Home / Actualitate / Despre Catedrala Mântuirii Neamului

Despre Catedrala Mântuirii Neamului

Mortuz
Incorect Politic
Decembrie 7, 2018

Timp de secole, singura instituție care manifesta grijă față de educația și sănătatea săracilor a fost biserica, în diferitele forme confesionale pe care le-a îmbrăcat în funcție de geografia continentului nostru.

Statul național, cu a lui taxare universală, s-a văzut nevoit să ofere mai mult decât protecție militară, așa că au apărut primele instituții medicale finanțate de stat. În continuare, educația se făcea pe lângă biserici sau în școli finanțate de entități private.

Revoluția industrială și socială a transferat masiv și obligatoriu răspunderea în cârca statului, generând astfel monopol asupra taxării și, implicit, a serviciilor medicale și a celor educaționale. Cu toate acestea, suficiente instituții medicale și școlare rămân în grija entităților religioase.

La pachet cu monopolul statului a venit și secularizarea masivă și forțată a instituțiilor. Statul, cu al său monopol, nu își permite să aibă concurență „neloială” din partea unor instituții religioase caritabile.

Astfel apar reglementările care încearcă să scoată din joc spitalele și școlile finanțate de biserici.

Multe dintre aceste instituții, nepregătite să își altereze doctrina pentru a putea corespunde reglementărilor unui stat secular, renunță la a mai oferi serviciile care le-au consacrat social timp de secole.

Astăzi, secularismul agresiv nu este mulțumit doar cu monopolul statului și cu exilarea instituției bisericești din domeniul sănătății și a celui educațional. Secularismul violent, după modelul iacobin, ar vrea eradicarea absolută a bisericii.

Așa văd eu răcnetele turbate ale unei gloate care strigă de aproape un deceniu „VREM SPITALE, NU CATEDRALE”. Și spun asta ca unul care nu aparțin de cultul ortodox, nu sunt entuziasmat de proiecte grandioase și nu mă identific cu proiectul de la București. Însă asta nu mă face să ignor istoria și realitatea și să mă lepăd de bunul-simț elementar.

P.S. Construcția Catedralei „consumă” 0.00008% din bugetul anual al țării, conform datelor oferite de Primăria București și de Ministerul de Finanțe. Câte spitale regionale se pot face din banii ăștia? Dar sistemul sanitar al câtor școli?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *