Home / Educativ / GENERATIA 5G (II) – Efectele câmpurilor electromagnetice asupra sănătății

GENERATIA 5G (II) – Efectele câmpurilor electromagnetice asupra sănătății

Alexandru Sicleru
Incorect Politic
Mai 14, 2020

 

GENERATIA 5G(II)

GENERATIA 5G

Citiți partea I – aici.

Campurile electromagnetice(EMF) sunt clasificate de obicei in doua grupe: radiatii ionizante si radiatii neionizante.

Ionizarea inseamna ca acel EMF specific are suficienta energie pentru a perturba structura unui atom prin eliminarea unuia sau mai multora din electronii sai  strans legati, transformand acel atom care era anterior neutru, intr-un ion cu o sarcina pozitiva.

Ionii sunt o problema deoarece pot produce radicali liberi. Radicalii liberi sunt molecule care au devenit ionizate si nu au gasit nimic la care sa adere pentru a-si elimina incarcatura dezechilibrata.

Corpul nostru necesita un anumit nivel de radicali liberi pentru a ramane sanatos, dar atunci cand sunt produsi in cantitati mari, devin o problema. Ei pot ataca membranele celulare, proteinele, celulele stem si mitocondriile si le convertesc in forme deteriorate.

Radiatiile ionizante pot provoca,  de asemenea, daune ADN-ului. Principalele tipuri de radiatii ionizante sunt: neutronii din elementele radioactive precum uraniu, particulele alfa, particulele beta, razele X si razele gamma. Deoarece particolele alfa si beta pot fi oprite de bariere fizice, cum ar fi o foaie de hartie sau o placa de aluminiu, de obicei ele nu prezinta pericole. Dar neutronii din particulele radioactive, razele X si gamma sunt mult mai penetranti, iar expunerea  la ei poate provoca daune biologice grave.

Radiatiile neionizante  nu au suficienta energie pentru a crea ioni si au fost considerate ca sigure si inoffensive zeci de ani. Dar lucrurile nu stau chia rasa. Radiatiile neionizante sunt produse de electronice precum telefoanele mobile si alte dispozitive wireless, telefoanele fara fir si aparatele inteligente. Clasificarea unanima a radiatiilor neionizante ca fiind “ sigure”, in expuneri adecvate s-a dovedit falsa. Nu toate radiatiile neionizante sunt daunatoare, ca de exemplu lumina vizibila si lumina infrarosie. Ambele sunt importante pentru sanatatea umana. S-au efectuat studii nenumarate prin care s-a minimalizat capacitatea campurilor electromagnetice EMF, de a provoca un mare rau sanatatii.

Sa vedem acum care sunt sursele de EMF dintr-o locuinta:

  1. Telefoanele mobile, laptopurile si tabletele;
  2. Routerele WI-FI;
  3. Telefoanele fara fir(tehnologie digitala fara fir);
  4. Cuptoarele cu microunde;
  5. Dispozitivele Bluetooth, cum ar fi: casti, AirPod, trackere fitness, tastaturi, mouse-uri fara fir, imprimante, dispozitive de monitorizare a copiilor, aparate auditive, boxe, console de jocuri si controlere, dispositive compatibile cu Amazon Echo si Alexa, orice dispozitiv “intelligent” incluzand aici si orice televizor nou( cu plasma sau LED);
  6. Contoarele inteligente electrice, de gaz si de apa.

Atat radiatiile ionizante cat si radiatiile neionizante ataca ADN-ul, doar caile

sunt  diferite. Radiatiile ionizante trec prin nucleul celulelor corpului nostru, unde este pastrata cea mai mare parte a ADN-ului. Ele au suficienta energie pentru a rupe direct o parte a legaturilor covalente din ADN. Acesta este modul direct in care radiatiile ionizante produc daune genetice, care pot duce la moarte celulara sau cancer.

Exista , de asemenea, si o modalitate indirecta prin care radiatia ionizanta dauneaza ADN-ului. Acesta are loc prin transformarea apei din interiorul celulelor intr-unul din cei mai periculosi radicali liberi numit hidroxil.

Este adevarat ca radiatiile neionizante nu au suficienta energie ca sa sparga direct legaturile covalente din ADN-ul nostru sau ca sa produca radicalul hidroxil. Cu toate acestea, radiatiile wireless duc la daune biologice si de AND care sunt aproape identice cu daunele produse de radiatiile ionizante.

Radiatiile neionizante din dispozitivele wireless creeaza radicali liberi de carbonil, care practice cauzeaza daune identice AND-ului nuclear, membranelor celulare, proteinelor, mitocondriilor si celulelor stem

Standardele actuale de siguranta ale tehnologiei wireless prezinta lacune extreme de perculoase.  Suntem complet neprotejati de regulamentele guvernamentale pentru siguranta consumatorului, deoarece acestea prezinta lipsuri fundamentale.

FCC(Comisia Federala pentru  Comunicatii a SUA) stabileste reglementarile de siguranta la expunerea de radiatii EMF(telefoane mobile), folosind un manechin SAM(manechin antropomorfic specific) , care este o reproducere din plastic a unui cap uman umplut cu lichid, prin care sa se depisteze rata de absorbtie a tesutului creierului, asa numita SAR(rata de absorbtie specifica).

Singurul merit al valorii SAR este ca masoara efectul termic de scurta durata al radiatiilor asupra corpului. Dar modul principal in care EMF dauneaza corpului nu este prin caldura, ci prin schimbarile la nivel celular, pe care valoarea SAR nu o masoara.

De altfel, valoarea SAR ridica unele probleme , cum ar fi:

  • SAM este modelat ca un barbat inalt de 1,90 m, care cantareste mai mult de 90kg, iar acesta este cu mult mai mare decat majoritatea populatiei lumii;
  • Valorile SAR sunt raportate catre FCC de poducatorii de telefoane si ele pot diferi pana la de 2 ori fata de numarul raportat, intre 2 telefoane de acelasi fel;
  • Valoarea SAR difera in functie de sursa expunerii si de persoana care foloseste telefonul. Spre exemplu,daca ne aflam intr-o masina, lift sau intr-o zona rurala, telefonul mobil foloseste mai multa putere(3G sau 4G),iar creierul va primi o expunere mai mare de la puterea mai mare necesara in aceste situatii. Prin urmare, valoarea SAR poate fi atunci mai mare de 10 pana la 100 de ori decat valoarea raportata.
  • Tinerea telefonului mobil intr-o maniera usor diferita poate face ca un telefon cu SAR cea mai proasta, sa fie mai putin daunator decat telefonul cu cea mai buna SAR.

Valoarea SAR  nu are nimic de a face cu adevaratele daune biologice facute de EMF emise de telefoanele mobile. Ea este mai degraba un etalon al intensitatii efectului de incalzire , care ofera doar beneficiul de a fi capabil sa compare SAR al unui telefon cu al altuia.

Toti producatorii de telefoane mobile recomanda sa tii telefonul la o distanta intre 5 si 15 mm de corpul nostru. Cu toate acestea, putini stiu de aceasta instructiune, deoarece compania producatoare a ingropat-o  bine in interiorul manualului de utilizare.

FCC si alte organisme de reglementare deriva standardele lor din lucrarile efectuate de un grup privat numit Comisia Internationala pentru Protectia Impotriva Radiatiilor Neionizante(ICNIRP) . Liniile directoare ale acestei institutii sunt destinate doar  sa “ protejeze” de expunerea pe termen scurt, dar bolile provocate de EMF – in special cancerul – se pot dezvolta pe durata a zeci de ani.

In fine, trebuie doar sa intelegem, ca nu putem determina siguranta telefonului dupa standarde SAR stabilite, in momentul de fata, de FCC.

Am vazut mai sus, distinctia dintre EMF ionizante si neionizante. Dar mai exista un criteriu care le diferentiaza si anume : radiatii provenite din circulatia curentului alternativ(AC) si a curentului continuu(DC). Curentul alternativ este un curent pulsator, pe cand cel continuu nu este pulsator.

In curentul alternative, sarcinile electrice se deplaseaza in 2 directii. Reteaua europeana furnizeaza un c.a de 50 oscilatii/sec, pe cand in reteaua Americana(SUA), c.a circula cu 60 oscilatii/sec.

In curent continuu sarcinile electrice circula doar intr-o singura directie.  Fluxurile de curent continuu sunt practice ceea ce experimentam in natura. Pamantul, care este un magnet urias creeaza  un camp magnetic si electric DC. Se comporta la fel ca o baterie care trimite electronii intr-o singura directive.

Sistemul nervos al corpului uman face acelasi lucru si foloseste current continuu pentru sinapse si semnale. Celula umana are un fel de pompa sodiu-potasiu care  este o baterie de curent continuu. Corpul uman este proiectat sa functioneze  cu curent continuu.

Odata ce geniul lui Nikola Tesla( Nicolaie Teslea – istro-roman) a descoperit curentul alternative, implicatiile si efectele c.a s-au dovedit a fi nefericite pentru corpul uman.  Utilizarea c.c  ar fi foost o alegere mai buna d.p.d.v biologic, deoarece organismele vii au fost expuse in mod regulat de-a lungul evolutiei lor biologice la campurile statice si magnetice ale Pamantului, putand astfel tolera mai bine curentul continuu.

Atunci cand exista variatii de peste 20% in EMF naturale ale Pamantului, in timpul furtunilor magnetice ale Soarelui, la fiecare 11 ani, apar incidente de sanatate la oameni si animale, inclusiv boli nervoase si psihice, crize hypertensive, atacuri de cord si mortalitate.

Organismele vii nu au aparare impotriva variatiilor mai mari de 20% ale EMF natural, prin urmare ele nu se pot apara nici impotriva EMF create de om.

Semnalele wireless folosesc mai multe frecvente simultane, facand aceste variatii si mai mari. Acest lucru face ca organismele vii sa perceapa impulsurile EMF create de om, ca factor de stress asupra mediului.

De exemplu, s-a constatat ca un EMF DE 2,8 Ghz care era modulat pe 500Hz

A fost semnificativ mai eficient in cresterea frecventei cardiace la sobolani decat unda continua corespunzaroare de 2,8 Ghz a EMF  cu aceeasi intensitate medie si durata de expunere.

 

Efectele campurilor magnetice asupra sanatatii

Cercetarea privind efectele campurilor magnetice asupra sanatatii a avut legatura cu inmultirea cazurilor de leucemie si cancer la creierul copiilor.

“Un studiu care a scanat datele colectate intre anii 1997-2013 a analizat 11699 de cazuri si 13194 de controale si a concluzionat ca * nivelul de expunere la campurile magnetice poate fi asociata cu leucemia la copii*.

Aceste studii reprezinta o parte din cercetarea la care Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS) se refera atunci cand admite ca unele tipuri de EMF sunt intr-adevar in legatura cu cazurile de cancer, ca sunt daunatoare d.p.d.v biologic si ca ar trebui limitate.”

Electricitatea murdara

Aceasta reprezinta o alta sursa de radiatie daunatoare sanatatii oamenilor.

Electricitatea murdara este un alt tip de EMF. Ea variaza de la 2000Hz (2Khz) la 100000Hz(100Khz). Aceasta plaja de frecvente se cupleaza cel mai usor la corpul nostrum, provocand daune biologice.

Electricitatea murdara apare atunci cand un motor de current alternative este cuplat la retea, ca de ex: aerul conditionat(A/C), frigider, blenderul de bucatarie, televizoare(TV),sau calculatoare.

O alta sursa de electricitate murdara o reprezinta becurile fluorescente.

Ele creeaza electricitate murdara pentru ca au la baza o alimentare in modul comutat care converteste curentul de 50Hz(sau 60 Hz in SUA) mai intai in curent continuu , apoi schimba tensiunea intr-o frecventa mai mare, aprox. 50000Hz(50Khz).

Becurile fluorescente produc de asemenea lumina digitala cu un spectru nesanatos care este predominant albastru, care perturba nivelul de melatonina cand o vezi dupa apusul soarelui. Deci pentru a ne proteja de influenta daunatoare a electricitatii murdare trebuie sa ne limitam expunerea la luminile fluorescente acasa si la birou.

Calculatoarele, monitoarele si televizoarele creeaza electricitate murdara, deoarece au diverse componente care functioneaza in curent continuu. Ele folosesc surse de alimentare in modul comutat, pentru a converti curentul alternative(c.a) in curent continuu(c.c) la diverse tensiuni.

Turnurile de telefonie mobile sunt o sursa substantiala de electricitate murdara. Sam Milham, M.D, cu masterat in epidemiologie, subliniaza pe site-ul mercola.com:

“Fiecare turn de telefonie mobiladin lume produce energie elctrica murdara cu tonele. Multe scoli au turnuri celulare in campus. Ceea ce fac este ca ii imbaiaza pe copii cu electricitate murdara. Ea revine apoi in cabluri; cablurile din pamant si cablurile electrice care deserves capusul. Intreaga aceasta retea devine o antenna pentru toata aceasta electricitate murdara, care apoi se intinde pe kilometric in jur.”

Panourile solare si turbinele eoliene sunt , de asemenea, surse de electricitate murdara. De fapt, invertoarele lor sunt. Aceasta deoarece ele transforma energia solara in curent continuu, iar prin invertoare se obtine curent alternativ de 230v(50 Hz).

Surse obisnuite de electricitate murdara

  • Becurile flurescente compacte;
  • Telefoanele fara fir;
  • Ventilatoarele cu trepte de viteza;
  • Dispozitivele si cuptoarele cele mai eficiente energetic, deoarece ele economisesc energie prin pornirea/oprirea frecventa a curentului, in mod repetat;
  • Multe dintre LED-uri;
  • Calculatoarele si laptop-urile;
  • Orice dispozitiv electronic cu o cutie transformatoare la capatul cablului de alimentare;
  • Uscatoarele de par;
  • Comutatoarele pentru lumina;
  • Frigiderele;
  • Imprimantele;
  • Incarcatoarele telefoanelor mobile;
  • Televizoarele;
  • Routerele WI-FI;
  • Contoarele inteligente pentru utilitati;
  • Turnurile de telefonie mobile;

In concluzie, toate electrocasnicele sunt surse de EMF.

 

Cuptoarele cu microunde  introduc o descarcare masiva de EMF in  locuinta

Tehnologia cu microunde a extins influenta EMF in viata de zi cu zi.

Prima aplicatie practica a microundelor a fost radarul. El a fost realizat de fizicianul britanic Sir Robert Watson-Watt in anul 1935 si a fost folosit pe scara mai larga in al 2-lea Razboi Mondial, de catre armata. Frecventele radar se afla in intervalul de microunde al spectrului electromagnetic: unele echipamente radar opereaza in acelasi interval  de frecvente ca telefonul mobil, 800-900 Mhz. Alte echipamente radar functioneaza la frecvente mai mari, in jur de 2000 Mhz(2Ghz).

Efectul termic al microundelor a fost descoperit intamplator de un inginer, Percy Spencer, cand a observat ca un baton cu ciocolata care-l avea in buzunar se topise in timp ce a stat langa un dispozitiv radar. Dupa ce Spencer a demonstrate ca radarul cu fraventa mai mare – 2,45 Ghz( aceleasi folosite acum de multe telefoane fara fir, telefoane mobile si Wi-Fi) ar putea fi folosit pentru preparat mancarea s-a trecut la executarea cuptorului cu microunde.

In anul 2015, Biroul de Recensamant al SUA a estimate ca 96,8% din gospodariile americane detineau un cuptor cu microunde. In timp ce cuptorul cu microunde scurteaza timpul de gatit, aceasta comoditate vine la un pret ridicat in ceea ce priveste expunerea la EMF si consecintele secundare asupra starii de sanatate, deoarece, atunci cand este pornit, el devine cea mai mare sursa de expunere la radiatii dintr-o locuinta.

Telefoanele fara fir si telefoanele mobile

O alta noua utilizare a radiatiei cu microunde a fost descoperita in anii ’50, cand cercetatorii au dezvoltat pentru prima data telefonul fara fir. Telefoanele fara fir functionau folosind unde radio pentru a comunica intre baza telefonului si receptor, care erau 2 componente de sine statatoare. La inceput foloseau frecvente mai joase, cum ar fi 27 Mhz, care apoi au crescut rapid la 900 Mhz, apoi la 2,4 Ghz si chiar la 5,8 Ghz.

In anul 2005, 33,9% din populatia globului avea un telefon mobil cu abona-ment, conform unui raport privind Tehnolgia Informatiilor si Comunicatiilor(TIC) din anul 2015. Zece ani mai tarziu, ajungea la 96,8%.

Conform Recensamantului din 2016 privind nediul si economia de consum a cetateanului din India, 77% din cei mai saraci indieni aceau telefoane mobile, in timp ce doar 18% aveau acces la apa de la robinet. Conform unui studiu al IHS Markit, numarul de smartphonuri in anul 2020 este de asteptat sa ajunga la 6 miliarde.

Popularitatea incredibila a telefoanelor mobile si dorinta constanta pentru acoperirea telefonului mobil inseamna tot mai multe turnuri de telefonie mobile sunt necesare pentru a transmite si primi unde radio( care sunt EMF) pe zone din ce in ce mai mari. Cu cat cererea pentru mai multe functionalitati (jocuri video) creste, cu atat mai mult este nevoie ca aceste turnuri de telefonie mobile sa se extinda sis a cresca ca putere, adaugandu-se noi frecvente pentru a face fata cererii.

Pe langa primirea si transmiterea undelor radio, turnurile de telefonie mobile sunt, de asemenea, surse de electricitate murdara, deoarece ele trebui sa transforme curentul altenativ din retea in curent continuu , care alimenteaza emitatoarele si incarca bateriile de rezerva.

Antenele telefonului mobil sunt orientate in toate directiile.

Corpul nostrum este expus din toate unghiurile, deci el colecteaza microvoltajul de la mai multe frecvente ca o antenna, din toate directiile.. Unele antene pot fi orientate direct catre locuintele noastre, in timp ce altele  ar putea fi orientate in alte parti sau intampina obstacole care deviaza energia respective.

Pentru a vedea cat de mult esti expus  la radiatiile de telefonie mobila acasa, la birou sau la scoala trebuie consultat site-ul companiei care reglementeaza normativele si frecventele de telefonie mobile. In Romania acest lucru se poate vedea pe site-ul companiei ANCOM, www.monitor-emf.ro . Emitatoarele instalate pe un turn pot fi de la doua pana la cateva sute.

 

Internetul wireless

Internetul wireless a aparut in 1985, cand FCC(Compania Federala de Comunicatii din SUA) a deschis mai multe benzi ale spectrului EMF pentru comunicatii. Frecventele erau 900 Mhz, 2,4 Ghz si 5,8 Ghz, care erau deja utilizate de cuptoarele cu microunde.

Wi-Fi  a explodat pe piata si in constiinta publicului in iulie 1999, cand Apple a lansat primele sale laptopuri cu capacitatea de transmisie Wi-Fi prin intermediul unui adaptor

Aceste adaptoare timpurii i-au eliberat pe utilizatorii de laptopuri de necesitatea de a fi conectati la internet(e vorba de internet prin cablu).

Noi tipuri de dispozitive, cum ar fi tablete precum iPad-ul, au fost dezvoltate in principal pentru capacitatea lor de a se fi conectat fara fir la internet. Spre deosebire de calculatoare, aceste dispositive sunt deseori tinute la doar cativa centimetri de fata utilizatorului, unde expunerea la radiatii este exponential mai mare decat lungimea unui brat( ca in cazul unui desktop). Din ce in ce mai multi oameni au acces la internet wireless si petrecem  din ce in ce mai mult timp folosind conexiunea wireless – de 3 ori mai mult decat la inceputul secolului XXI.

5G si Internetul lucrurilor

Odata cu cresterea popularitatii WI-FI are loc dezvoltarea de aparate care utilizeaza o conexiune wireless la internet pentru a oferi acces la informatii, monitorizare si raportare. Acestea include monitoare pentru copii, frigidere si contoare “inteligente” pentru utilitati fara a fi nevoie  sa mai trimita un reprezentant pentru a-l citi. Cunoscut sub denumirea de Internet of Things(internetul lucrurilor), dispozitivele “inteligente” ridica ingrijorarea cu privire la confidentialitate si securitate, deoarece sunt vulnerabile la piraterie.

Dar celalalt rissc pe care-l prezinta este acela ca devin inca o sursa de radiatii EMF si electricitate murdara in locuinte. Pentru aface posibil internetul lucrurilor, vom fi obligati sa adoptam 5G( a 5-a generatie), ceea ce prezinta un risc imens pentru sanatatea publica.

Sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele acestei conexiuni 5G.

Ca avantaje, gadgeturile si tehnologia “ ofera o mai mare comoditate, capacitati sporite si un salt inainte in capacitatea noastra de a ne extinde invatarea”.

Ca dezavantaje ele “ ofera expuneri din ce in ce mai mari la EMF, in cantitati pe care oamenii nu le-au experimentat niciodata”. Aceste dezavantaje au un impact masiv asupra sanatatii oamenilor.

Stramosii nostril s-au confruntat cu radiatiile EMF, dar care proveneau din surse naturale cum ar fi: campul electromagnetic al Pamantului,  campul electric al atmosferei, din fulgere, din soare.

Daca ar fi sa comparam expunerea la EMF de la inceputul anilor 1900 pana astazi, trebuie sa ne limitam la o lungime de unda specifica la care aproape toti suntem expusi, 2,4 Ghz, care este foarte apropiata de WI-FI  si telefonul nostru mobil. Ordinul de marime al expunerii la radiatii EMF este mult mai mare de 1 miliard de ori, mai bine-zis de 1 trilion de ori. “Adevarul este ca suntem expusi la un milliard de miliarde mai multe EMF acum decat eram cu doar 100 de ani in urma”.

“Corpul nostru nu a fost proiectat  pentru a fi expus la aceste niveluri de EMF. Sunt necesari mii si mii de ani in care evolutia sa-si faca treaba si oamenii sa se adapteze mediului in schimbare. O suta de ani este extraordinar de putin pe scara evolutiei pentru a ne adapta la acest tip de schimbare exponentiala” spune dr. Mercola.

Prin urmare, suntem indreptatiti sa banuim, ca vor exista anumite consecinte asupra sanatatii din cauza expunerii la aceste radiatii. Toate aceste expuneri ne transforma in cobai , intr-un studiu global asupra sanatatii, iar unul dintre motivele pentru care nu vom putea alegesa iesim este  adoptarea pe scara larga  a acestui 5G.