Home / Actualitate / Mașina care merge cu apă – Dacia Logan modificată de un inventator român

Mașina care merge cu apă – Dacia Logan modificată de un inventator român

Incorect Politic
Ianuarie 15, 2022

Mașina care merge cu apă – Dacia Logan modificată de un inventator român

Via Nationalisti:

Florian Călăuz, un instructor auto din Baia Mare, a reușit să omologheze motorul care merge cu apă, o invenție pe care și-a montat-o pe mașina personală, un model Dacia Logan. Cu un litru de apă poate parcurge 10.000 de kilometri.

Florin Călăuz susține că și-a montat pe mașină o instalație pe hidrogen (rezultat în urma hidrolizei apei), iar consumul de carburant i-a scăzut drastic.

Acesta susține că consumul de combustibil scade cu 40 – 50% la motoarele cu benzină, motorină și GPL. Cu un litru de apă plus hidroxid de sodiu a parcurs cu mașina 10.000 de kilometri.

“Cu un plin al rezervorului, în jur de 50-60 de litri de motorină, pot face drumul din Baia Mare până la Constanța, dus-întors și din nou până la malul mării. Vorbim de apă plus hidroxid de sodiu. Aparatul face hidoliza apei, realizează hidrogen care merge la galeria de admisie si oxigenul va ieși pe țeavă de eșapament, scăzând poluarea.

Hidrogenul prin ardere dezvolta o putere calorică mai mare de șase ori față de oricare alt combustibil ca benzina, motorina sau GPL, în acest fel crescând și puterea motorului, scăzând consumul de carburant pentru că în ardere se foloseste hidrogen”, a declarat Florian Calauz.

 

4 comments

  1. Singura problema a hidrogenului este faptul ca este foarte inflamabil. Trebuie masuri de protectie extreme, altminteri exista riscul ca masina sa ia foc din senin la cea mai mica fisura in instalatia de alimentare cu hidrogen. De asemenea chiar si la un accident minor exista riscul de explozie.

  2. Probabil ca s-a dus sa ia “tzidula” ca sa nu aiba probleme cu baietii “destepti” – motorul produce si putere mai mare dar si “moment” mai mare… macar sa ai unde sa le folosesti!
    Nu are nevoie de “aprobare” – instalatiile sint omologate si certificate pentru siguranta exploatarii.

    “Cu un litru de apă plus hidroxid de sodiu a parcurs cu mașina 10.000 de kilometri.”
    Clarificare necesara: hidroxidul care se pune in apa se consuma in timp, cu functionare de durata (multi km) si – in consecinta – mai multe “plinuri” de benzina – Probabil vreo 25 daca rezervorul duce in medie 400 de km.
    Nu a mers cu 1 (un) litru de benzina 10 mii de km.
    ————-
    Instalatia se cumpara cu sub $1,000 de pe ‘net: faci o gaura in furtunul/conducta de aer si pui un furtunas care aduce hidrogen de la un fel de cilindru (mic)- agatat cu legaturi de plastic!, … in care e o mica instalatie alimentata electric de la bateria masinii … si care “desface” molecula de apa… iar hidrogenul (mai usor) intra sa arda pe langa aerul normal (filtrat).
    Cand se termina “materialul” care ajuta la producerea de hidrogen trebui sa cumperi altul…

    Masina mea (SUV) consuma doar pe autostrada sub 12l, iar in oras, cand staaa… in trafic, ajunge si pe la 20.
    Am vrut da’ m-am informat si reducerea ar putea fi 10-15% si cand calculez avantaje si dezavantaje financiare…. cat dau pe echipament si cat reduc la benzina… in perioada de 1 an ajung tot cam acolo si nu mi-am luat.
    Nu este hidrogen in butelie si de acolo sa arda ca la aragaz…
    Scade consumul de carburant, nu e chiar nici un pericol.

    Citez (tradus):
    “Gazul HHO nu este exploziv. Este imploziv.
    Când apa este descompusă, [volumul]se dilata de 1800x
    Când acest gaz se aprinde, își reduce volumul de 1800x …
    Acest gaz este comprimat și se încălzește. …

    Combustibilul HHO nu este un înlocuitor pentru benzină, ci și un amplificator. Apa este transformată în gaz și apoi introdusă în sistemul de inducție al unui motor alimentat cu combustibil injectat. Este ca și cum ai avea aer pe steroizi.”
    =====
    Informatii:
    https://www.youtube.com/watch?v=WFjfbEoYOaM

    PS: daca poza e de la masina…. ce-o fi cu bulina albastra instelata (mama Europa), “dreasa” cu steagu’ maghiar…?

  3. O eroare grosolana ,Florian Calauz a cumparat instalatia de la o reprezentanta italiana din Romania, pe care aadaptat-o la masinalui.Articolul vostru este un amalgam de afirmatii fara coada fara cap . Sa vafie rusine ca publicati informatii false.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *