Home / Educativ / Luptătorii anticomuniști din Munții Făgăraș asasinați pe 14-15 octombrie, atacați a doua oară de institutul terorist Elie Wiesel

Luptătorii anticomuniști din Munții Făgăraș asasinați pe 14-15 octombrie, atacați a doua oară de institutul terorist Elie Wiesel

Incorect Politic
Noiembrie 15, 2021

Luptătorii anticomuniști din Munții Făgăraș asasinați pe 14-15 octombrie

Luptătorii anticomuniști din Munții Făgăraș asasinați pe 14-15 octombrie, atacați a doua oară de institutul terorist Elie Wiesel

Via ActiveNews:

 

Conform mărturiei doctorului Nicolae Burlacu, sprijinitor al rezistenței armate anticomuniste, în noaptea de 14/15 noiembrie 1957, a avut loc execuția ultimului grup de luptători anticomuniști cu arma în mână din Munții Făgărașului – “Haiducii lui Dumnezeu”.

Iată mărturia doctorului Burlacu, judecat în lotul luptătorilor din munți, a cărui condamnare la moarte a fost comutată în muncă silnică pe viață: „În noaptea de 14/15 noiembrie 1957, după schimbul santinelelor de pază, efectuat prin bătaie de clopot, am auzit lanțuri cunoscute: în dreptul ușii mele a tușit Ioan Chiujdea (Profesorul). Deci, era începutul sfârșitului. A tușit și în dreptul altor uși. Era semnalul de rămas bun. N-a mai fost adus înapoi. A urmat apoi Victor Metea (acesta a fost împușcat 5 luni mai târziu, în 23 aprilie 1958, din cauză că a refuzat recursul – nota redacției), și el tușind în dreptul ușilor. Apoi alte patru treceri cu lanțul și cu tușitul lui Laurian Hașiu, lui Gheorghe Hașiu, lui Nelu Novac și al lui Pop Jean. A urmat o pauză lungă, care nu se mai sfârșea. Ne așteptam și noi rândul. Văzând că pauza se prelungește prea mult am bătut în ușă și am cerut gardianului raport la ofițerul de serviciu. Acesta mi-a răspuns: „Ce mă, ești nebun? Să vină în miez de noapte ofițerul de serviciu?”. I-am spus categoric că, de nu se duce, voi face un scandal de ridic toată secția în picioare. Ofițerul a fost anunțat și după puțin timp am auzit zăvorul ușii. Conform regulamentului din închisoare m-am dus în fundul celulei cu fața la perete și cu mâinile la spate. După formalitățile de rigoare, mă întreabă: „Ce vrei, mă?”. „Vreau să fiu dus și eu cu cei din lotul meu!”. A rămas surprins că știu ce s-a întâmplat. „Stai aici, că stai bine! Vei muri atunci când vrem noi, nu când vrei tu”. (Ion Gavrilă Ogoranu, Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. II, pag. 190, Editura Marineasa, Timișoara, 1995).

Luptătorii anticomuniști au fost prinși în urma unei capcane a Securității, prin trădarea profesorului Ioan Grovu. În anul 1955, au fost prinși luptătorii Ion Chiujdea și Laurean Hașu, Ioan Novac și Victor Metea, iar în primăvara anului 1956 avea să fie capturat Ioan Pop. În lotul partizanilor au fost incluși și principalii sprijinitori ai luptătorilor din munți: învățătorul Olimpiu Borzea, preotul Victor Dâmboi, țăranii Ionel Cristian, Gheorghe Borzea, frații Ion și Vasile Bucelea, Victor Șandru, precum și doctorul Pompiliu Stanciu, care avea să moară în arest în condiții suspecte. Membrii grupului de sprijin al luptătorilor anticomuniști aveau să primească pedepse cu închisoarea, fiind eliberați în anul 1964 din temnițele Aiud și Gherla. Singurul supraviețuitor al grupului de luptători anticomuniști din Munții Făgăraș avea să fie conducătorul acestuia, Ion Gavrilă Ogoranu. Legendarul luptător va fi prins de Securitate abia în 1976, la mai mult de 29 de ani de la executarea fraților săi de luptă.

Execuția luptătorilor a avut loc la închisoarea Jilava, grupul de execuție fiind comandat de căpitanul Gheorghe Sălceanu, aflat la dispoziția procurorului militar Gheorghe Cojocaru, secretar al Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militară. Ei au fost însărcinați să pună în executare sentința pronunțată în data de 26 august 1957 de un complet de judecată condus de sinistrul judecător militar Dragoș Cojocaru, cel care a condamnat nenumărate grupuri de luptători anticomuniști la ani grei de detenție și a pronunțat mai multe condamnări la moarte. În aprilie 1958, același grup de ucigași plătiți avea să-l execute pe dârzul anticomunist Victor Metea, care, condamnat la moarte fiind, a fost torturat timp de încă cinci luni, din cauza faptului că a refuzat să facă recurs.

Dumnezeu “a pedepsit aici pe pământ vânzarea de frați de atunci”

În data de 6 august 1957 (Schimbarea la Față), luptătorii condamnați au fost transportați la Jilava. Pe drum, echipajele de Miliție și Securitate au oprit la intrarea în Azuga, la un izvor de apă. Gardienii au dus apă și condamnaților, spunându-le: “Beți, măi băieți, că nu se știe care dintre voi vor mai bea din această apă”. Peste 30 de ani, trădătorul Grovu, recompensat de comuniști cu postul de director al liceului din Victoria, se îndrepta cu mașina spre București, însoțit de soție și de contabilul liceului. În dreptul izvorului, mașina a derapat. Singurul care a murit a fost Grovu. Dumnezeu “a pedepsit aici pe pământ vânzarea de frați de atunci”, avea să scrie Gavrilă Ogoranu.

Luptătorii din munți nu ar fi putut rezista fără sprijinul localnicilor. Peste 10.000 de țărani din Țara Făgărașului au fost arestați sau anchetați pentru gesturile lor creștinești de sprijinire a luptătorilor pentru libertate. Este o parte din epopeea rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgăraș, a luptătorilor din munți pentru care, așa cum a spus unul dintre membrii grupului de rezistență făgărășean, Nicolae Mazilu, „libertatea a luat chipul lui Dumnezeu”. „Copiilor și nepoților să nu le fie rușine să se numească români”, spunea Ion Gavrilă Ogoranu.

Din păcate, în zilele noastre, există și luări de poziție denigratoare la adresa luptătorilor din munți, a celor care au menținut aprinsă în conștiința românilor flacăra speranței. Spre exemplu, psiholoaga Aurora Liiceanu consideră că: „Frustările și reprimarea, ca și tentația stereotipurilor, au fost, probabil, atât de mari încât doar o glorificare a rezistenței în general putea produce o imagine care să flateze orgoliul național. Glorificarea însă, cu discursul său excesiv, patetic, emoțional, adesea nemăsurat în nuanțe superlative, pasional, a impus conștiinței publice eroi aproape de neînțeles, lipsiți de substanța vieții, de acel amalgam complicat și subtil pe care individualitatea o are prin singularitate, ambivalență și consistență uneori contradictorie”.

Luptătorii din rezistența armată anticomunistă sunt contestați și de reprezentanții Institutului „Elie Wiesel” din România, pentru care evocarea luptătorilor anticomuniști din Munții Făgăraș, cei mai mulți dintre ei membri ai Frățiilor de Cruce, „reprezintă un risc pentru consolidarea unei democrații civice la care aspirăm”. Cel mai bun răspuns dat acestor denigrări a fost anticipat de Ion Gavrilă Ogoranu, care, într-un articol scris în 1991, afirma că „nu te întreba nimeni din ce partid ai făcut parte, ci dacă ești gata să lupți și să mori pentru țara asta. Problema coloraturii politice a fost o invenție a Securității de ieri și de azi pentru a ponegri și a dezbina. Steagul ce l-am apărat atunci a fost al națiunii române și nu al unei grupări partinice. Și apoi munții au fost la locul lor egal pentru toți tinerii acestei țări. Oricine se putea retrage să lupte în ei. Istoria însă va trebui să se mulțumească cu cei care, buni sau răi, n-au stat cu mâinile în sân, când țara se scufunda în întuneric și rușine”.

Memorialista închisorilor comuniste, mărturisitoarea Aspazia Oțel Petrescu, aprecia peste ani:

„Onoarea este un nimb pe care îl cucerești sau îl pierzi, depinde de câtă onoare ai. De n-ar fi decât atât, și rezistența își are sensul ei. Este un cavalerism românesc care va trece în legendă. Acum poți să-l accepți, poți să nu-l accepți, poți să-l admiri, sau dimpotrivă, să spui că a fost o tâmpenie și o lipsă de rațiune, o jertfă zadarnică, sau să spui, cum o fac unii, că au murit cu ghiotura ca proștii (sunt oameni care susțin și așa ceva), dar în timp va fi un nimb de legendă al unor oameni care au preferat să moară decât să renunțe la idealul lor, la crezul lor de-o viață, la lupta lor, pe care au considerat-o dreaptă”.

7 comments

 1. Azurana Mărgărit

  Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ajute să rămânem demni față de jertfa înaintașii noștri.

 2. DESPRE PSIHOPATOLOGIA CRIMINALILOR ROMANOFOBI DE IERI SI DE AZI : O EVREICA CARE SE INTREABA DACA OAMENII BOLNAVI AJUNSI CRIMINALI , TREBUIESC PEDEPSITI DE LEGE, SPUNE DA, EI TREBUIESC PEDEPSITI INTRUCAT TEROAREA CE O EXERCITA ASUPRA VICTIMELOR LOR SE EXERCITA SUB O STARE DE CONSTIINTA PERFECT LUCIDA SI TREAZA FATA DE CRIMA COMISA?

  INTRUCAT EI SE SI SIMT VINOVATI DE ACEASTA CRIMA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SI CU CAT SE SIMT MAI VINOVATI, CU ATAT MAI APRIG ISI EXERCITA TIRANIA – VEZI CE FAC AZI CU IMPUNEREA VAXXXURILOR – SUNT TOT “TOTALITARISTI”(in terminologie politica) CA SI CEI DIN TRECUT :

  DELIRANTI( adica cazuri patologice in delir)

  Institutul Elie Wiesel nu inceteaza cu romanofobia,

  intrucat, in termeni psihopatologici,

  starea de fapt a existentei romanilor in Romania de ieri si de azi , si deci realitatea obiectiva a romanilor in tara lor de bastina, traindu-si individualitatea normala,

  deci realitatea obiectiva,

  nu se potriveste cu viziunea egocentrica a membrilor acestei organizatii extremiste iudaice.

  Adica viziunea lor ideologica este patologie curata care-i baga in delir !
  Delirul deci in asta consta :

  “totalitaristii”(in termeni politico – filozofici ) , iudeii de la Elie Wiesel sau iudeobolshevicii care au masacrat romanii pe capete si care

  SE SIMTEAU VINOVATI !!! de aceste crime

  si

  ai caror urmasi de azi de la Elie Wiesel

  SE SIMT VINOVATI !!! de puterea disproportionata

  pe care o au azi,

  ACAPARATA PRIN LEGI LIBERTICDE, IMPUSE FARA REFERENDUM,

  votate noaptea ca hotii,

  cultivand o ideologie a lor

  care nuuuuuu coincide cu adevarul obiectiv al starii de fapt al lucrurilor si existentei romanilor in tara lor,

  in care traiesc oamenii normali, si majoritatea poporului roman , in cap cu neamul romanesc al tarii numite Romania, adica tara romanilor, egocentricii politicarzi actioneaza spre a-si impune imaginea ideologiei bolnave conform careia romanii nu au dreptul la identitatea lor traita in tara lor !!!

  Aceasta discrepanta intre starea de fapt a lucrurilor si
  starea imaginata de o ideologie ,

  se numeste delir !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Caracteristica delirantului este fortarea – in mod pervers – a starii de fapt spre a corespunde starii imaginate de ideologia lor, si se numeste delir !!!

  Cazurile patologice care delireaza comit adesea crime si torturi asupra victimelor care nu corespund cu imaginea ideologiei lor :

  aceasta abordare psihopatologica este comentata aici tot de evrei , dar de alta factura intelectuala si umana decat analfabetii romanofobi de la Elie Wiesel care haituiesc romani prin tribunale pentru ca scriu istoria adevarata bazata pe dovezi stiintifice , nu pe martori care se contrazic unii pe altii, sau scrisa la comanda de catre istoricii de serviciu ai neobolshevicilor de azi:

  tocmai am descoperit munitii grozave pentru a discuta totalitarismul din pdv psihopatologic !!! Va intereseaza sigur ! D’aia-s toti – autoalesii – intre Lucifer si Beelzebub !

  Nuu va lasati si ascultati-o musai pe aceasta specialista in

  DELIR CA PATOLOGIE PSIHICA ,

  o sa va inspire sigur si veti constata astfel ca toti criminalii astia sunt nebuni in diferite grade , unii buni de legat!!! adica foarte periculosi daca nu gandesti ca ei !

  Si ca trebuiesc bagati la inchisoare, conchide Ariane Bilherin, referindu-se la delirantii vaxxxxurilor obligatorii in ciuda efectelor adverse postvaccinale , DOVEDITE STATISTIC DEJA !!!caci multi sunt PERFECT LUCIZI DESI DELIREAZA :

  Ariane Bilherin -se vorbeste in frantuzeste si englezeste mai jos in sedinta corona Ausschuss

  Ea DISCUTA

  TOTALITARISMUL IN TERMENI PATOLOGICI, MANIFESTAT DE CEI CE SE SIMT VINOVATI SI NU VOR SA LASE PUTEREA DIN MANA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ea este Dr in psihologie clinica – in psihopatologie -o gasiti si in Wikipedia – are f multe publicatii ff interesante

  Ariane Bilheran — Wikipédia

  de la min 1:10
  https://www.youtube.com/watch?v=ue78ush0rKQ&t=4322s
  Session 78 – New Paths out of Trauma

  Session 78 – New Paths out of Trauma

  Play

  Succes mult !

  • Intrati in google chrome si bagati titlul :

   New Paths out of Trauma

   nu linkul si iese:

   12/11/21 FÜLLMICH et al Session #78: New Paths out of trauma

   https://www.ukcolumn.org › Home › Forums
   Home Forums 12/11/21 FÜLLMICH et al Session #78: New Paths out of Trauma. Search for: Viewing topic 1 (of 1 total). Topic; Voices; Posts; Last Post.

  • AICI INTRATI SIGUR :

   Stiftung Corona Ausschuss https://corona-ausschuss.de· Translate this page
   Seit Mitte Juli 2020 untersucht der Corona-Ausschuss in mehrstündigen Live-Sitzungen, warum die Bundes- und … SESSION 78. Topic: New Paths out of Trauma

   Corona Investigative Committee, Session 78 : OVALmediahttps://archive.org › details › investigative_corona_com…
   2 days ago — New Paths out of Trauma German version | deutsche Version: here | hier List of all programs available here Contents TBD Hearings26:20 …

  • Scuzele mele: de aseara pe azi dimineata au schimbat si blocat cele doua videouri generale .Cu nr 78 .
   Le gasiti insa aici defalcate pe vorbitori :

   Ariane Bilheran poate fi urmarita chiar si in sesiunile germane caci Ariane vorbeste frantuzeste si poate fi urmarita aici :

   Sitzung 78

   Im Gespräch mit RA Virginie De Araujo Recchia, Xavier Azalbert & Dr. Ariane Bilheran

   E FOARTE INTERESANT CE SPUNE DESPRE ALEGEREA IMPUSA NOUA DE CATRE PARANOIACI

   ALEGEREA INTRE LOCUL DE MUNCA SI “SANATATE” = delir paranoiac .
   Sau o alegere imposibila:
   ERADICAREA COMPLETA A VIRUSULUI, CEEA CE ESTE O IMPOSIBILITATE .

   TOT DELIR ESTE ACCEPTAREA SACRIFICIILOR DIN PARTEA VIETILOR UNORA – e tot DELIR PARANOIAC !!!

   SAU CA NEVACCINATII TREBUIE SA SE SIMTA VINOVATI !
   Tot paranoia !

   FARA ACESTE “IMPERATIVE” ABSURDE, ALE IPOHONDRIEI
   DELIRANTE, ADICA SA FACI OAMENII SA SE SIMTA CA SUNT BOLNAVI CHIAR DACA NU SUNT , NU S-AR VACCINA NIMENI ! E PARTE DIN MECANISMUL DE PERSECUTIE A VICTIMELOR.

   ACEST DELIR ESTE IMPINS INTR-UNA INAINTE PRIN PRESIUNI DE CHICANARE, FARA ANGOASA NU S-AR VAXXXXINA NIMENI !

   FRICA FRICA FRICA : PARANOIA= FRICA TUTUROR DE TOTI !

   = PSIHOZA GENERALA.

   NIMENI NU MAI ARE INCREDERE IN NIMENI !

   DA: ESTE UN COMPLOT FOARTE CONSTIENT EXERCITAT PRIN RELEURILE DE LA PUTERE CARE MOR DE FRICA CA NU INJECTEAZA CAT LI S-A COMANDAT DIN POPULATIE SI LE E FRICA SA NU FIE DARAMATI DE LA PUTERE LA RANDUL LOR .

   SI ASTA ESTE AMPLIFICATA PRIN

   PARANOIA .

   FRICA DE A-SI PIERDE PUTEREA DACA NU APLICA CE LI SE COMANDA DE CATRE GRUPUL CARE-I COMANDA .

   SURSA PARANOIACA DELIRANTA ESTE

   O CULPABILITATE REALA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   FAPT PTR CARE EI SE CRED DIN CE IN CE MAI PERSECUTATI (adica de catre victimele pe care de fapt ei le persecuta prin complotul lor)

   DECI POLITICIENII TREBUIE SA FIE SUFICIENT DE PARANOIACI CA SA IMPLEMENTEZE PLANUL COMPLOTISTILOR CARE-I DICTEAZA

   E FOARTE IMPORTANT DE INTELES CUM FUNCTIONEAZA PARANOIACII COMPLOTISTI DEVENITI CRIMINALI !

   DESI SUNT BOLNAVI EI SUNT LUCIZI IN CE FAC, ADICA IN EXERCITAREA TERORII LOR ASUPRA POPOARELOR REVOLTATE .

   DE ACEEA SUNT PASABILI DE PEDEAPSA , ACESTI DELIRANTI – MULTIMILIARDARI VINOVATI IN FATA INTREGII UMANITATI .
   CA SI GUVERNANTII SI MEDICII CARE LE APLICA COMENZILE SAU MEDIILE CARE NE MINT.

   PARANOIACII SUNT FF PERICULOSI CACI EI ISI URMARESC PROPRIILE INTERESE CU SANGE RECE – VEZI MULTIMILIARDARII CARE SE SIMT VINOVATI CA EI AU PREA MULTI BANI IN TIMP CE ATATIA MOR DE FOAME !
   DAR MERG MAI DEPARTE CU DELIRUL LOR CRIMINAL .

   F GRAV :

   DELIRUL PARANOIAC ESTE CONTAGIOS – VEZI GUVERNANTII, DOCTORI IGNORANTI, JURNALISTI, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   ADICA MULTI SE VOR REVELA DREPT PERVERSI PARANOIACI CARE SE APUCA SA JOACE UN ROL SI DEVIN STILIZATI IN “EXPERTI”

   FAPT PENTRU CARE “TOTALITARISMUL” – ADCA TIRANIA – PERSECUTA ADEVARATII EXPERTI CARE SUNT LEGATI DE DE REALITATEA OBIECTIVA ! SI O REFLECTA .

   PARANOIACII EXCELEAZA IN FRICA DE MOARTE SI DE FINITUDINE .
   DE AICI FRICA LOR DE REALITATE SI NEGAREA EI .

   DECI NEGAREA UMANITATII.

 3. Cornel-Dan NICULAE

  Germania a declarat şi Bucureştiul „ghetou deschis“ în timpul războiul: urmează să dăm pensii speciale la alte câteva mii de evrei „supraviețuitori ai Holocaustului“, plus urmaşilor tuturor evreilor bucureşteni

  Jerusalem Post arată în ediția de sâmbătă, 13 noiembrie 2021, că Germania tocmai a declarat şi Bucureştiul „ghetou deschis“ în timpul războiul, după ce făcuse aceasta legat şi de multe alte oraşe din Moldova, precum Suceava.
  https://www.jpost.com/diaspora/germany-recognizes-bucharest-as-open-ghetto-during-holocaust-684869
  În articolul „Germany recognizes Bucharest as ‘open ghetto’ during Holocaust“, JP arată că 3000 de evrei care provin din Bucureşti urmează să primească din acest motiv o primă substanțială. Informația a fost lansată public de către Israeli Social Equality Ministry, care se află în strânsă legătură la Bucureşti cu deputatul evreu Silviu Vexler.
  Vexler a spus anterior într-o postare pe Facebook că în misiunea pe care a îndeplinit-o pentru ministerul israelian pentru a găsi înțelegere (uşi deschise) în Germania, pentru ca mai toate de oraşele din Modova să fie declarate „ghetouri deschise“ (care nu erau ghetouri de fapt, ci oraşe locuite în anumite zone de evrei, care în timpul războiul aveau restricții de circulație fără motive întemeiate) a fost ajutat de reprezentantul minorității germane din România, Ovidiu Ganț, prietenul şi mâna dreaptă de la FDGR a preşedintelui Iohannis.
  „Recunoașterea“ Germaniei înseamnă că peste 3.000 de evrei din București, „supraviețuitori ai Holocaustului“ urmează să primească o despăgubire de 43 de mii până la
  57 de mii de euro fiecare, plus 200 de văduvi/văduve ale unor evrei care au murit, srie JP.
  *
  La cererea unor delegați evrei ai departamentului de Stat al SUA, veniți la Bucureşti în urmă cu câțiva ani, de prin 2016, statul român şi-a însuşit obligația ca, în urma faptului că şi Germania acordă necondiționat „despăgubiri“ evreilor care au trăit în ghetourile deschise din România în timpul războiului (evreii din România, în general), nici România să nu mai ceară dovezi ale „discriminărilor“ (ca aceea de a fi prestat muncă sau de a fi plătit o taxă în schimbul neparticipării la război) ce le-ar fi îndurat evreii care cer pensie de Holocaust („indemnizația lunară de discriminare“), şi nici ca evreii solicitanți să fie obligatoriu cetățeni români, ci doar să provină din România.
  În plus, România şi-a asumat, printr-o lege promulgată de preşedinte Iohannis în 2021, ca din 2022 să plătească „indemnizația lunară“ (pensia specială) şi urmaşilor evreilor care au supraviețuit sau nu „Holocaustului din România“.

  • LE MERGE ORICE ACESTOR “DESPAGUBITI ” dupa 75de ani de la razboi – fapt unic in istoria omenirii –

   DEOARECE ROMANII SUNT DEZARMATI SI NU EXISTA NICIO CONTRAPUTERE CARE SA LI SE OPUNA, ACTUALMENTE !

   GANZ inseamna GASCA si este un NUME FOARTE ADOPTAT DE EVREI, NU DE NEMTI !

   IOHANNIS VORBEA MEREU IN CASA “BLESCH” (o zborsitura de saseasca) , NUUUU SASESTE SAU GERMANA LITERARA .

   Am dubii mari asupra identitatii adevarate a amandorora .

   LACOMIA LOR PATOLOGICA II DEMASCA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *