Home / Educativ / VIDEO RAR cu Preotul Nicolae Crăcea, Comandant Legionar

VIDEO RAR cu Preotul Nicolae Crăcea, Comandant Legionar

Incorect Politic
Iunie 23, 2022

VIDEO RAR cu Preotul Nicolae Crăcea, Comandant Legionar

Via Buciumul:

VIDEO. Preotul Nicolae Crăcea, fost deținut politic Pentru prima dată, tânăra generație poate vedea pe un luptător anticomunist de o mare calitate morală, preotul Nicolae Crăcea, comandant legionar, de la a cărui trecere în veșnicie s-au împlinit anul acesta, la sfârșitul lui mai. Datorăm aceasta prietenului Ion Șuță, căruia îi mulțumim și pe această cale, pentru că a păstrat și ne-a pus la dispoziție această înregistrare video deosebit de valoroasă, unica filmare cu preotul Nicolae Crăcea.

Născut în 1911 în Băneasa, Jud. Teleorman, Nicolae Crăcea a urmat Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde a aderat la organizația studențească a Mișcării Legionare, devenind ulterior șef al organizaţiei din judeţul Teleorman, în clandestinitate, în timpul dictaturii lui Carol al II-lea. În septembrie 1940 a participat, la Brașov, la acțiunile revoluționare care au determinat abdicarea regelui Carol al II-lea și au adus pe legionari la guvernare. După ianuarie 1941 se refugiază din țară, mai întâi în Bulgaria, unde va găsi pe cea care avea să-i devină soție. Tânăra Flora Micăta era fiica unui bogat om de afaceri aromân. Aceasta se va căsători cu el și îl va urma cu o credință desăvârșită în viitoarele acțiuni politice și suferințele determinate de acestea. Mai întâi, tânăra familie a plecat în Germania, unde sperau să găsească ocrotire. În schimb, Nicu Crăcea va fi internat în lagărul de la Buchenwald, asemenea altor sute de legionari refugiați, până după 23 augut 1944, când naziștii îi vor scoate din lagăre, dându-le posibilitatea alcătuirii unui guvern în exil. Nicu Crăcea primește gradul de comandant legionar, iar în 1947 este trimis în țară cu misiune din partea lui Horia Sima. Arestat de autoritățile comuniste în 1948, va fi condamnat, eliberat în 1954 și închis din nou, în 1959, până la grațierea generală din 1964.

După căderea regimului comunist a participat, alături de celelalte grade legionare din țară, la formarea comandamentului legionar din interior, sub conducerea lui Nistor Chioreanu, și a fost unul din cei 13 fruntași legionari care au reînființat, în 1993, în casa lui Nicolae Purcărea din Brașov, Partidul “Totul pentru Țară” (cunoscut un timp și ca Partidul “Pentru Patrie”). A scris lucrarea de istorie și memorialistică “Dezvăluiri legionare”, în patru volume, editate între 1994 şi 1998 de Fundația Buna Vestire. A trecut la Domnul în mai 2000, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *