Home / Educativ / Tradiții antice și rolul dacilor în civilizația mondială

Tradiții antice și rolul dacilor în civilizația mondială

Incorect Politic
August 28, 2022

Tradiții antice și rolul dacilor în civilizația mondială

Tradiții antice și rolul dacilor în civilizația mondială

Via Romanian Tradition:

Dorim să creăm un ciclu de postări care ar fi dedicată literaturii care ar fi interesantă pentru oamenii care aparțin la tradiția dacică și daco-romană. Am dori să începem cu literatura antică și cu miturile antice din care multe, vrem, nu vrem, dar au provenit din Tracia/Dacia, și multe mituri aparțin și tradiției noastre.

1. Iliada- Homer. Troienii sunt, de fapt, frigienii, adică triburile înrudite cu tracii. Pe partea troienilor, de asemenea, luptă și tracii, și, zeii traci: Apollo, Artemis, Dionis.

2. Eneida-Virgil.eși „Eneida” este considerată epopeea națională a romanilor, fiind un poem epic aparținând scriitorului latin Vergiliu, în conținutul ei găsim originea troienilor și romanilor din geții hiperboreeni sau pelasgi, care au fost primii oameni din lumea. Citiți aceste texte, sunt de o importanță capitală pentru noi, nu le găsim nicăieri interpretate în sensul pe care ni-l propunem. „Pentru troienii de neînvins, țara din care provine poporul tău te va primi și la întoarcerea ta în pântecele lui fertil; caută urme ale străvechii tale mame. Acolo, seminția lui Enea va stăpâni toate țările, precum și fiii lui, copiii lor și cei născuți din ei.” Așa a spus Apollo și mare bucurie se ridică printre noi…” Un fragment din Eneida arată amplitudinea spațială și temporală a viziunii, dar și concentrează într-un singur gând o vastă istorie a viitorului: troienii se vor întoarce, la originile neamului lor, la Hiperborea, unde „Tribul lui Enea va stăpâni toate țările, precum și pe fiii copiilor lor și pe cei născuți din ei”. Apollo se referă evident la troieni, dar o face cu o emoție deosebită, de parcă el însuși ar fi fost implicat în această întoarcere la origini, deoarece țara din care provine troienii era Getia, „mama străveche”, și pentru el mamă, țara care i-a dedicat orașul, Apulon, unde tribul este numit „Apollonian”, iar țara poate fi Apollonia sau Apulia.

3. Ciclul Dionisiatiс conține mituri cele mai evidente că au provenit din Tracia. Cel mai bine ar fi să citiți Dionysiaca lui Nonnus, cel mai lung epos antic în care se povestește despre strămoșii lui Dionisus, zămislirea lui Dionis de către Jupiter-Sabazios și Semele( mit de oricine pur tracică, unde este bine văzut hieros gamos între zeița tracică a pământului Semela și zeul trac Sabazios, vezi al XLVIII imn orfeic către zeul suprem tracic Sabazios), ”copilăria” zeului trac, isprăvile sale, și, ce este cel mai important, cucerirea Indiei. Ca alternativă mai scurtă vezi și Metamorfozele lui Ovidiu: Cartea 3- (253-315- Semele); (511-576- Pentheus), (577-700- Pirații tiranieni); (701- Moartea lui Pentheus);

2. Ciclul Apolonian fiind legat de zeul nostru trac al soarelui Apollo. Știm de faptul că un oraș get și o provincie întreagă în Dacia îi purta numele. Vezi Ovidiu Metamorfoze: Cartea 1: (Python- 416-451); (Daphne-452-567); Cartea 2: (531-632- Coronis); Cartea 6: Niobe (146-312); (Marsyas- 382-400). Cartea 10: (106-142- Cyparissus); (162-219- Hyacinth); Apollodor: Cartea 1: IV. (1)- Nașterea lui Apollo. Cartea 2: VIII: (4)- Apollo fiind păstor de oi.

3. Ciclul orfic fiind legat de extaticul, vrăjitorul și eroul trac Orfeu: Metamorfoze Ovidiu: Cartea 10: (1-105- Orfeu); (143-161- Cântecul lui Orfeu); Cartea 11: (1-84- Moartea lui Orfeu);

4. Ciclul uranian legat de Jupiter-Sabazios: Apollodor: Cartea 1: VI-(3) (Bătălia între Sabazios-Jupiter și Typhon); Cartea 8: (612-725- Vizita lui Sabazios și Hermes la locuitorii Frigiei Philemon și Baucis); Zămislirea lui Dionisus de către Jupiter-Sabazios (vezi al XLVIII imn orfeic către zeul suprem tracic Sabazios);

5. Ciclul legat de zeița tracică Diana-Cosânzeana: Metamorfoze Ovidiu: Cartea 3: (138-252- Actaeon); Cartea 6: Niobe (146-312); Apollodor: Cartea 1: IV. (1)- Nașterea Dianei. Epitoma: III (21) Ifigenia.

Nota Redacției: Audiența creștină va vedea că pagina celor de la Romanian Tradition se concentrează mai mult pe tradițiile din etapa precreștină, despre care știm atât de puțin. Această etapă merită explorată în spiritul educației noastre și a cunoașterii cât mai complete a rădăcinilor identitare.

*

Abonați-vă la canalul nostru de Telegram: https://t.me/politicincorect

2 comments

  1. M-am uitat si mi-a placut in cea mai mae parte, ca informatie.

    “Despre partea inchinarii…” – e treaba lui/lor da’ e bine sa fim atenti, ca ne zpune chiar autorul:
    “… am găsit pe păgâni din Moldova.
    Uniți de scopuri și vederi comune asupra lumii, există deja planuri pentru a construi un templu în pădure.
    De asemenea, planificăm să mergem mai departe spre unificarea tradițiilor populare și antice.
    Desigur, avem propria noastră tradiție, care este diferită de cea rodnoveră (slavă), eleno-romană (Cultus Deorum), iar momentan diferă de traco-dacică. Este o sinteză a acestor păgânisme.
    Ne străduim să recreăm tradiția strămoșilor noștri, care, la fel cum noi s-au rugat Soarelui, când se sculau de dimineața, sărbătoreau solstițiile, făceau jertfe strămoșilor lor, Lunei, și toate aceste lucruri nu sunt despre vechii daci, ci despre țăranii moldoveni începutului secolui al XX-lea.”

    Chiar asa faceau bunicii nostri, si ma refer la mine care i-am cunoscut iar ei erau nascuti odata cu secolul…
    Nu-mi amintesc practici pagane elaborate, … ceva superstitii – da! si ma chinuiesc de ani de zile sa le scot din reflex dar nici vorba sa fi avut trairea (viata zilnica) pagana, in Moldova “de dincoace” [de Prut], la Carpati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *