Home / Articole Promovate / Din Înțelepciunea lui Iustin Pârvu (II)

Din Înțelepciunea lui Iustin Pârvu (II)

Cosmin
Incorect Politic
Martie 11, 2019

În articolul de data trecută a rămas să prezint răspunsul părintelui Iustin Pârvu la următoarele cuvinte  ,,Vă rugăm să ne vorbiți despre vocația de martir a poporului român.”

Știu că a trecut mult timp de atunci și îmi cer iertare față de cititori. Fără să mai prelungesc articolul cu fraze lipsite de sens, iată răspunsul dat de părinte:

,,Poporul român este născut, crescut și merge până la judecată la tronul ceresc cu această vocație de martiraj și de propăvăduire a creștinătății noastre ortodoxe! De la Sfântul Andrei – primul apostol care a trecut prin zonele acestea ale noastre și a poposit mai mult – și până în zilele noastre, este același fenomen de luptă și de ducere mai departe a idealurilor noastre ortodoxe!

Ceea ce este greu la ora aceasta pentru noi, românii, este că lumea intelectuală a divorțat parcă de adevărurile acestea istorice ale noastre! Nu mai cunoaște, nu mai vrea  să mai cunoască câtuși de puțin din evenimentele mari care s-au petrecut în istoria tării noastre, nu mai demult, dar nici măcar între cele două războaie mondiale! Ei bine, stai de vorbă cu un om care este pregătit și istoricește  și moralicește și din punct de vedere religios, dar când aude despre aceste idealuri, te lasă vorbind singur!

Sigur că este vorba și despre marea frică introdusă în viața noastră, de către comunismul acesta care a venit și ne-a tocit sănătatea, dar ne-a afectat și moral și spiritual. Încât la ora  aceasta noi avem de lucru pentru a pregăti cumva copiii noștri, tineretul nostru, o pregătire spirituală în măsura în care suntem ca niște părinți, ca o familie, unde-i pepiniera aceasta de formare a copilului. Ei bine, nouă ne trebuie această formare prin școală, prin biserică și prin familie. Familia este nucleul de formare, biserica este pecetluirea acestor adevăruri și școala adaugă toate noțiunile ei favorabile, și religioase și morale!

Dar a căuta, de pildă, așa cum se observă, să se arunce din școală icoana, să se arunce candela, să se arunce programul religios – cât a fost, o oră, două – aceasta este o mare ispită, o mare lovitură pentru noi, fiindcă numai așa, sporadic, cum se duce viața noastră religioasă, nu procesăm noi… Și atunci, partea cealaltă – negativă – a societății, vine și ne sufocă și ne împiedică de a mai trăi viața creștină…

Dar acuma, sigur că toate sunt la voia lui Dumnezeu! Acuma ne confruntăm cu marele eveniment al cip-ului și trebuie să facem apel la credincioșii noștri să-și dea seama, să nu se înșele, pentru că este căderea noastră în gura balaurului, că aici nu mai este vorba despre un fenomen așa, minor, de moment, aici este vorba despre veșnicia noastră, pentru viața de dincolo!

Decizia pe care o luăm în această privință nu rămîne numai aici, ea ne urmărește și merge cu fiecare suflet, cu fiecare dintre noi, până la ultima judecată! De aceea, acum trebuie ca preoții, școala, familia, să acționeze într-o colaborare care să poată menține nucleul acesta al ortodoxiei noastre românești!”

Textul a fost extras, atât în primul articol, cât și în al doilea articol, din cartea ,,Părintele Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, Cuvintele Înțeleptului, Editura BABEL, Bacău, 2011”.

Până la următorul articol un singur lucru am de spus: Trebuie să ne apropiem de Hristos!

Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *