Home / Actualitate / În România SE SUSPENDĂ Drepturile Omului prin Articolul 15 al Convenției Europene Pentru Drepturile Omului

În România SE SUSPENDĂ Drepturile Omului prin Articolul 15 al Convenției Europene Pentru Drepturile Omului

Incorect Politic
Martie 22, 2020

  Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că „în caz de război sau de alt pericol public care […]

Via Justițiarul:

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că „în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, un stat membru „poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional.

România suspendă temporar, prin derogare, aplicabilitatea Convenției Europene a Drepturilor Omului fără să-și anunțe cetățenii!

În data de 17 martie 2020, fără a aduce la cunoștința cetățenilor, România înștiințează Secretariatul General al Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la activarea art.151 [1] din Convenție. Acest lucru nu a fost adus la cunoștința publicului de către Guvernul României, așa cum era normal, ci a fost semnalat de agenția France Presse.

Cu alte cuvinte, România suspendă temporar aplicabilitatea Convenției Europene a Drepturilor Omului pe teritoriul său, cu excepția art.2 (dreptul la viață), art.3 (interzicerea torturii, a pedepselor sau tratamentelor inumane și degradante), art.4 parag.1 (interzicerea sclaviei) și a art.7 (interzicerea pedepsirii fără bază legală). De altfel, aceste articole nu pot fi suspendate în nicio împrejurare.

Prin urmare, deși au fost multiple ieșiri publice ale celor care ne conduc, niciunul nu a găsit de cuviință să ne informeze cu faptul că în România nu mai este aplicabilă Convenția, că drepturile prevăzute de aceasta nu ne mai sunt garantate, cu alte cuvinte ele sunt suspendate temporar.

Alături de România, au notificat Secretariatul General al Curții, Republica Moldova, Armenia și Letonia. Nu au facut-o, cel puțin până la acest moment, Germania, Spania, Italia, Olanda, Marea Britanie, probabil pentru că, fiind țări cu profundă tradiție democratică, au înțeles că drepturile fundamentale, cu atât mai mult în vremuri de criză, trebuie protejate.

De altfel, dincolo de problema în sine, gravitea constă în faptul vă NIMENI nu a adus la cunoștința cetățenilor acest lucru, respectiv NIMENI nu a explicat de ce a facut România acest demers și care sunt efectele pentru cetățeni.

Sunt extrem de importante, în acest context, cele spuse, încă din data de 16 martie 2020, de către Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, dna. Dunja Mijatović: „trebuie să respectăm drepturile omului și să fim uniți în fața pandemiei Coronavirus”, precum și faptul că „transparența și accessibilitatea sunt esențiale pentru ca publicul să poată avea încredere în guvernare și să participe la guvernarea circumstanțelor actuale” (întregul comunicat se află aici).

În plus, aceasta făcea referire la nevoia ca măsurile autorităților să nu conducă la discriminare și să fie proporționale cu scopul propus, la faptul că accesul la serviciile medicale trebuie asigurat fiecărui grup, iar pentru grupurile vulnerabile (cu trimitere directă la vârstnici si persoane neasigurate) statele ar trebui să gândească măsuri suplimentare.

De asemenea, Comisarul atrage atenția statelor semnatare că trebuie să ramână vigilente cu privire la acțiunile de tip rasist, xenofob ori cu privire la cele care stigmatizează anumite grupuri. Cu alte cuvinte, cu atât mai mult, în vremuri de criză, statele trebuie să fie mult mai energice în combaterea acestor fenomene.

Solicităm, așadar, guvernanților să ne informeze în concret cu privire la derogarea solicitată Secretariatului General al Curții Europene a Drepturilor Omului!

Sursa: CENTRUL DE RESURSE JURIDICE 

[1] Art.15, alin.1: În caz de război sau de alt pericol public ce amenința viața națiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligațiile prevăzute de prezenta Convenție, în măsura strictă în care situația o impune și cu condiția ca aceste măsuri să nu fie în contradicție cu alte obligații care decurg din dreptul internațional.

3 comments

  1. Fără nici un fel de explicații credibile , ne-au condamnat la moarte pe mulți dintre noi, interzicandu-ne desfășurarea de activități prin care ne câștigăm existența, prin așa zisele masuri de protecție. În special pe pe cei care lucrează în turism, învățământ privat de limbi străine, traduceri, consultanta, igiena personala ( frizerie/coafura, manichiura/pedichiura, gimnastica medicala , masaj, antrenoriat de diverse feluri, etc.), Nici macar un singur reprezentant al statului acesta ticălos, nu s-a deranjat, sa prezinte ce masuri se vor lua pentru oamenii care trăiesc din aceste activitati, în aceste domenii. Deci pentru că noi mai putem sa ne deplasam și să ne ținem afacerile/activitățile, din care până acum ne câștigam existența , aceste “masuri” de interzicerea unor drepturi, vor avea că rezultat cel puțin pentru unii, interzicerea dreptului de a trai. Va rog să trageți singuri concluzii.

  2. Exact ce spun și eu. Dar încearcă să le explici oamenilor. Sunt atât de înebuniți că “Vine pandemia” încât nici nu poți să le explici că ceva nu e în regulă și că există multe nepotriviri și că e clar o reacție isterizată. Nu zic că e o escrocherie totală, dar este clar umflată gogoasa peste măsură, dar nici o voce rezonabilă nu reușește să acopere corul de voci alarmiste. Degeaba le explici de procentaje de mortalitate pe grupe de vârstă, că majoritatea oamenilor fac doar simptome ușoare, Tom Hanks a ieșit bine mersi din spital cu tot cu nevastă și stă acasă, În mod clar lucrurile sunt prezentate tendențios. “Primul pacient care a murit în Romănia de coronavirus” avea CANCER ÎN FAZĂ TERMINALĂ. Dar toți or să urle “prima victimă! prima victimă!”
    Încă o dată se confirmă puterea diabolică a presei.
    “Nici macar un singur reprezentant al statului acesta ticălos, nu s-a deranjat, sa prezinte ce masuri se vor lua pentru oamenii care trăiesc din aceste activitati, în aceste domenii. Deci pentru că noi mai putem sa ne deplasam și să ne ținem afacerile/activitățile, din care până acum ne câștigam existența , aceste “masuri” de interzicerea unor drepturi, vor avea că rezultat cel puțin pentru unii, interzicerea dreptului de a trai. Va rog să trageți singuri concluzii.”
    Pentru că oamenii de genul ăsta trebuie eliminați. Poate nu neapărat fizic, dar trebuie puși pe butuci, și singura lor opțiune să rămână vreun job în megacorporații, sau la stat. Comuniștii “de ieri” eliminau țăranii proprietari de pământ și “burghezia” din același motiv: pentru că nu aveau nici un motiv să sprijine comunismul.

  3. Si noi poporul cerem activarea art. 35 din carta drepturilor omului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *