Home / Educativ / Basarabia: Colonelul Burducea i-a primit pe bolșevici cu focuri de armă în rușinosul 1940

Basarabia: Colonelul Burducea i-a primit pe bolșevici cu focuri de armă în rușinosul 1940

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Septembrie 1, 2023

Basarabia: Colonelul Burducea i-a primit pe bolșevici cu focuri de armă în rușinosul 1940

 

Cel mai așțeptat de săteni era discursul colonelului Burducea. Acest colonel a făcut parte din viața satului, din viața oamenilor și a familiei mele, până când părinții mei s-au stins. Eu nu mi-l aduc abine aminte din copilărie, dar se pare că a fost un om cu totul și cu totul excepțional. În primul rând, era gospodar și o mână de fier rar întâlnită. În curtea batalionului s-au plantat pomim, meri, peri, pruni și s-au adus semințe de flori care nu existau prin împrejurimi. Soldatul nu avea voie să ridice un mă de pe jos, ba chiar erau alei pe care el nici nu avea voie să calce. Țăranii apreciau asta, fiindcă erau în siguranță, nici un furt, nici o silnicie. Dar cea mai mare faptă a lui Burducea a fost aceea de a-i primi pe ruși cu foc în 1940.

Iată care e istoria pe scurt: Conform pactului Ribbentrop-Molotov, Basarabia fusese cedată rușilor. Aceștia au acordat trei zile pentru evacuarea armatei și a instituțiilor, dar nu le-au respectat. Chiar din prima zi, ei au intrat cu tancuri și blindate și au ocupat poziții pe apa Prutului, ne mai lăsând populația să fugă în România. Burducea a primit ordin să cedeze conacul rușilor. Atunci el a trimis o delegație de ofițeri care vorbeau rusește, la comandamentul sovietic, să le spună ca nu au de gând să lase nimic în urmă și cazarma va putea fi preluată doar atunci când ultima căruță va părăsi teritoriul. Comandanții sovietici au luat în derâdere pretențiile micului colonel și au înaintat ca să ocupe conacul cu forța. Abia când s-au apropiat au constatat că batalionul lui Burducea ocupase poziție de luptă și nu se sfiește să deschidă foc împotriva ocupanților.

Treaba s-a lăsat cu morți și cu răniți de ambele părți, iar colonelul a fost făcut prizonier și dus în interiorul Rusiei. Nimeni nu și-a închipuit că are să scape de acolo, totuși sovieticii s-au purtat cu el ostășește. L-au dat la schimb, la Prut, pentru niște teroriști ruși, care făcuseră în România o serie de sabotaje. Faptul de a deschide foc împotriva puhoiului sovietic este unic.

Fragmente din lucrarea Teatrul în Comunism, de Dumitru Furdui, vol 1, pag 22-23.

5 comments

 1. Ne trebuie si o arma cu microunde, sa le prajim dronele !
  Cine cauta, gaseste solutie pentru toate !
  Totul e sa ne pozitionam strategic !
  Doamne ajuta !

 2. corectie de tipar: SOVIETICI nu rusi, UNIUNEA SOVIETICA nu Russia!

 3. Cazul colonelului Burducea nu a fost „unic”. La fel s-a întîmplat cu Mînăstirea și Biserica Putna, unde se află Mormîntul lui Ștefan cel Mare. Niște jidovi conduși de fabricantul Fischer au apelat la trupele sovietice din apropiere să ocupe localitatea. Aflînd acestea, comandantul diviziei din zonă, generalul Dăscălescu, a trimis de urgență un grup de Cavalerie, condus de căpitanul Ion Tobă-Hatmanul, și a eliberat, prin lupte, localitatea, Mînăstirea și Mormîntul. Vedei aici: https://ioncoja.ro/capitanul-ion-toba-erou-la-putna/
  Un caz similar a fost în orașul Herța: un grup de jidovi, condus tot de un Fischer, a cerut ajutorul Trupelor sovietice să ocupe Herța (ai cărui locuitori era în majoritate jidovi) – dar, de data aceasta nu s-a mai găsit nimeni să apere ținutul, mai ales că nu era în zona desemnată de sovieitici.
  Să ne mintim că marele istoric Nicolae Iorga a pus pe seama „dinastiei” Fischer izbucnirea Răscoalei de la 1907!
  Cîți de-alde Fischeri mai sunt azi în România, care, la fel, ne sabotează?! De aceea am zis, ca Marx (cf. aici https://www.incorectpolitic.com/eliminarea-unor-clisee-asa-zis-marxiste/):
  PROLETARI DIN TOATE ȚĂRILE, UNIȚI-VĂ ȘI ANIHILAȚI TALMUDISMUL

 4. “proletarii” sint aia cu “constiintza de clasa”, asta e definitia marxista;indemnul ar suna altfel, “lumpen-proletari, uniti-va!” si ar merge de minune si anarhistilor,nihilistilor,etc. dealtfel “se construieste” o clasa a oamenilor muncii dar din pacate(pacatele altora…) in randurile coloratilor starmutati si colonizati AICI!

 5. maxtor,
  De multe ori o nimerești, dar acum „ai dat-o prin praf”. Nu ai habar de doctrina lui Marx. Și pun pariu că nu ai citit nici o pagină din Marx: vorbești din auzite!
  În primul rînd, Karl Marx a spus la tribuna unei adunări generale a Primei Internaționale Comuniste: „În ceea ce mă privește, eu, Marx, nu sunt marxist!” Așa că nu mai da definiții „marxiste”, fiindcă, evident, încurci „borcanele”: care anarhiști, care nihiliști, care „colorați stărmutați și colonizați aici”?! La Marx, „proletar” înseamnă „cel care trăiește din vînzarea muncii sale”, adică cel care este salariat la un patron, care, firește, îl exploatează. Din acest punct de vedere, deci, după acest criteriu, și un academician este „pproletar”, fiindcă este salariat al statului și, în consecință, „dansează” cum îi „cîntă” statul pe… statul de plată! De aceea, toți (c)academicienii noștri, toți istoricii, toți oamenii de „cultură” nu fac decît să „cînte” aria statului, fiindcă sunt proletari. Ai văzut vreun academician, vreun „om de știință”, vreun istoric care să conteste politica trădătoare a Guvernului și a Parlamentului de sprijin a criminalei Ucraina, care este produsul criminalului Pact Ribbentrop-Molotov (Hitler-Stalin), guvern care primește ca „refugiați de război” toate curvele de lux din Ucraina, în timp ce bătrînii noștri nu au medicamente, nu au pensii decente, românii nu au școli, spitale etc., dar Guvernul aruncă banii pe curvele ucrainence și mai vrea să dea și o ordonanță de austeritate?
  Mai bine să sisteze orice ajutor economic, politic și militar acordat Ucrainei și să ceară imediat teritoriile românești menținute în mod criminal de Ucraina condusă de Volodimir Zevzensky.
  Citește, oricum, articolul sus-indicat și lasă-mi lozinca în pace, fiindcă are alt mesaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *