Home / Educativ / Cei Mai Buni Constructori Sunt Românii!

Cei Mai Buni Constructori Sunt Românii!

Alexandru Balcu
Incorect Politic
Noiembrie 16, 2019

În contextul articolului emoționant, chiar dacă din alt punct de vedere, o să fac o declarație, legată de profesia mea: Cei mai buni constructori (care fac lucrări la noi în țară) sunt românii. Și vorbesc de un domeniu larg, acoperit în cei 25 de ani de carieră de inginer constructor proiectant, de la baraje, foraje de injecție în rocă, construcții portuare, dar și civile și industriale.

Consultantul austriac de la Siemens, îmi spunea undeva în 2010, după o vizită la “Stația de Tratare Levigat” din zona danei 49, portul Constanța, referindu-se la niște bazine din beton armat, că “n-a văzut betoane turnate mai bine ca aici în toată Europa”.

Constructorul fusese firma Proconex din Cernavodă, cu capital 100% românesc. Cine e din Constanța, poate a văzut în zona pieței Badea Cârțan, complexul de blocuri cu parcaj pe 2 nivele “Metropolitan Towers”. Am fost șef de proiect structură.

De la niveul solului la nivelul terasei (e vorba de subsol+parter+11 etaje), abaterea față de verticală a fost sub 5cm (măsurată prin instrumentație adecvată), în jur de 1 la mie.

Nodul hidrotehnic de la Burdusani (2013-2014), din Balta Ialomiței, pentru irigații (beneficiar era Intercereal S.A, între timp Interagro a dispărut…cel puțin așa știu eu), constructor firma APASCO Măneciu S.A, româneasca,…între timp ajunsă în faliment.

În România încă mai există oameni dedicați profesiei lor, medici, cum e în cazul articolului, dar și muncitori, ingineri, etc. Referitor la constructori, pentru mine explicația e simplă: muncitorul și inginerul român își mai fac o cruce și se mai roagă când încep/execută o lucrare, pun și suflet. În schimb (prea) adesea, antreprenorul străin arată că nu-l interesează decât banii și eventual să își treacă în CV o lucrare importantă. Fie că-i vorba de execuție, proiectare sau consultanță.

Niște proiectanți/consultanți spanioli angajați de Gamessa (turbine eoliene), avansasera către subsidiara din România o soluție de fundație a turbinei cu piloți forați…de 80m lungime (!). Echipa română, din care am făcut și eu parte, având și geologi pricepuți, i-a făcut praf, în toată zona (Dobrogea), la zecile de fundații de turbine piloții nu depășeau 22-25m, “specialiștii” spanioli înmulțiseră pur și simplu cu 3 rezultatele, că așa scria la ei in normativ (!) ca in bancurile cu Bulă.

NU “vrem o țară ca afară”.

Vrem o țară așa cum și-o dorea Căpitanul.

Să rezistăm tăvălugului neo-marxist, să păstrăm ce-avem (Credința, omenia, empatia și altruismul), să luptăm (inclusiv cu noi înșine pentru a deveni mai buni) și să nu ne pierdem speranța. Și să clădim.

Fundația e încă rezistentă, avem pe ce clădi.

7 comments

  1. Adevarat! Sotul meu este manager de proiect si de fiecare data cand incepe un proiect( de constructii) aduce preotul (ortodox, evident) si sfinteste locul, aduce binecuvantarea lui Dumnezeu la lucrarea ce urmeaza a se face! Si toate lucrarile merg struna, si ies si pe profit!
    Slava lui Dumnezeu!

  2. Noa, ca bine mi-o picat cind am cetit articolul aista. Doamne ajuta.

  3. Ma bucur foarte mult cand mai citesc si aflu ca mai sunt romani dadatori de speranta! Ma bucur sa constat ca mai sunt meseriasi, ingineri, medici, etc. priceputi in tara noastra! D-zeu sa-i ajute pe romani!

  4. Da, numai ca trebuie sa mai si invatam. Majoritatea romanilor sunt ingrozitor de ignoranti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *