Home / Actualitate / „Investitorii” ucraineni vânează pământuri românești și mine de cărbune

„Investitorii” ucraineni vânează pământuri românești și mine de cărbune

Incorect Politic
Mai 25, 2022

„Investitorii” ucraineni vânează pământuri românești și mine de cărbune

„Investitorii” ucraineni vânează pământuri românești și mine de cărbune

Via ActiveNews:

Primar din Gorj: „Au venit cu un milion de euro în traistă. I-am refuzat!”

Prima alertă în comuna Dragotești, din Gorj, s-a dat la apariția unor indivizi cu un bolid de lux și cu o dronă trimisă să filmeze prin localitate. Apoi, primarul comunei s-a trezit ambuscat de trei ucraineni care veniseră cu milionul de euro în traistă să cumpere un teren care valora 150.000 de euro. Pretextul era construirea unor blocuri de locuințe pentru refugiați, însă interesele erau altele.

Ucrainenii cu valize în care înghesuie milioane de euro au început să vâneze pământuri românești prin țară. În mod dubios, după ce au mers și la Rovinari și Fărcășești, din Gorj, aceștia au ajuns la o primărie din apropierea Complexului Energetic Oltenia, unde au pus ochii pe un teren de 7,2 hectare, pe care l-au și ”cartografiat” cu ajutorul dronei.

Ca o coincidență, de pe acest teren plecau galeriile unor mine intrate în conservare, care dețin cel mai valoros cărbune din țară, cu o putere calorică dublă față de cel pe care mai avem voie să-l extragem. Apariția a trei cetățeni ucraineni, cu un Porsche de lux și cu o valiză cu un milion de euro, care au intrat direct în sediul primăriei, a reușit să-l sperie pe edilul Vili Pasăre.

”Cu puțin timp înainte, mă anunțase un cetățean din comună că aceste trei persoane filmau cu o dronă. Au intrat peste mine în Primărie și s-au prezentat ca fiind niște investitori din Ucraina, un fel de trust de firme, și mi-au spus că sunt interesați de acest teren, că le place foarte mult și că vor să construiască blocuri pentru refugiații din Ucraina, pe care să le finalizeze până la sfârșitul anului. Mi-au zis să fac o hotărâre de consiliu ca să poată cumpăra terenul și că îmi dau pe loc un milion de euro, deși terenul valorează 150.000 de euro”, ne-a declarat Vili Pasăre, primarul comunei Dragotești, din județul Gorj. Cu două zile înainte, primarul fusese chemat la Prefectura Gorj pentru a se întâlni cu niște investitori, fără să i se spună de unde erau și ce fel de investiții voiau să facă, dar nu a reușit să ajungă. ”Eu le-am spus că nu îi cunosc și că am înțeles că sunt niște investitori care vor să facă producție, nu blocuri. I-am sfătuit să se ducă la București, la Cluj, în orașe mari, dar ei au insistat că vor aici, mai retras, cu pădure”, ne-a precizat primarul comunei Dragotești.

Minele au aparținut CE Oltenia

Prin 2007, Complexul Energetic Oltenia a cedat o suprafață de teren de peste 40 de hectare Primăriei Dragotești. Pe acest teren se aflau 5 mine care au intrat în conservare. ”Ucrainenii erau interesați doar de terenul din față, de la stradă, fiind un teren cu pădure, cu apă curgătoare, cu energie, în suprafață de 7,2 hectare. Galeriile a două dintre mine pleacă de pe terenul pe care-l voiau ucrainenii. În galerii se intra în costum, erau niște abataje curate și se extrăgea un cărbune cu o putere calorică de 2.400, în condițiile în care acum cărbunele în țară se extrage la 1.200 putere calorică. Eu le-am spus că acolo avem un Plan Urbanistic Zonal și este declarată zonă industrială, dar au zis că plătesc ei să schimbe PUZ-ul. I-am refuzat și le-am arătat că, în contextul cu războiul, sunt mai rezervat să fac această chestiune și că aș prefera să dau terenul unui gorjean, care vrea să facă investiții, să creeze locuri de muncă”, ne-a mai precizat primarul Vili Pasăre.

Deșeuri periculoase

Cu puțin timp în urmă, la Primăria Dragotești s-a înființat un afacerist român, care i-a spus primarului că vrea să depoziteze deșeuri periculoase în galeriile minelor și că are aprobare de la Ministerul Energiei. Bineînțeles că primarul nici nu a vrut să audă de așa ceva. Apoi, când primarul a propus înființarea unui parc fotovoltaic în perimetrul celor 40 de hectare a fost refuzat de minister. ”Acum vreo 4 ani de zile au venit niște turci la directorul general de la Complexul Energetic Oltenia și i-au cerut să-i vândă minele care urmau să se închidă, dar a refuzat, spunându-i că Turcia nu este în Uniunea Europeană”, a mai afirmat Vili Pasăre, primarul comunei Dragotești, din județul Gorj.

Notă Vlad Voicu: Ar fi fost interesant să avem niște poze cu “investitorii ucrainieni” și să le examinăm fizionomia ca să ne dam seama dacă sunt ucrainieni sau au nasul disproporționat de mare.

One comment

  1. Alexandru Balcu

    Foarte buna remarca din nota de subsol a domnului Vlad Voicu. In aceeasi ordine de idei, de la camarazi din filiala Italia, am aflat ca in acest moment e un indemn, un trend, ca italienii ajunsi la varsta pensionarii sa vanda ce au in Italia si sa-si cumpere proprietati si case si sa se stabileasca in România. Intr-adevar, la noi terenurile pot fi incredibil de ieftine (stiu – implicat intr-un caz social – ca intr-o comuna din judetul Arges se vinde un teren de 4000 mp, cu tot cu o casuta pe el, cu 7000 de euro!). Desi poate parea surazatoare la prima vedere, mie nu imi place ideea ca pensionarii italieni sa ne cumpere pamantul si sa se stabileasca aici. Nu asta inseamna pentru mine Europa Natiunilor, ci ca fiecare tara, deci si România sau mai ales România sa isi conserve si sa isi sporeasca elementul etnic autohton, colaborand in acelasi timp pasnic si onest cu celelalte state.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *