home / Educativ / Laleaua lui Decebal

Laleaua lui Decebal

Carolina Gunderode
Incorect Politic
Iunie 22, 2020

Laleaua lui Decebal

Laleaua galbenă de cazane, cum este numită această specie unică în lume, este protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 și prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate. Amenda pentru orice fir rupt este de 10.000 de lei.

  Această lalea înflorește la începutul lunii aprilie și crește în România doar pe versanţii stâncoşi din rezervaţia naturală Cazanele Dunării și se pare că a fost observată pentru prima dată în anul 1884 de botanistul Vincze von Borbas, care a publicat un material despre această floare în “Foaia Asociaţiunii Transilvania”, ziar ce apărea la vremea respectivă la Sibiu, avându-l ca redactor pe G. Barițiu.

    Laleaua galbenă este doar una din speciile de flori protejate, ţara noastră având numeroase specii unice în Europa

Laleaua lui Decebal

    Există și o legendă despre această lalea. Se spune că o fetiță nu se înțelegea deloc cu mama sa vitregă. Alungată de-acasă, fetița s-a pierdut pe aceste meleaguri unde a plâns atât de mult, încât lacrimile ei s-au transformat în lalele galbene

    Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier. Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat în stâncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal având dimensiunile de 55 m – înălțime și 25 m – lățime, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *