Home / Actualitate / Dacă Vexler n-ar fi fost așa de prost…

Dacă Vexler n-ar fi fost așa de prost…

Surena
Incorect Politic
Octombrie 27, 2018

de pe IonCoja:

Cand domneste prostia nu ai nevoie de intelepciune spune un proverb evreiesc, gresit dupa parerea mea pentru ca o vorba veche spune ca inteleptul invata si de la prosti.

Daca d-ul Vexler era inteligent si nu prostanac (sa nu spuna d-ul Nick ca nu au si evreii prostii lor) nu avea nevoie de o lege care sa prevada un monument in memoria evreilor. Romanii ii puteau ridica nu un monument banal, asa cum probabil prin lege il vor avea, ci ii treceau pe evrei in mausoleul neamului.

Ce trebuia sa faca d-ul Vexler?

De la tribuna Parlamentului trebuie sa anunte intentia sa si a comunitatii evreiesti de a ridica un monument pentru romanii din Ardealul ocupat care au salvat in timpul ocupatiei hortyste evrei pana la sfarsitul anului.

Sa ne gandim ca vedeam in anul centenarului 10-20-30 de monumente ridicate in cinstea unor anonimi (pentru noi) eroi (pentru comunitatea evreiasca) care au salvat, in anii grei ai ocupatiei hortyste, nu evrei ci romani ca si ei ori refugiati din Ungaria a caror singura vina era ca erau evrei.

D-ul Vexler putea merge mai departe si putea cere de la tribuna Parlamentului un gest de reconciliere cu istoria romaneasca care sa arate ca o ne(dreapta)lege nu poate fi impotriva adevarului istoric.

Adica de a ridica un banal bust Maresalului cu un singur epitaf: celui care a fost demon si inger pentru evrei. Credeti ca autoritatile ar fi comentat?

Credeti ca ar fi fost condamnat de evreii din lumea ‘ntreaga sustinatori ai holocaustului? Cum sa comentezi un gest de reconciliere? Cum sa nu recunosti si meritele unui om care a salvat evrei in acele perioade tulburi si l-a infruntat pe Hitler ?

Nu s-a reconciliat Israelul cu dusmanul sau de moarte, Yasser Arafat? De dragul revoncilierii si pentru binele poporului nu si-au dat mana Ithac Rabin si Shimon Perez cu Arafat si si-au cerut scuze reciproc pentru razboiul dintre cele doua popoare?

Nu se pot reconcilia evreii cu un simbol al luptei romanilor pentru aparararea Romaniei, simbol pe care nicio lege nu-l poate sterge din istoria neamului?

Nu trebuia sa spuna mai mult ca sa-l acuze holocaustienii, radicalii ortodocsi, extremistii noi intelegeam si ii apreciam gestul care trimitea in ridicol o ne(dreapta)lege si care dovedea buna credinta a d-lui Vexler de a gasi o solutie spre reconciliere, reconciliere care ar pune capat „chestiunii evreiesti”.

Daca noi, romanii, vedeam aceste gesturi din partea d-lui Vexler si a comunitatii evreiesti cum puteam sa fim nepasatori,nesimtitori? Cum puteam ignora legea reciprocitatii, a bunului simt cand noi romanii suntem un popor sensibil la asemenea gesturi si nu vrem sa ramanem datori?

Comunitatea evreiasca nu ar fi avut un monument, ar fi fost trecuti pe Arcul de Triumf, in Mausoleul Neamului, unde nu sunt doar eroii Marelui Razboi, ci romanii morti in toate razboaiele Romaniei.

Asa aflau generatii intregi de romani de faptul ca la noi evreii au fost si sunt romani inainte de a fi evrei si ca au avut contributia lor, deloc neglijabila, la existenta Romaniei, aflau si evreii din lumea intreaga ca in Romania evreii nu sunt un corp strain,o comunitate izolata si eventual protejata pentru a nu fi linsata, ci de-ai locului, romani chiar daca sunt evrei, ca aici e total diferit de restul lumii pentru ca Romania e toleranta si o mama pentru toti cetatenii loiali, indiferent de etnie, rasa si religie.

In loc sa aiba numele inscris in monumentul vesnic al istoriei scrisa in piatra, d-ul Vexler a ales sa dovedeasca romanilor si evreilor ca in Parlamentul nostru evreii sunt mai prosti decat cei mai prosti romani si o exceptie de la regula ca evreii sunt isteti.

D-ul Vexler a ratat sansa pe care multi evrei si-au constuit-o din perioada interbelica si pana azi, respectiv de a fi evreii isteti si descurcareti, adica democrati, legionari, comunisti si din nou democrati fara a cadea in extreme.

D-ul Vexler a ales sa cada in extrema extremelor si sa fie mai prost ca prostii si majoritatea politicienilor de azi. Se prosteste chiar pe el daca crede ca isi poate insela comunitatea isteata cu un pietroi pe post de monument si ca un adevar spus pe jumatate e o minciuna completa, dupa cum spune alt proverb evreiesc.

Nu pot incheia decat cu doua proverbe, unul evreiesc si altul romanesc de care d-ul Vexler habar nu are:

1) daca o prostie reuseste ramane mai departe prostie,
2) prostul daca nu-i fudul, parca n-ar fi prost destul.

One comment

  1. Evreii isteti si descurcareti sunt in Anglia si SUA… acolo unde sunt banii.

    Au ramas aici doar evreii retardati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *