Home / Educativ / Mihai Eminescu : “Mita e-n stare să pătrunză orişiunde în ţara aceasta”

Mihai Eminescu : “Mita e-n stare să pătrunză orişiunde în ţara aceasta”

Incorect Politic
Iunie 17, 2020

eminescu-jurnalistica-ziarul-timpul

Via Buciumul:

Pe 15 iunie, se împlinesc 131 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului nostru naţional Mihai Eminescu. Iată câteva fragmente preluate din articolele publicate în Timpul care demonstrează cât de actuale sunt textele publicistului Mihai Eminescu.

Mita e-n stare să pătrunză orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii” (Mihai Eminescu, Domnul Simeon Mihălescu publică…, Timpul, 18 aprilie 1879, în Opere, vol. X, pag. 223)

„Astfel, statul român nu mai este un produs al geniului rasei române, ci un text franţuzesc aplicat asupra unui popor ce nu-l înţelege” (De câte ori «Românul» era în opoziţie…, Timpul, 14 august 1882, în Opere, vol. XIII, pag. 168

„Constituţia noastră, punând greutatea pe o clasă de mijloc, parte străină, parte neexistentă, a dat loc la o declasare generală din cele mai dezastruase” (Influenţa austriacă asupra românilor din Principate,
Convorbiri literare, 1 august 1876, în Opere, vol. IX, pag. 173)

„Oameni care au comis crime grave rămân somităţi, se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte,
în loc de a-şi petrece viaţa la puşcărie” («Românul» în ajunul alegerilor…, Timpul, 3 mai 1879, în Opere, vol. X, pag. 229)

„Ne mulţumim dacă actele guvernanţilor de azi nu sunt de-a dreptul de înaltă trădare, abstracţie făcând de toate celelalte defecte ale lor, precum mărginirea intelectuală, slăbiciunea de caracter, lipsa unui adevărat şi autentic sentiment patriotic” (Nu încape îndoială…, Timpul, 8 august 1880, în Opere, vol. XI, pag. 291)

„Pretutindeni, în administraţie, în finanţe, în universităţi, la Academie, în corpurile de selfgovernment, pe
jeţurile de miniştri, nu întâlnim, în mare majoritate, decât, iarăşi şi iarăşi, acele fatale fizionomii nespecializate, aceeaşi protoplasmă de postulanţi, de reputaţii uzurpate, care se grămădeşte înainte în toate şi care tratează c-o egală suficienţă toate ramurile administraţiei publice” (E clar că un stat…, Timpul, 12 noiembrie 1880, în Opere, vol. XI, pag. 400)

La noi mizeria e produsă, în mod artificial, prin introducerea unei organizaţii şi a unor legi străine, nepotrivite cu
stadiul de dezvoltare economică a ţării, organizaţie care costă prea scump şi nu produce nimic”. (Fraţii Nădejde…Timpul, 18 iunie 1881, în Opere, vol. XII, pag. 212).

Poporul a pierdut de mult încrederea că lucrurile se pot schimba în bine şi, cu acel fatalism al raselor nefericite, duce nepăsător greul unei vieţi fără bucurie şi fără tihnă” (…La propunerea noastră…, Timpul, 31 august 1878, în Opere, vol. X, pag. 104)

Statul a devenit, din partea unei societăţi de esploatare, obiectul unei spoliaţiuni continue şi aceşti oameni nu urcă scările ierarhiei sociale prin muncă şi merit, ci prin abuzul culpabil al puterii politice, câştigate prin frustrarea statului cu sume însemnate. Aceşti dezmoşteniţi, departe de-a-şi câştiga o moştenire proprie pe Pământ pe singura cale a muncii onorabile, fură moştenirea altora, alterează mersul natural al societăţii, se substituie, prin vicleşug şi apucături, meritului adevărat al muncii adevărate, sunt o reeditare, în formă politică, a hoţilor de codru, instituind codri guvernamentali şi parlamentari” (Ni se pare că vorbim…, Timpul, 17 august 1882, în Opere, vol. XIII, pag. 172)â

„Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia” (Pseudo-Românul ne cere…, Timpul, 16 mai 1882, în Opere, vol. XIII, pag. 119)

Voim şi sperăm o reacţie socială şi economică determinată de rămăşiţele puterilor vii ale poporului, care, dacă nu e preursit să piară, trebuie să-şi vină în fire şi să vadă unde l-a dus direcţia liberală. Prin reacţie nu înţelegem o întoarcere la un sistem feudal, ce nici n-a existat cândva în ţara noastră, ci o mişcare de îndreptare a vieţii noastre publice, o mişcare al cărei punct de vedere să fie ideea de stat şi de naţionalitate, sacrificate până astăzi,  sistematic, principiilor abstracte de liberalism american şi de umanitarism cosmopolit. O asemenea mişcare ar pune stavile speculei de principii liberale şi umanitare, ar descărca bugetul statului de cifrele enorme ale sinecurilor «patriotice» şi ar condamna, astfel, pe mulţi «patrioţi» subliniaţi (marcanţi n.n.) la o muncă onestă dar grea; ar apăra treptele înalte ale vieţii publice de năvala nulităţilor netrebnice şi triviale, garantând meritului adevărat vaza ce i se cuvine; ar tinde la restabilirea respectului şi autorităţii şi ar da, astfel, guvernului mijloacele, şi morale şi economice, pentru a cârmui bine dezvoltarea normală a puterilor acestui popor. Nu e dar vorba de reacţiune prin răsturnare”. («Românul» a contractat năravul…, Timpul, 29 iulie 1881, în Opere, vol. XII, pag. 267)

„Înmulţirea claselor consumatoare şi scăderea claselor productive, iată răul organic, în contra căruia o organizare bună trebuie să găsească remedii”. (După cum se poate prevedea…, Timpul, 2 octombrie 1879, în Opere, vol. X, pag. 323)

„Prin legi practice trebuie să se creeze oamenilor condiţiile unei munci cu spor şi putere de înflorire”(După cum se poate prevedea…, Timpul, 2 octombrie 1879, în Opere, vol. X, pag. 323)

 

 

762-Carte de vizita Mihai Eminescu(originala)

Fragmentele au fost preluate din Radu Mihai CRIŞAN, EMINESCU INTERZIS-GÂNDIREA POLITICĂ, Criterion Publishing, Bucureşti, 2008.

2 comments

 1. : … _ @ (*„Astfel, statul român nu mai este un produs al geniului rasei române, ci un text franţuzesc aplicat asupra unui popor ce nu-l înţelege” (De câte ori «Românul» era în opoziţie…, Timpul, 14 august 1882, în Opere, vol. XIII, pag. 168*): …

  -A) _ 1 Tesaloniceni 5/(19),20-22: …

  -*19. Nu stingeti Duhul.

  20. Nu dispretuiti prorociile.

  21. Ci cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun.

  22. Feriti-va de orice se pare rau.*

  -B) _ Matei 13/35: -*(.), “Voi vorbi in pilde, voi spune lucruri ascunse de la facerea lumii.”, …

  context in care trebuie inteles si faptul ca din categoria ”prorocii / profetii” fac parte, in afara de Scripturi, si ”Baladele, Colindele si alte categorii de ”datini / sarbatori mostenite”, …stra”vechi / stra”mosesti, transmise prin viu grai, inca din ”vremuri ancestrale”, …care contin ”exprimari in parabole”, respectiv implicite ”conexiuni cu Scripturile”, …aici facand referinta doar la *Balada Miorita*, in care se vorbeste despre viitor, anume cel precizat si de Eminescu Mihai, privitor la implicatiile colonistilor …-”Bacii (s.s.), cel Francian si cel Ungurean, in distrugerea Romaniei” – moartea ”Poporului Roman”/*Pastorului Cel Bun care este Moldo-Vlaho-Transilvan*, …s.a.m.d.;

  _ ”Poporul Traco-Dac”, …

  care a evoluat in Arealul ”Moesia”, (in care i-si are *Ra”Daci”nile* Poporul Roman, de astazi, din care a mai ramas doar ”o Ramasita” _ Romania 11/3-8: …

  -*3. “Doamne, pe prorocii Tai i-au omorat, altarele Tale le-au surpat; am ramas eu singur, si cauta sa-mi ia viata”?

  4. Dar ce-i raspunde Dumnezeu? “Mi-am pastrat sapte mii de barbati care nu si-au plecat genunchiul inaintea lui Baal.”

  5. Tot asa, si in vremea de fata, este o ramasita datorita unei alegeri prin har.

  8. dupa cum este scris: “Dumnezeu le-a dat un duh de adormire, ochi ca sa nu vada, si urechi ca sa n-auda, pana in ziua de astazi.”*

  a fost un popor de*INITIATI* in ”Tainele Intelepciunii si Evolutiei trupesti / Omenesti”, …care au *Elaborat (codificat) Scripturile*, …fapt necunoscut ”pana in ziua de Astazi, de intreaga omenire”, *originalitatea Scripturilor, (elaborate initial in limba *Latina Vulgara*) fiind insusita nemeritat de ”altii”, multi, ”prin complicitate”, de aceea multe notiuni continute in Scripturi fiind *demonetizate*, de aceea prin mesajele mele, evit sa folosesc anumite ”cuvinte”, care ar face trimitere la cei care si le-au insusit fraudulos, …aici, implicati cu varf si indesat ”Franco-Aglo-Saxonii” si ”Vaticanul – Catolicismul in principiu” /(P.S.-Asa cum si-au insusit si *Columna Traco-Daca*, care nu avea la partea superioara un bust omenesc (Traian), …cat despre *Traian*, din *datina* – ”Plugusorul lui Traian*, urmand ”destainuirea” /poate cu alta ocazie;

  -C) _ Revenind la _ 1 Tesaloniceni 5/20=20: -*Nu dispretuiti prorociile.*, …intrucat acestea contin ”Revelarea” starii civilizatiei umane planetare (din viitor _ Daniel 12/1,8,9: …
  *1. In vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tau; caci aceasta va fi o vreme de stramtorare cum n-a mai fost de cand sunt neamurile si pana la vremea aceasta. Dar in vremea aceea, poporul tau va fi mantuit, si anume oricine va fi gasit scris in carte.

  8. Eu am auzit, dar n-am inteles; si am zis: “Domnul meu, care va fi sfarsitul acestor lucruri?”

  9. El a raspuns: “Du-te, Daniele! Caci cuvintele acestea vor fi ascunse si pecetluite pana la vremea sfarsitului.*, …

  (aici fiind vorba despre *Sfarsitul Tainei Scripturilor*, …”Nu Sfarsitul Lumii”: …

  _ Revelarea / Apocalipsa 10/7: …-*ci, ca in zilele in care ingerul al saptelea va suna din trambita lui, se va sfarsi taina lui Dumnezeu, dupa vestea buna vestita de El robilor Sai, prorocilor.*:

  -D) _ Romania 1/14,15: …

  -*14. Eu sunt dator si grecilor si barbarilor, si celor invatati si celor neinvatati.

  15. Astfel, in ce ma priveste pe mine, am o vie dorinta sa va vestesc Evanghelia voua, celor din Romania*;

  -E) _ Ieremia 5/26-31: …

  -*26. Caci in poporul Meu sunt oameni rai; ei pandesc ca pasararul care intinde laturi, intind curse si prind oameni.

  27. Cum se umple o colivie de pasari, asa se umplu casele lor prin viclesug; asa ajung ei puternici si bogati.

  28. Se ingrasa, lucesc de grasime; intrec orice masura in rau, nu apara pricina, pricina orfanului, ca sa le mearga bine, nu fac dreptate celor lipsiti.

  29. Sa nu pedepsesc Eu aceste lucruri, zice Domnul, sa nu Ma razbun Eu pe un asemenea popor?

  30. Grozave lucruri, uracioase lucruri se fac in tara.

  31. Prorocii prorocesc neadevaruri, preotii stapanesc cu ajutorul lor, si poporului Meu ii plac aceste lucruri. Dar ce veti face la urma?”;

  _ Ieremia 9/3-8: …

  -*3. “Au limba intinsa ca un arc si arunca minciuna; si nu prin adevar sunt ei puternici in tara; caci merg din rautate in rautate, si nu Ma cunosc, zice Domnul.

  4. Fiecare sa se pazeasca de prietenul lui si sa nu se increada in niciunul din fratii sai; caci orice frate cauta sa insele si orice prieten umbla cu barfe.

  5. Se trag pe sfoara unii pe altii si nu spun adevarul; isi deprind limba sa minta si se trudesc sa faca rau.

  6. Locuinta ta este in mijlocul fatarniciei, si, de fatarnici ce sunt, nu vor sa Ma cunoasca – zice Domnul.”

  7. De aceea, asa vorbeste Domnul ostirilor: “Iata, ii voi topi in cuptor si ii voi incerca. Caci cum as putea sa ma port altfel cu fiica poporului Meu?

  8. Limba lor este o sageata ucigatoare, nu spun decat minciuni; cu gura vorbesc aproapelui lor de pace, si in fundul inimii ii intind curse.

  9. Sa nu-i pedepsesc Eu pentru aceste lucruri, zice Domnul, sa nu Ma razbun Eu pe un asemenea popor?*

  -F) _ Mica 2/1-3: …

  -*1. Vai de cei ce cugeta nelegiuirea si fauresc rele in asternutul lor; cand se crapa de ziua o infaptuiesc, daca le sta in putere.

  2. Daca poftesc ogoare, pun mana pe ele, daca doresc case, le rapesc; asupresc pe om si casa lui, pe om si mostenirea lui.

  3. De aceea, asa vorbeste Domnul: “Iata, Eu am de gand sa aduc o nenorocire impotriva acestui leat de oameni, de care nu va veti feri grumajii, si nu veti mai umbla cu capul atat de sus, caci vremurile vor fi rele.*

  _ Mica 3/11: …-*Capeteniile cetatii judeca pentru daruri, preotii lui invata pe popor pentru plata, si prorocii lui prorocesc pe bani; si mai indraznesc apoi sa se bizuie pe Domnul si zic: “Oare nu este Domnul in mijlocul nostru? Nu ne poate atinge nicio nenorocire!”*

  _ Mica 7/2-4: …

  -*2. S-a dus omul de bine din tara si nu mai este niciun om cinstit printre oameni; toti stau la panda ca sa verse sange, fiecare intinde o cursa fratelui sau.

  3. Mainile lor sunt indreptate sa faca rau: carmuitorul cere daruri, judecatorul cere plata, cel mare isi arata pe fata ce doreste cu lacomie, si astfel merg mana-n mana.

  4. Cel mai bun dintre ei este ca un maracine, cel mai cinstit este mai rau decat un tufis de spini. Ziua vestita de toti prorocii Tai, pedeapsa Ta se apropie! Atunci va fi uluiala lor.

  5. Nu crede pe un prieten, nu te increde in ruda cea mai de aproape; pazeste-ti usa gurii de cea care iti sta in brate!*.

  -G) -Daca nu va place, puteti sa stergetiș – Este greu de inteles, ”si mai greu de crezut”;

  = Cu stima. -*Moise / Mielul / Mesia* – ”Fiul Omului” _ Matei 11/19: …-*A venit Fiul omului mancand si band, si ei zic: “Iata un om mancacios si bautor de vin, un prieten al vamesilor si al pacatosilor!” Totusi, Intelepciunea a fost indreptatita din lucrarile ei.”* … & … _ Luca 18/8; …-* Va spun ca le va face dreptate in curand. Dar cand va veni Fiul omului, va gasi El credinta pe pamant?”

  • Romanii se trag din Daci? Doamne, mulți au sărit gardul…Tu ești ca negrii ăia care zic că tot ce e pe lumea asta a fost inventat de ei…Am scris eu mai demult despre ei pe aici…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *