Home / Educativ / Democrația Reprezentativă: prim-patologie a undelor TV

Democrația Reprezentativă: prim-patologie a undelor TV

Mihai Șerban
Incorect Politic
Noiembrie 22, 2019

A alege un reprezentant, din păcate, nu înseamnă a vota! Votul este putere (kratos) decizională directă, constantă și suverană asupra unor proiecte precise, concrete, dorite sau respinse de către popor (demos). Alegerea unui reprezentat nesupus democrației constante (directă), reprezintă un act fundamental nedemocratic, o renunțare populară dramatică care legitimează și întărește pozițiile oligarhiei din spatele puterii vizibile. Alegerile sunt tocmai forma palpabilă a iluziei democratice, în timp ce reprezentativitatea acestora este fondul  de comerț al puterii profunde, mâna invizibilă sau statul paralel. Alegerile stabilite la termen fix o dată la fiecare cinci ani, în detrimentul votului direct și constant asupra proiectelor de țară, este perpetuarea sistemului radical antipopular și antinațional din care, în mod absolut paradoxal, masele dezacordate își hrănesc iluziile, sorbind din ecrane, în drumul lor spre abator.

-Mihai ȘERBAN

6 comments

  1. Si cum trecem la democratia directa? Cum? Si cand? Cand nu vom mai fi? Din pacate acesta este un obiectiv, practic de neatins. Vor mai muri cateva generatii, poate, pana sa avem democratie directa. Lumea nici nu stie ce este. Eu am aflat citind Manifestul- Cartea Neagra a Romaniei! Cati au citit? O mana de oameni. Cum vor afla toti, cand oamenii deschid televizoarele ca sa afle”adevarul” impus. Oamenii nu vor Adevarul, nu il cauta, se multumesc numai cu ce le serveste mass media aservita puterilor straine. Cand vor intelege ce inseamna democratie directa? Dupa inca 30 de ani?

    • Exact asta incearca sa faca Laurentiu Primo cu Meritocratia. De ani de zile se chinuie sa-si promoveze proiectul, dar i se pun in permanenta bete in roate, este insultat, persiflat, acuzat ca-i omul rusilor, etc, etc. Daca nu stiti despre ce e vorba cautati “Meritocratia” pe youtube. In afara de anumite aspecte in care nu-s de acord cu dumnealui (n-are rost sa intru in detalii acum), omul cam are dreptate. Si vrea sa instaureze democratia directa in Romania. Miscarea meritocratia are cateva mii de membri si s-a infiintat acum cativa ani, din pacate nu stiu date exacte.

  2. Propune o aplicare in realitatea sociala actuala; putem filozofa despre viziune dar pentru folosire e nevoie de aducerea ideii in practica, de a face saltul de la imaginare/viziune la realitate/functionalitarte.
    Altfel, ramane un tablou-peisaj in care nu incape vreun om…

  3. “Elitismul decizional al unei presupuse clase superioare, asupra unei majorități producătoare – clasa muncitorească (proiectul „meritocrației”) – , este un concept radical antipopular și antinațional, în cea mai pură tradiție masonică. Suveranitatea populară nu este un „merit”, aceasta nu se exercită prin concours și nici prin intermediul diplomelor universitare. Exercitarea suveranității populare în gospodărirea națiunii, în politica cetății, este un drept de sânge fundamental și o obligație morală pentru fiecare român în parte.

    Prin “democrația directă” se înțelege că fiecare membru al comunității se implică și participă activ la administrarea țării sale. Prin acest drept cetățenesc real, tradus la nivel individual prin exercitarea dreptului decizional, orice membru al comunității contează indiferent de poziția lui socială, de educația lui sau de averea pe care o posedă: de la țărani, muncitori, șomeri, profesori, asistente, artizani, contabili, oameni de știință, artiști, bogați, săraci, scriitori, studenți, pensionari, filozofi, medici, preoți… fiecare membru al comunității capătă volum, importanță, este ascultat, valorificat și poate deveni un membru responsabil și respectat al comunității sale. Un medic va ști întotdeauna să-și protejeze mai bine pacienții decât o poate face un avocat, iar un muncitor va ști întotdeauna să reprezinte mai bine interesele muncitorimii decât o poate face un tehnocrat de carieră.” – Mihai Șerban, Manifest. Cartea Neagră a României.

    • Prostii. E doar comunism sub alta forma. “Toti suntem egali” Nu suntem. Si motivul pentru care s-a ajuns in situatia de acuma e chiar asta. Voteaza oameni care nu stiu sa lege doua idei, alcoolici, barbugii, drogati, cu patru clase si asa mai departe si votul lor e egal cu al unuia inteligent. femeile voteaza cu “Trudeau” pentru ca e “frumos” sau cu Obama fiindca e “simpatic”.

      • Aiurel, cu părere de rău, dar ești din nou pe lângă subiect. În citatul menționat, M. Șerban face distincția între “vot” și “alegere”… Oricât de frumos este Trudeau sau de simpatic Obama, într-o democrație directă contează doar proiectul concret inițiat sau invalidat de masa decizională – poporul! În Elveția, oricât de frumos sau de urât este un candidat la o funcție, indiferent cât de incult sau deștept este un decident popular, rezultatul e în folosul comunității, fiindcă toți sunt determinați de proiecte concrete și nominale. Ține minte, NOMINALE – adică nu e loc de gargară politicianistă. De fapt, nici nu înțeleg de ce trebuie să avem asemenea polemici, din moment ce ne aflăm pe o platformă de oameni red’pilați…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *