Home / Actualitate / Inginer din Noua Dreaptă Cere Guvernului să Deschidă Bisericile

Inginer din Noua Dreaptă Cere Guvernului să Deschidă Bisericile

Alexandru Balcu
Incorect Politic
Mai 6, 2020

Cerere către: Guvernul României, Administrația Prezidențială a României

Privind: Susținerea petiției pentru deschiderea bisericilor ortodoxe a  ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Subsemnatul Alexandru BALCU, membru al organizației Noua Dreaptă, filiala București, prin prezenta solicit deschiderea pentru credincioși a tuturor bisericilor ortodoxe de pe teritoriul României și mă raliez demersului făcut în acest sens de Înalt Preasfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

În perioada scursă de la intrarea în vigoare a primei ordonanțe de urgență, respectiv a primei Ordonanțe Militare, în care într-un mod mai mult sau mai puțin justificat viața socială și economică a fost bulversată, Biserica Ortodoxă Română, în ansamblul ei, cuprinzând atât ierarhi cât și credincioși, a fost în mod clar discriminată și marginalizată. Mai mult, ca român și creștin – ortodox practicant îmi exprim chiar profunda indignare pentru modul în care a fost tratată comunitatea Ortodoxă în ansamblu.

În condițiile în care accesul în hyper și super-marketuri a fost permis zilnic, între 12 și 14 ore, nemaivorbind de aglomerația din piețele agroalimentare din perioada de dinaintea Paștilor, în condițiile în care s-a permis îmbulzirea oamenilor pe aeroporturile din țară pentru a trimite “pălmași” în țările vestice, punând chiar în pericol viața acelor români, dreptul la exercitarea Credinței al românilor a fost încălcat într-un mod nejustificat și grosolan deopotrivă.

Pot spune fără să mă feresc de cuvinte că ținerea sub lacăt a bisericilor ortodoxe în noaptea de Înviere și în zilele următoare și, mai grav chiar decât atât, încercarea de intimidare a credincioșilor prin atacuri verbale pornite chiar de la vârful Statului, respectiv președintele Klaus Iohannis, sunt fără precedent în istoria noastră de popor creștin.

În demersul meu prin care solicit ferm deschiderea bisericilor începând de pe data de 15 mai 2020, aduc în vedere următoarele:

  1. Constituția României, legea fundamentală a țării, respectiv articolul 29, aliniatele (3) și (5), prin care se garantează libertatea organizării cultelor religioase precum și autonomia acestora față de stat; ori, prin ținerea Slujbelor specifice credinței ortodoxe, în biserici, fără credincioși, se aduce o atingere gravă înseși libertății de conștiință religioasă a credincioșilor, implicit și a subsemnatului;
  2. În Credința noastră Ortodoxă mărturisim, prin Crezul Ortodox, nemurirea sufletului și viața veșnică care va urma acestei vieți pământești în Împărăția lui Hristos. Ca și credincios și având, prin libertatea de conștiință, credința nestrămutată în Sfânta Scriptură și implicit în cele care trebuie să le fac pentru Mântuire ca mod de a-mi continua viața dată de Dumnezeu în Împărția Cerurilor, imposibilitatea mersului la biserică și participarea la Sfânta Liturghie îmi pune în pericol însăși Mântuirea mea și a familiei mele;
  3. Biserica Ortodoxă s-a dovedit de-a lungul veacurilor, “mama neamului românesc”, după cum a afirmat și poetul național și Românul de excepție Mihai Eminescu.

Această calitate atribuită Bisericii de marele nostru poet și om politic își are acoperirea atât în trecut, prin prezența spirituală, morală și chiar fizică a slujitorilor Sfântului Altar în toate războaiele de apărare, dar și prin sutele de acte de caritate și milostenie săvârșite de aceștia în această perioadă de criză, în numele și din resursele proprii ale Bisericii Ortodoxe Române. Poporul român este în fundamentul său eminamente creștin – ortodox, iar acesta este un dat și o realitate pe care n-o pot schimba sub nici un chip conducătorii atei, seculariști și progresiști ai României de azi. Până una-alta, această țară se numește România, este locuită de poporul român prin mila și îngăduința bunului Dumnezeu iar sănătatea morală a acestui neam s-a bazat și se bazează în primul rând pe Biserica lui Hristos.  A menține închise bisericile ortodoxe pentru credincioși în acest context, mai ales în condițiile “relaxării” pentru alte activități umane, este cu adevărat un act de răutate premeditată împotriva poporului român;

  1. Alte state au menținut bisericile deschise și în acele locuri nu s-au înregistrat creșteri semnificative de infectări. În timpul crizei de coronavirus, majoritatea Statelor din SUA permit Sfintele Liturghii în lăcașurile de cult, conform Pew Research Center. Doar 10 din 50 de state interzic adunările religioase iar celelalte consideră cultul religios ca fiind activitate ”esențială”. Mergând la țările surori întru Credința Ortodoxă din Europa, avem limpede cazurile Georgiei, Bulgariei, Rusiei și Bieolorusiei, în care bisericile ortodoxe dar și lăcașurile altor culte religioase au fost menținute deschise inclusive în Sfânta noapte de Înviere. Nimic rău nu s-a întâmplat, ba dimpotrivă, ierarhii și mirenii drept credincioși au arătat că slujirea după cum se cuvine a lui Dumnezeu se poate face în condiții de maximă grijă față de sănătatea celor din jur.

Îmi pun întrebarea firească: de ce în România ar fi altfel? Are cineva cunoștință de fapte antisociale săvârșite de către credincioși în timpul adunărilor religioase în Sfintele Lăcașuri? A făcut vreun rău cuiva, în România, mersul la biserică?

 

În final, nu pot decât să-mi exprim nădejdea că Dumnezeu vă va lumina mintea și vă va da un imbold în inimă pentru a permite un “armistițiu” în acest război și să acceptați deschiderea bisericilor noastre creștin – ortodoxe, așa cum este firesc și normal și pentru că noi, românii, avem nevoie de Biserică pentru a mijloci în fața lui Dumnezeu spre binele  poporului român.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

Cu sinceritate,

 Inginer constructor,

membru Noua Dreaptă București,

Alexandru Balcu

Leave a Reply

Your email address will not be published.