Home / Educativ / Iustin Pârvu: “Biserica Trebuie Să Dobândească mai Întâi Duhul Creștin”

Iustin Pârvu: “Biserica Trebuie Să Dobândească mai Întâi Duhul Creștin”

Incorect Politic
Septembrie 16, 2019

Preluat dintr-un comentariu scris de Vasilică Militaru:

*

“Biserica trebuie să dobândească mai întâi duhul creştin…”.

Pentru Radu Enache, și nu numai pentru el, expun un fragment din cartea “Credința Neamului Românesc”, scrisă de mine împreună cu soția mea.

“-Părinte Iustin, ştim că aţi făcut parte din Frăţiile de Cruce legionare în perioada dinaintea arestării(14 mai 1948). Eraţi monah şi preot, aveaţi Mănăstire, aveaţi Biserică. Ce anume v-a nemulţumit şi aţi căutat în Frăţia de Cruce?

-Păi, era acolo o emulaţie, un crez, o convingere…o credinţă pe care o mai am şi acum şi nu am găsit-o în Biserică…Biserica se afla cam în aceeaşi situaţie ca şi acum.

-Atunci, să înţelegem că Biserica are nevoie de duhul legionar?

-Ce duh legionar! Biserica trebuie să dobândească mai întâi duhul creştin…Toate astea se întâmplă pentru că preotul nu-şi mai face datoria, de la preot în sus, până la ierarh…s-au despărţit de credincios. Iar poporul…poporul merge la o slujbă, un botez, o cununie, o înmormântare, mai aprinde o lumânare pentru morţi, se spovedeşte, se împărtăşeşte şi uite-aşa cu credinţa lui merge înainte, fără să-i pese nici de ce face preotul, nici cine e ierarhul. Aşa a mers poporul acesta în istorie.

-Părinte, dar poporul acesta merită mai mult, n-a jertfit destul?

-Da. Poporul a jertfit destul. Ajunge! Poporul merită mai mult. Şi temelia cea bună s-a pus acolo, în temniţele comuniste, pentru zidirea creştină spre învierea Neamului Românesc.”.

2 comments

  1. Militaru Vasilică

    Confirm dialogul cu Părintele Iustin Pârvu. A avut loc în luna martie 2010, înainte ca părintele să fie internat la Cluj. Am mers cu soția să-i expunem proiectul cărții CREDINȚA NEAMULUI ROMÂNESC. Ne-a dat binecuvântare pentru a finaliza cartea. Textul a fost introdus în capitolul “Dialog în chilie” din prefața cărții. Când s-a întors părintele de la Cluj, prin luna iunie, am mers din nou la el să-i prezentăm draftul cărții ce urma să plece la tipografie. A fost de a acord cu textul din “Dialog în chilie”. Am dat drumul la tiraj la tipografie. Când am venit cu cartea la el, i-am lăsat-o în chilie.
    S-a activat CENZURA BISERICII. Persoane clericale din anturajul părintelui, pe care nu le voi divulga acum, au făcut presiuni pentru ca părintele Iustin să se dezică de textul cu pricina. A fost chemat la ordine și apostrofat tipograful Ionel Rusei . Poate confirma presiunile.
    Când ne-am dus noi, părintele a admis că, dincolo de zvonuri, cuvintele îi aparțin și trebuie să rămână în prefața Credinței Neamului Românesc. Dovadă că nu a existat nici o retractare a părintelui Iustin. Cățeii au amuțit.
    Așa a fost cu Dialogul din chilie. Peste ani am înțeles spusele părintelui Iustin. Iudeo – creștinismul practicat de BOR, un amalgam sulfuros de criminalitate religioasă și iubire divină, nu are nimic de a face cu autenticitatea creștinismului. “Biserica trebuie să dobândească mai întâi duhul creştin…”. Începând cu Corneliu Zelea Codreanu, unii legionari au înțeles asta, chiar dacă duhurile criminalității și agresiunii fizice mai bântuie mulți naționaliști români. Păcat că se consideră creștini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *