Home / Actualitate / Distrugerea Casei lui Mihai Eminescu de la Văratec

Distrugerea Casei lui Mihai Eminescu de la Văratec

Incorect Politic
Iulie 23, 2021

Distrugerea Casei lui Mihai Eminescu de la Văratec

Via Certitudinea:

Dacă încă din 2010 se făcea apel la autorități pentru salvarea și restaurarea Casei Eminescu de la Văratec. Cinci ani mai târziu, în 2015, locația se afla la un pas de prăbuşire.

Ajungem în 2021, mai multe personalități distribuind imagini cu casa de la Văratec, în care a trăit si creat Mihai Eminescu.

Prăbușită, distrusă și abandonată de autorități, locația este lăsată în paragină – ca și casa lui Brâncuși de la Hobița – , devenind un subiect pentru poze și revoltă în spațiul virtual.

În seara zilei de 5 mai, Oana Pellea publica o serie de fotografii: poetul nepereche are parte, în 2021, de un „respect” la fel de nepereche. Actrița a concluzionat că imaginile spun tot ce se poate spune despre respectul față de cultură și față de valorile naționale reale.

Într-un mesaj postat pe contul de socializare, scriitorul Fabian Anton a făcut o restrospectivă a momentelor în care s-a cerut ajutor pentru restaurarea Casei Eminescu de la Văratec.

Au făcut-o zob. Acum 21 de ani, împreună cu acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga, Constantin Ciopraga, Barbu Brezianu, Dan Puric, Eugen Cristea, arhim. Mina Dobzeu, arhim. Teofil Părăian, arhim. Justin Pârvu și mulți, mulți alții, am donat bani mănăstirii Văratec pentru refacerea acestei case. Banii au dispărut. Casa arată așa cum vedeți. Doamna Bușulenga a fost alungată din mănăstirea Văratec, unde stătea de peste 30 de ani…

S-au făcut multiple apeluri în van pentru reabilitarea casei, poetul Mihai Eminescu continuă să fie celebrat de două ori pe an, când autoritățile, televiziunile, naționaliștii și iubitorii de cultură îi recită cu înflăcărare versurile. În rest? Ruine.

după Cristina Antal

Sursă: zin.ro

„În această casă a locuit Mihai Eminescu”

Nu se știe din ce motiv stareţa mânăstirii Văratec şi Patriarhul BOR se opun acum refacerii casei monahale în care poposea Mihai Eminescu la Văratec, deşi, cu zece ani în urmă,  în baza dovezilor existente, se numărau printre iniţiatorii unui  Apel naţional pentru salvarea Casei Mihai Eminescu de la Mânăstirea Văratec. Este cert însă că imobilul din spatele cimitirului monahiilor, păstrat în forma construită iniţial, fără modificări, deci cu atât mai valoros, trebuie declarat de urgenţă monument istoric şi restaurat, întrucât face parte din patrimoniul naţional şi din memoria colectivă a poporului român. Totodată, se justifică montarea pe faţada acesteia a unei plăci memoriale, pe care să scrie: „În această casă a locuit Mihai Eminescu”.

Din păcate, lipsa totală de reacţie a stareţei – implicit, a celor cărora preacuvioasa le dă ascultare, la pericolul dispariţiei acestui reper cultural şi istoric, prefigurează intenţii prea puţin cucernice. Ştergerea din memoria colectivă a românilor a casei în care Mihai Eminescu poposea la Văratec este indubitabil o nedreptate, atât faţă de Dumnezeu, cât şi faţă de semeni.

În timp ce în Ungaria, Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Franţa, Venezuela, Canada şi SUA se ridică statui şi se amplasează plăci comemorative în memoria geniului eminescian, în România, Biserica, cu acordul tacit al Ministerului Culturii, îngroapă cu bunăştiinţă urmele trecerii poetului neamului pe teritoriul satului mânăstiresc Văratec, acolo unde acesta a lăsat scris, spre veşnicie: „De treci codrii de arama, de departe vezi albind / si-auzi mândra glasuire a padurii de argint. / Acolo lânga izvoare iarba pare de omat / Flori albastre tremur ude în vazduhul tamâiet”.

Sursă: casaeminescuvaratec.wordpress.com/

18 comments

 1. NU AVETI MOTIV SA VA SUPARATI CAT TIMP SI GUVERBNUL SI BOR O INSTITUTIE CARE CAPUSEAZA ROMANIA ALATURI DE MULTINTIONALE ALOCA IN PROSTIE BANI PENTRU LACASE DE CULT _FARA CULTURA!
  INCA O DOVADA CA SI BISERICA ORTODOXA ROMANA A PUS SI PUNE UMARUL LA DISTRUGEREA VALORILORNATIONALE!

  O INTREBARE:
  ACTUALUL PATRIR SI STARETA DE LA VARATEC AU ORIGINI ROMANESTI? fie ele si indepartate! vedeti ca si El si Ea s-ar putea sa aiba documente FALSE!

  Virgil Ciuca
  Bucuresti
  23 iulie 2021

  • Sigur ca inactiunea, neimplicarea, lasarea in paragina contribuie sau determina aceasta stare de degradare – de nesuportat de romani, de cei carora le/ne [mai] pasa.

   Te rog sa parasesti putin retorica si sa ne lamuresti.
   1. Explica ce intelegi prin “capuseaza”.
   Se pare ca nu esti informat ci deformat de stirile USR-PLUS-P[d]NL-iste.
   De unde stii care sint factorii reali care – in mod neindoielnic – au determinat situatia actuala?
   E o parere sau o impresie personala?

   2. Ai intrebat in scris despre aceasta pe cei care au dreptul sa raspunda?
   …. chestia cu originle romanesti… daca stii, spune!… daca nu, … trateaza-te.

   3. E vreo diferenta de origine intre Cszöke si Ciucă?

   • Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

    @ gheorghe Ești cu adevărat un nemernic. Demonstrează cu buletinul în mână, și mai laes cu certificatul de națtere că ești român.
    Da. Biserica Ortodoxă Română căpușează Bugetul de Stat al României. Scutită de taxe și impozite, sprijinită în plata salariilor preoților și călugărilor și cu plata intergală a întregului aparat administrativ bisericesc, cu sume enorme din bugetele locale pentru construirea și repararea bisericilor, cu suprafețe imense de terenuri cedate de primării, Biserica Ortodoxă Română căpușează românul de rând prin taxele imense plătite unor preoți și călugări pentru serviciile religioase. Tineretul român este scandalizat de luxul afișat de preoțimea românească. Este un adevăr incontestabil.

  • Subscriu și PREAINDRSCITUL DANIEL cum îl numește Părintele ADRIAN FAGETEANU SI ACOLITII sunt mai preocupați cu să BAGE BANI IN CULTURA JIDANEASCA IN ROMANIA .AM CITIT UN ARTICOL CA LE-AU ADAUGAT JIDANILOR LA PENSIILE LOR 2200 DE LEI DE PERSOANA SI LE-AU DAT SI LA URMASII DE JIDANI IAR ROMANILOR 1,25 LEI.PAI DE UNDE SA MAI AIBE BANI SI DE CASA SARACULUI EMINESCU?

   Maica Domnului să ajute Noul Israel:)

 2. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  De ce vă mirați? Întrebarea domnului Virgil Ciucă este corectă. Să vedem ce mai zice naționalistul gheorghe. Tot atac la sfânta biserică este și asta? Stareța Mănâstirii Văratic este nimeni alta decât Iosefina Giosanu, sora, după tată și mamă, a Arhiepiscopului Romanului și Bacăului, Ioachim Giosanu. Despre banii care curg numai din turismul mânăstiresc, ca să nu vorbim despre celelalte fonduri și donații, veritabile spălări de bani, nu mia vorbim acum. Starea casei lui Eminescu este dovada vie a atitudinii Bisericii Ortodoxe Române față de naționalismul românesc. În afara câtorva preoți și călugări curajoși, foarte rari dealtfel, Biserica a fost ransformată de Patriarhul Daniel într-un MEGA MALL românesc care produce bani pentru fantezia Catedralei Mânturii Neamului, cu care vrea Daniel să rămână în istorie. Cine este Mihai Eminescu???
  Ca probă vă prezentăm imagini cu casa fratelui stareței Iosefina și a arhiepiscopului Ioachim, din satul lor natal. Vorba celebră: “Aici sunt banii d-voastră, stimabili naționaliști ultraortodocși români.”.
  https://adevarul.ro/locale/bacau/foto-casa-constantin-giosanu-fratele-ioachim-bacauanul-arhiepiscopul-romanului-bacaului-1_56f028ec5ab6550cb814a313/index.html

  • Salutari din departari!
   …. nu te-am parasit!
   Lu’ nea Victor i-am spus ceva, da’ dupa ce intrebi mata profetic: “de ce va mirati?”.
   Stiai ca se va mira cineva si deja ai scris raspunsul perfect si complet. … cata “vedere cu duhul!”
   Chiar daca nu e corect decat partial.

   Ma amuza ca te preocupa cum se gospodaresc femeile la manastire.
   Batjocorirea realizarii Catedralei ca fiind o “fantezie” si gretoasa afirmatie ca Biserica – se intele ca – ar fi devenit un “MEGA MALL” nu te recomanda ca sustinator al Crestinismului in Romania.
   Poti fi priceput la teorie, poti sa cunosti borfasi “in piele de miel” dar tu arunci totul la gunoi.
   Nimic nu e bun, nimic nu mai e posibil, …. pe cei care gresesc ii condamnam si nu ii ajutam sa se indrepte… si altele…
   Neglijenta contribuie la degradarea materiala a simbolurilor romanesti dar nu este esenta administrarii interne.
   Eu nu am facut nimic, recunosc …. totusi, te intreb: ai fost acolo si te-au oprit sa bati un cui, sa dai o mana de var?
   [valabil si pentru nea’ Victoras – acuzator siamez… o fi tot de la asociatia ta?]
   Ai vorbit cu cineva de acolo CUM SE POATE REPARA? Mai intai, sa nu cauti vinovati si lenesi… ca nu se construieste nimic daca te apropii cu sabia scoasa din teaca!
   Prea multi vor sa SE faca ceva, … sa faca ALTII … si daca nu se misca nimic incep sa dea cu paru’ primprejur.

   Nu, nu e dovada vie ca BOR este anti-romaneasca. Aici ai expandat cu ura personala.
   E dovada ca la manastire nu se ocupa nimeni de asta. Punct.
   O fi si neputinta, o fi si nepricepere, … cine stie?
   Scrie sau intreaba pe Maica Stareta “ce si cum” este si se poate face si arata-ne raspunsul.

   • Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

    Domnule Colonel V. Z. încetează cu mizeriile. De ce nu sari tu să-i scrii stareței Iosefina Giosanu. Femeia asta trebuia să repare casa, nu să aștepte scrisorile lui Militaru. Ai fost vreodată la Mănăstirea Văratic, apărător al BOR ce te dai? Abia ai trecut anul acesta pe la Comana, și ți-ai lăsat barbă ca să pari creștin.

 3. stareta a avut corijenta la Limba si literatura romana si d-aia a lasat casa sa se darame. o fi vorbitoare de idis din Iasi.

 4. Pai , mai nationalist si mai antisemit decat a fost Mihail Eminescu n-a fost altul pe plaiurile mioritice si-atunci , de ce sa ne mire ca Guvernele Romaniei din 1990 incoace , au ascultat de indicatiile pretioase ale alora de la { merg la pariu pe chestia asta } ” institutul ” Ellie Wiessel lasand sa cada in paragina locuinta LUCEAFARULUI ! Apropo : mormantul lui Radu Gyr mai exista la Bellu Catolic sau deja a disparut sub buruieni si uitare ?

  • Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

   @ Marian Nu indicațiile celor de la Elie Wiesel au avut câștig de cauză, ci prostia și delăsarea românească. O stareță ca iosefina iubește frumosul. Și frumosul nu poate fi o biată casă țărănească. Să-i vizitezi stăreția, poate îmrpeună cu atoateștiutorul gheorghe care bate câmpii despre statutul mănăstirilor românești. Eu nu cred că vei reuși. Dar dacă vei intra, te vei minuna de luxul descoperit. Ți-o spune un cunoscător.

   • @ Vasilica Militaru Omule si onorati membri ai Asociatiei Neamul Romanesc , am vizitat in urma cu multi foarte multi ani { pe vremea comunistilor este adevarat si la fel de adevarat este ca , eram copil…adolescent } multe case memoriale ce apartinusera lui GEORGE ENESCU , CIPRIAN PORUMBESCU , Vasile Alecsandri , Ion Minulescu , George Calinescu dar , nici macar bojdeuca lui Creanga din Ticau { iar aia era facuta din paianta } nici macar aia nu arata asa cum arata locul unde Eminescu a locuit pe vremea cand a stat la Manastirea Varatec . Am vizitat casa memoriala a lui Constantin Brancusi , casa lui George Bacovia { exista si azi pe strada cu acelasi nume } dar , de fiecare data vedeam o oarece grije din partea autoritatilor comuniste de-a pastra o particica din istoria culturala a Romaniei . Comunistii au avut grije { desi acolo locuiau oameni ai zilelor acelora : muncitori tarani si…intelectuali cateodata } inclusiv de locul unde a fost semnat documentul prin care Alexandru Ioan Cuza a fost declarat Domn al Tarii Romanesti si-al Moldovei iar comunistii …erau niste brute , niste patibulari fara multa cultura insa , ceea ce vad astazi diferit de faptul ca ma-ngrozeste , ma face sa ma-ntreb , zic eu pe buna dreptate : ce se doreste din partea acestor oameni supradotati intelectual , din partea acestor oameni ce-au invatzat carte in special la scoli inalte din afara tarii , ce se doreste vis a vis de cultura , d e istoria culturala , de ISTORIA POPORULUI ROMAN ? Trecerea in uitare , DISTRUGEREA …Vorbesti dumneata despre ” PROSTIA SI DELASAREA ROMANEASCA ” dar eu sincer sa fiu , n-am prea auzit ca vreodata romanii s a fi avut vreun cuvant de spus referitor la istoria sa : singurii care-au putut face asta au fost acele minti luminate care au condus aceasta tara si-au fost onorati ca atare . Daca Mihail Sadoveanu in caliattea-i de scriitor si Presedinte al Marii Adunari Nationale ar fi vazut cum arata acea casa de la Varatec …ti-o garantez : multi s-ar fi dus in cel mai bun caz la CANAL ! Gheorghe Gheorghiu-Dej mergea la manastirea Varatec macar odata la doua luni insotit de …Angela Moldovan . Pe vremea aceea , chiar daca staretei de-acolo i-ar fi placut frumosul ceea ce nu-i rau deloc , nici macar in gluma nu ar fi putut cineva sa nu se ingrijeasca ca acolo , totul sa fie …HARASO macar .Acum , pe-acolo umbla doar turisti ocazionali sau cucoane in cautarea de liniste si meditatii transcedentale asta insemnand si ca , stau acolo cam pana le trece amokul iar asta inseamna ca , tu administrator , staret sau ce mama dracului esti TREBUIE sa ai grije ca , ceea ce constituie motivul vizitei alora sa ramana intreg , s a fie in permanenta bine ingrijit daca nu pentru altceva atunci , macar pentru ca , acolo s-a scris istorie iar turistii sa vada asta .Deci , cu umilinta va rog , nu mai vorbiti despre ‘ PROSTIA SI DELASAREA ROMANEASCA ” ci doar despre nepasarea celor ce-s conducatorii acestui popor roman caci asta-i pricina , nu neaaparat prostia romanilor indiferent cata indolenta ar contine si asta ! Intrebare : Ministerul Culturii…mai exista in tara asta ? Ministrul Culturii cine este si…cam care-i fisa postului sau ? Iertati-mi vehementza/ agresivitatea insa , cand vad asa ceva , parca-mi vine sa scot pistolul vorba lui Goebbels !!!

    • Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

     @ Marian Observațiile sunt pertinente și încerc să-mi însușesc critica referitoare la “prostia și delăsarea românească”. Dincolo de faptul că niște șmecheri se cocoață pe cadavrele altora ca să ajungă acolo, sus, la Putere, eu încerc să trezesc românul din somnul cel de moarte. Românul o fi fost deștept, harnic și frumos dar tot s-a lăsat furat și sărăcit și în perioada interbelică (pe care eu am încercat s-o studiez și s-o lămuresc în scurta mea viață pe acest pământ). Discutam astăzi cu un vecin originar din Germania, stabilit în România, și-mi spunea părerea lui (extrem de proastă despre conducătorii actuali ai Germaniei dar și despre gândirea obtuză a neamțului de rând). Am aflat lucruri cu adevărat cutremurătoare despre existența unui filon de gândire nazistă (da.există așa ceva!) care pune problema că populația lumii, inclusiv cea a Germaniei mai trebuie redusă. Mi-a specificat clar că acei evrei bogați sunt altă mâncare de pește în această ecuație. Așa că se cam încurcă teoriile conspiraționiste vehiculate în România. Mi se confirmă teoria că majoritatea evreilor din Israel este manipulată de o grupare cu gândire extremistă. Teoria antisemitismului latent genetic este fluturată cu și mai mare vehemență și în Germania, nu numai în România. Așa că acuzarea in integrum a tuturor evreilor pentru nu știu ce acțiuni conspiraționisto-globaliste este doar un alt joc manipulator pentru distragererea atenției de la adevărata lucrare diabolico-satanistă. O să revin cu amănunte și cu probe.

 5. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  Dacă tot mă acuză unii că fac pe deșteptul și atoateștiutorul, vă supun atenției un comentariu al unui “anonim” de pe site-ul profesorului Ion Coja. Asta să vă dea de gândit cu privire la soarta naționalismului românesc. Să vă gândiți că prima grijă a lui George Simion a fost să se dezică de Mișcarea Legiunii iar Șoșoaca nici nu ar deschide gura despre subiect. ORDIN DE LA RUȘI.

  “Din 1950 Securitatea a inceput operatiunile de compromitere pe miscarea legionara si asa ceva e foarte complicat… Primele operatiuni de compromitere erau pentru retragerea sprijinului acordat de CIA si de NATO miscarii legionare pe acte cu crime de razboi falsificate care si astazi sunt folosite de Centrul Wiesenthal. A doua operatiune de compromitere e capturarea legionarilor parasutati de CIA si de NATO in Romania prin care s-a intentionat ca legionarii sa fie facuti de ras prin capturarea la spovedanie la un preot informator- asa zisul preot e un fost spion britanic infiltrat in miscarea legionara din al doilea razboi mondial. Toata aceasta operatiune prin etichetarea preotilor BOR ca informatori in care legionarii se ,,spovedesc” la Securitate a cazut pentru ca se punea problema mobilizarii armatei romane in fata ofertei lui Tito catre Stalin pentru ca nu mai venea nimeni la o mobilizare . BOR era sub controlul sovietic din 1947 cu preoti BOR trimisi la Poarta Alba si in operatiuni psihologice de compromitere la nivel inalt de care astazi se stie foarte putin pentru care mai spun inca o data si nu ma mai repet: totul e pe psihologie si nu tine de bulan , de pumni sau de Poarta Alba….. Inclusiv moartea patriarhului de pneumonie poate fi considerata o executie pentru ca a murit de pneumonie cu cei mai buni doctori langa el pentru ca in operatiunile sovietice se lua in considerare si evitarea acuzatiilor – executie in operatiuni psihologice cu abdicarea regelui Mihai.
  E o incercare slaba de al pune in legatura pe Horia Sima cu Ceausescu pentru ca insusi Horia Sima era o tinta pentru Securitate din anii 50 si pentru asa ceva sa va aduceti aminte de capturarea legionarilor din Berna de catre Securitate. . Prin creearea unei legaturi intre Ceausescu si Horia Sima se merge pe ideea compromiterii diasporei legionare din comunism in care toti legionarii apar ca agenti ai Securitatii in legatura cu Ceausescu si ca exponenti ai regimului Ceausescu in vederea anularii ideii de anticomunism pentru miscarea legionara…. pe anii 50. Daca merge sarada cu Horia Sima si cu Ceausescu atunci nu mai exista anticomunism pe anii 50…. si se trece la urmatoarea etapa.
  Legea antilegionara va fi urmata de scoatere din manualele de istorie a gruparilor de anticomunisti legionari pe ideea colaborarii legionarilor cu regimul comunist si pentru asa ceva va fi interzisa pomenirea legionarilor din anii 50 si asa se prabusesc si toate campaniile de canonizare pe legionari…”. https://ioncoja.ro/de-la-capitan-citire/

 6. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  @ incorect politic & gheorghe Iată adevărul despre casa lui Mihai Eminescu și unde merg banii mănăstirii. Neofitul de gheorghe încerca să găsească voluntari să bată cuie. N-a locuit într-o asemena casă de când mă-sa l-a făcut. Ce să facă românul cu amărâta aia de cocioabă când s-a construit un centru cultural Mihai Eminescu, cu ajutorul binefăcătorilor Sheila și Dianu Sfrijan.
  La inaugurare a participat celebrul jurnalist, maestrul internațional de ceremonii religioase Victor Roncea. Vedeți imagini final articol.
  https://www.activenews.ro/opinii/Varatec-%E2%80%93-oaza-de-cultura-si-spiritualitate.-Patru-ani-de-la-Inaugurarea-Centrului-Cultural-Spiritual-Varatic-ofranda-adusa-lui-Eminescu-168328

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *