Home / Articole Promovate / Klaus Iohannis SPULBERAT de Patriarhia Română

Klaus Iohannis SPULBERAT de Patriarhia Română

Incorect Politic
Martie 29, 2019

Via Buciumul:

Klaus Iohannis SPULBERAT

Într-un text intitulat „Idolul toleranței în epoca post-adevăr” și publicat pe site-ul Stiripesurse.roVasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, i-a dat replica președintelui Iohannis, care în data de 19 martie 2019 îi calificase pe promotorii referendumului pentru căsătorie drept „infatuați care au promovat ura”. Redăm mai jos textul integral.

A idolatriza toleranța (care are stabilimentele ei) și care nu doar că nu e automat și în orice context o virtute, dar care practicată fără discernământ poate destructura etic o societate (de exemplu, toleranța față de corupție, față de disoluția familiei, față de siluirea ordinii morale, față de asaltul marginii asupra centrului etc.), este ceva lipsit de claritate spirituală.

A ofensa peste 4 milioane de români lucizi și fideli unor valori limpezi validate de istorie, nu de toane ideologice, și fără de care o societate face implozie, români care nu s-au lăsat îmbrobodiți de valul imens și murdar de manipulare mediatică, cărora li se adaugă alte milioane de români care gândesc familia naturală în aceiași termeni, dar care au fost influențați de această manipulare, nu are în sine nimic aristocratic.

A jubila incitator, lipsit de imparțialitate și eleganță în fața confruntării civice dintre cei care „dau cu flit” normalității și cei care vor să o apere democratic, nu are în sine nimic constructiv. Asemenea atitudini – toate, în răspăr cu creștinismul asumat ca mod de viață –  exprimă sumar, dar edificator viziunea post-modernă lipsită de imaginație morală a lui homo eticus trăitor în sterilizantul ev media și în epoca post-adevăr.

În acest context recent și artificial revizitat cred că este important să ne reamintim și un lucru de neignorat în logica spiritului democratic onest: Comisia de la Veneția nu recomandă existența unui cvorum (prag minimal) de participare pentru consultările cetățenești, întrucât îi poate asimila în mod nelegitim pe cei care se abțin sau nu pot participa din diverse motive cu partizanii votului negativ.

A-i asimila pe cei care s-au abținut să voteze, din diverse motive, la Referendumul pentru Căsătorie cu partizanii votului negativ este o interpretare cu totul abuzivă, și exact asupra riscului unei astfel de răstălmăciri a realității atrage atenția recomandarea Comisiei de la Veneția.

2 comments

 1. Un comentariu al unui cititor la aflarea organizarii referendumului lui johannis :

  “Un infatuat, care promoveaza intoleranta. De la mine nu are decat flit.
  Mai bine cu banii aceia construia un spital, facea niste scoli. Asa ii arunca pe un referendum al carui scop este pur consultativ, neavand nici o finalitate. In plus, din felul cum va fi pusa intrebarea reiese cu siguranta ca vrea sa-l faca scapat pe Dragnea. Pe 26 mai va fi o zi foarte frumoasa de mers in parc, de mers la film, la teatru sau pur si simplu de stat acasa.
  Sictir, herr plavanis.”

 2. Cand Bisericii se pune
  Klaus sa-i gaseasca vina,
  Tot crestinu-n sine-si spune:
  Ce-ingusta-i mintea bovina!

  Astfel ca de-l mai tratezi cu
  Vreun dezmierd pe sas din nou,
  Prea distinse domn Banescu,
  Nu uita sa-i zici si …Bou:

  Fiindca-n mintea-i mobilata,
  Ca o cripta de cavou,
  Nici o vorba complicata
  N-are-asa intens ecou!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *