Home / Actualitate / DECIZIE ISTORICĂ: Curtea Constituțională din R. Moldova a decis că limba oficială în R. Moldova este – ROMÂNA!

DECIZIE ISTORICĂ: Curtea Constituțională din R. Moldova a decis că limba oficială în R. Moldova este – ROMÂNA!

Incorect Politic
Decembrie 12, 2022

DECIZIE ISTORICĂ: Curtea Constituțională din R. Moldova a decis că limba oficială în R. Moldova este – ROMÂNA!

Via Ortodoxinfo:

Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. O decizie în acest sens a fost exprimată în data de 5 decembrie 2013 de preşedintele Curţii Contituţionale, Alexandru Tănase.

Decizia Curții a fost că Textul Declaraţiei de Independenţă prevalează în raport cu textul Constituţiei.

Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova (sesizările nr. 8b/2013 şi 41b/2013).

Circumstanţele cauzei

La originea cauzei se află sesizările depuse la 26 martie 2013 şi, respectiv, 17 septembrie 2013, completate ulterior, de deputaţii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega privind interpretarea dispoziţiilor 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Autorii sesizării au pretins, în special, ca prin interpretare să confere Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată la 27 august 1991, statut de normă constituţională, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, şi nu „limba moldovenească în baza grafiei latine”, precum este formulat în articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

În opinia scrisă a Preşedintelui Republicii Moldova se menţionează că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, aceasta continuând să fie o problemă de ordin politic.

În viziunea Preşedintelui Republicii Moldova, naţiunea română este organizată în două state româneşti: România şi Republica Moldova.

În cazul Republicii Moldova, sunt culese roadele unei ideologii perfide, diseminate pe parcursul a zeci de ani, care se bazează pe conceptul „existenţei a două naţiuni, a două limbi, a două istorii diferite”.

Preşedintele Republicii Moldova consideră că problema denumirii limbii oficiale a statului, determinată de problema identităţii lingvistice a naţiunii titulare, a generat o profundă scindare în cadrul populaţiei Republicii Moldova.

Republica Moldova trebuie să-şi rezolve neîntârziat problemele lingvistice, denumirea oficială a limbii de stat urmând să fie determinată doar prin prisma adevărului ştiinţific, fără imixtiunea politicului.

Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituţie poate fi echivalată semantic cu limba română.

În acelaşi timp, Academia menţionează necesitatea funcţionării limbii de stat a Republicii Moldova pe baza normelor ortografice ale limbii române.

5 comments

  1. Si uite asa pas cu pas ajungem la “unirea” asazisei republici moldova cu tara mama -Romania care se va realiza impinsi din spate de aliatul strategic. De ce? Odata cu alipirea moldovei la Ro pot fi instalate noi baze americane (zise NATO) la granita cu Federatia Rusa. Dar ramane o mica mare problema: Transnistria! Dar imbecilii de americani nu gandesc. Transnistria e filorusa 100%, basca arsenalul militar rus depozitat acolo. Ce faci cu Transnistria?

  2. Buna intrebare! De acord cu continutul comentariului!

  3. “Urmasilor mei Vacaresti,
    Las Voua mostenire
    Cresterea Limbei Românesti
    Si a Patriei cinstire “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *