Home / Actualitate / “Vrem Să Reinventăm Rap-ul Românesc” – Interviu FORMIDABIL cu Calu’ Troian

“Vrem Să Reinventăm Rap-ul Românesc” – Interviu FORMIDABIL cu Calu’ Troian

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Decembrie 30, 2018

În ultimii ani, muzica rap sau hip-hop underground (nepromovată de mass media) a cunoscut un reviriment. Odată cu intensificarea cenzurii prin legi anticonstitutionale (217/2015 și Legea Vexler), au apărut piese care sfidează regimul.

Una dintre formațiile nou apărute în materie de rap românesc este Calu’ Troian.

Am stat de vorbă cu tinerii cântăreți care au lansat anul acesta o piesă specială dedicată Centenarului Unirii:

 

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Sterie Ciumetti : Înainte să încep cu întrebările, îi foarte tare ceea ce făceți, prin muzică puteți inspira oamenii.

Victor: Mulțumim mult de tot, frate. Orice încurajare contează enorm pentru noi, mai ales acum, când suntem la început.

S.C: Americanii au deja formații din acestea underground transgresive ca mr. bond, white hoț takes, morrakiu, etc., care au impresionat mulți tineri și au mai mare efect decât un articol lung, e bine că se dezvoltă și la noi cultura asta și media alternativă. Pentru întrebări, începem cu începutul, cum v-ați cunoscut și cum ați ajuns să faceți muzică?

Gulliver:  Sigur. Eu chiar îl ascult de multă vreme pe Mr. Bond și pot să zic că m-a ajutat mult în -trezirea- mea. Deci, da, muzica ajută enorm mai ales că sunt sigur că pentru un pasionat, stilul de viață se îmbină cu muzica ascultată. Noi scriem în felul ăsta fiindcă avem impresia că deși există anumite mișcări, chiar și trupe naționaliste, astmosfera e una de canapea, ideile sunt servite cotit, niciodată direct și asta ar putea face chiar mai mult rău decât bine.

Interviu Calu Troian

E nevoie de o abordare directă cu sânge în instalație. Trebuie să fim oneșți și drepți, inteligenți și perseverenți, fiindcă cel puțin noi ne-am săturat de clișee și vorbe goale

V:  Ne știm din clasa a doua. Are Gulliver un vers mai vechi: “Ne-am bătut, înjurat, dar la final ne-am împăcat.” Fiind copii, nu ne-am înțeles mereu, dar faptul că am copilărit împreună a contat enorm. Am crescut amândoi cu Mafia și Paraziții în urechi, ascultăm rap de când ne știm. Motivul pentru care ne-am apucat? N-aș putea să-ți spun exact. Pur și simplu ne-a plăcut atât de mult genul ăsta încât am spus în vara anului 2017 că am putea încerca și noi să vedem dacă iese ceva. Înregistram cu telefonul și nu stăteam pe beat, că așa e la început, dar dacă insișți pe treaba asta și ai un scop clar, sunt convins că poți ajunge într-un punct în care poți spune că ești mulțumit cu ce ai făcut. Personal, nu pot spune că nu există pentru mine alt motiv de mândrie mai mare decât Calu’ Troian.

S.C: De ce Calu’ Troian? Cum ați ales denumirea și ce semnifică pentru voi?

V:  Ha, asta a fost ideea mea. Ne tot gândeam la un nume de trupă, dar toate propunerile erau penibile. Știu sigur că mi-a venit în minte numele când mă uităm la un documentar despre războiul troian. La partea cu calul, mi-a venit din prima în minte: “Calu’ Troian… genial”. L-am sunat în secunda următoare pe Gulliver și i-a plăcut la fel de mult. Mai departe de atât, ce semnifică pentru noi… se pot spune multe despre eveniment și sunt foarte multe legate de numele trupei noastre. Chiar ne gândisem la un moment dat la o idee de piesă, “Surpriza-i Criminală”, în care să legăm legenda de realitatea noastră. Vom face cu siguranță într-un viitor nu foarte îndepărtat o piesă de genul asta.

Interviu Calu Troian

S.C: Abia aștept s-o ascult. Sunt curios cum ați ajuns la naționalism și de ce nu ați ales să cântați și voi despre bani și curve ca alți rapperi, ce v-a determinat să aveți convingerile actuale?

G: Am ajuns la naționalism de la o vârstă fragedă. Amândoi suntem microbișți (sau eram, depinde unde se oprește fotbalul și încep afacerile) și am fost atrași de peluze. După cum știm, peluzele sunt cam ultimele locuri în care se vorbește liber (mă rog, asta când nu “intervine” jandarmeria) și ne-a plăcut tare mult fanatismul și partea boemă a acestor grupuri. La vârsta aia, însă, nu prea înțelegeam exact ce se întâmplă și ne luam informațiile din auzite. A trecut perioada aia și a urmat una de inactivitate și indiferență politică, iar în formatul actual, bine definiți politic, hotărâți și activi suntem cam de doi ani.

De ce nu cântăm despre curve și bani? Nu suntem degenerați și nu ne plac nonsubiectele. Suntem români și albi și trebuie să ne respectăm blazonul. Nu suntem și n-am fost atrași de muzica degenerată niciodată. Facem rap fiindcă e un mod accesibil de a ajunge la oameni cu ideile noastre, mai ales că trăim într-o epocă a cenzurii.

În prezent, doar eu mai sunt activ într-o peluză, Victor nu se mai prezintă din cauza unor probleme ale clubului. Într-un fel ne-am îndepărtat de rădăcini.

V: Ca să adaug și eu ceva, fără să sune dramatic – vrem să reinventăm cumva rap-ul românesc. Cu tot respectul pentru muzica “veteranilor” cu care, repet, am crescut la rândul nostru, consider că muzica rap a fost percepută greșit, și asta pentru că mulți au preluat modelul din state. Știm foarte bine ce fel de oameni au pus bazele rap-ului, nu are rost acum să negăm adevărul, dar trebuie să se înțeleagă clar: suntem români, suntem albi, strămoșii mei cu siguranță nu se lăudau că fură sau că au mai ars nu știu ce panaramă… astea-s venite din state. Noi ar trebui să le întorceam spatele, lucru care nu s-a întâmplat și nu știm dacă se va întâmpla vreodată, mai ales într-o perioadă ca asta.

Eu am avut primul contact real cu spiritul naționalist prin gimnaziu, fiind unul dintre “băieții răi” ai școlii. Deși am crescut la o aruncătură de băț de centrul Bucureștiului, am avut mereu o mare problemă cu țiganii. Sau ei aveau cu mine, ia-o cum vrei. Se lăsa cu scandaluri și bătăi foarte des, și având în vedere tot ceea ce se întâmpla când ieșeam de la școală, știi cum e, începi să-ți pui niște întrebări în legătură cu societatea în care trăiești. Mă rog, nu la modul cel mai serios, aveam totuși 12-13 ani…

S.C: Ce fel de reacții ați stârnit odată ce ați început să lansați piese? Și ați avut până acum contact cu alți rapperi pentru posibile colaborări?

G: În afară de faptul că ne-au fost acoperite graffiti-urile din zona Vatra Luminoasă de către niște pizde de antifari, numai reacții pozitive. Am avut parte de susținere totală din partea prietenilor, care ne-au ajutat și la promovarea piesei încât ea să ajungă cât mai departe. Am avut câteva dezamăgiri din partea unor grupuri consacrate de naționaliști (cu sau fără ghilimele ), dar nu e momentul să dăm nume. Am avut parte de promovare pe Facebook din partea paginii “Sunt Naționalist”, iar în rest, ne-am ocupat noi, la nivel mic, din mână în mână.

Interviu Calu Troian

Am avut un singur contact cu un rapper român din Anglia, avem și o piesă cu el. Aici suntem foarte selectivi fiindcă indiferent de gradul de profesionalism sau “pricepere” al unui rapper, trebuie să  se alinieze la niște principii.

V: Într-adevăr, obiectivul nostru nu e în niciun caz să fim în trending, alături de Dani Mocanu și 5 Gang Bang (sau cum îi chema pe ăia). Sigur că nici n-am avea cum, dar distopic vorbind. Ne interesează să ne asculte cei care sunt ca noi, fie ei și 200. Restul vine de la sine.

S.C: Ce părere aveți despre Uniunea Europeană?

G: Distruge reputația Europei. U.E. nu e Europa! Asta ar trebui să înțeleagă toată lumea! E o clonă urâtă și incompletă care trage într-o singură direcție, o direcție scârboasă care pare desprinsă din gunoaiele de “opere” ale lui Marx. Sper să trăiesc RoExit. Un iad orwellian, asta e U.E..

V:  Uniunea Europeană este, zic eu, cel mai mare pericol în momentul de față. Și nu mă refer doar la noi, românii. Aici vorbim despre toți europenii. Când aud de UE, prima oară îmi vine în cap “Kalergi”, cred că îți sună cunoscut. Aveam eu două versuri, nu știu dacă poți să le pui: “Nu cred în diversitate, ca fapt divers / Prefer muie-n loc de U.E. pe pamantu’ românesc”.

G: Cred că tuturor ne sună cunoscut. Și ca să nu se înțelegă greșit, NU SUNTEM PRO-RUȘI! Nu suntem , nu am fost și nu vom fi niciodată, cu niciun preț. Asta ca să nu mai zic că și Puțin reprezintă poporul și interesele Rusiei cam cum reprezintă U.E. interesele Europei.

V: Corect.

S.C: Dar despre #rezist?

V:  #Rezist e o dubioșenie. La început totul era frumos și roz cu mișcarea asta. Adică, na, ce poate fi rău în lupta împotriva corupției și în dorința de a-i vrea pe ăia care fură în pușcărie?
Înainte de a continua, vreau să lămuresc un lucru de la bun început – pentru tot ce reprezintă PSD, pentru toate mizeriile pe care le-a făcut partidul ăsta toxic împotriva românilor, eu aș fi primul care ar ieși să-l împuște pe Dragnea. Avem o singură problemă. Cine vine după?

Ne intorcem la #Rezist acum. Toată lumea știe că în Piață Victoriei sunt steaguri LGBT, steaguri U.E., am văzut și un steag al Americii la un moment dat… asta vine după PSD? Atunci eu stau deoparte și mă gândesc cât de rău a ajuns poporul ăsta. Nu am învățat nimic din trecut. Absolut nimic.

G: De acord cu Victor.

S.C: Cum vedeți voi posibilitatea unei schimbări pozitive în situația în care tineretul este fie dezinteresat, fie manipulat de stânga radicală? Sau cum poate fi stârnit interestul tinerilor și sentimentul demnității naționale, a dragostei de neam?

G: Nu cred că cei care sunt infectați cu “toleranță” mai pot fi schimbați. Trebuie să începem cu tinerii, cu copiii. În cazul celor dezinteresați, asta arată o lipsă de calități intelectuale…
Legat de interesul tinerilor pentru țară și dragostea de neam…aici e mult de vorbit, dar încerc să rezum- ni se vorbește plasticos la școală despre marii eroi ai acestor tărâmuri (ca să nu zic România, că n-ar fi istoric corect), deci automat nu sunt atrași copiii, la televizor ni se vorbste despre Vlad Țepeș ca fiind un tiran care trăgea în țeapă în loc să se prezinte contextul și cum s-a ajuns acolo, se ascunde istoria, se răstălmăcește, pe scurt se predă istorie politică, nu ISTORIE. Istoria nu e o știință și oamenii care au credință că există o singură variantă în evenimentele istorice trebuie să-și tragă două palme și să-și revină. Cum e cu putință să vrem să predăm istoria ca fiind o incursiune de evenimente când sunt extrem de multe perioade istorice (Al Doilea Război Mondial, de exemplu) care NU se predau fiindcă este considerat că încă aduc tensiuni politice. Păi? Cum așa? Nu e doar o singură varianta? Sau nu cumva oare acea “singură și adevărată” varianta variază în funcție de cine conduce?

V:  E foarte complicat. N-aș vrea să fiu pesimist și să spun că lupta e pierdută, deși direcția în care se duce lumea e una cât se poate de clară. Problema e că tineretul nu e numai dezinteresat, ci și foarte manipulat. Neavând un sistem care să funcționeze normal, bineînțeles că nimeni nu are ce să trezească în ei. Aici, la noi, sunt manipulați într-o direcție care nu are nicio substanță ideologică, pur și simplu sunt indobitociti cu manele, discoteci, droguri și altele. În vest, da, putem vorbi și de mișcările de stânga, care “contribuie” mult la formarea tinerilor… sunt multe de spus.

S.C: Ce mesaj transmiteți în mod direct tinerilor care citesc acest interviu?

G: Fraților, ăsta e războiul cultural de “a fi sau a nu fi”, deci fiți hotărâți, nu dați în spate dacă cineva vă atacă opiniile, deschideți ochii oamenilor cu potențial, luptați pentru cauză! Suntem fracturați, suntem pulbere, fenomenul naționalist din România e la pământ, deci nu avem decât de câștigat. Luptați pentru rasă și națiune!

V:  Fiți naționaliști, fiți mândri de ceea ce sunteți și nu uitați că voi sunteți stăpâni pe teritoriul vostru. Ah, și ascultați Calu’ Troian, evident . Trăiască victoria!

S.C: Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă urez succes în continuare!

V: Mulțumim și noi, ne-a făcut mare plăcere! Te salut.

G: Îți mulțumim și noi, succes!

Canalul lor de Youtube este AICI. Dați like și subscribe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *