Home / Actualitate / BOR Trădează Adevărul: Preoților ortodocși li se recomandă, printr-o adresă oficială, să nu promoveze cultul lui Mircea Vulcănescu

BOR Trădează Adevărul: Preoților ortodocși li se recomandă, printr-o adresă oficială, să nu promoveze cultul lui Mircea Vulcănescu

Incorect Politic
Februarie 13, 2023

BOR Trădează Adevărul: Preoților ortodocși li se recomandă printr-o adresă oficială să nu promoveze cultul lui Mircea Vulcănescu

BOR Trădează Adevărul: Preoților ortodocși li se recomandă, printr-o adresă oficială, să nu promoveze cultul lui Mircea Vulcănescu

Via Naționaliști:

 

Printr-o adresă a cancelariei Sfântului Sinod, transmisă către toate episcopiile, preoţii sunt informaţi că Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel a trimis BOR o informare la finalul lunii septembrie prin care se solicită intervenţia Patriarhiei Române pentru a „descuraja manifestările din rândurile BOR care îşi propun reabilitarea acelor personalităţi care, deşi au îmbrăţişat ortodoxismul, au activat şi s-au pus în slujba unor regimuri fasciste, antisemite şi xenofobe”, scrie Dobrogea Live.

Adresa primită de Patriarhie ar face referire la Mircea Vulcănescu, Institutul Elie Wiesel aducând la cunoştinţa BOR că „cererea reclamantei Maria Mărgărita Vulcănescu de constatare a caracterului politic al condamnării tatălui său, Mircea Vulcănescu, la pedeapsa de 8 ani temniţă grea şi la pedeapsa de 3 ani detenţie riguroasă în baza deciziunii criminale 27/26.06.1948 a Curţii de Apel Bucureşti, a fost respinsă ca neîntemeiată prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti în data de 26.06.2019.

„Dobrogea Live” prezintă un document transmis de Arhiepiscopia Dunării de Jos către toţi preoţii din eparhie prin care aceştia sunt informaţi despre demersul Institutului Elie Wiesel şi primesc indicaţii despre modul în care trebuie să facă referire în predici sau în discuţii la personalitatea lui Mircea Vulcănescu.

Din încredinţarea ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, mai-marii Arhiepiscopiei le spun preoţilor că sunt „îndatoraţi în activitatea pastoral-misionară” să ţină cont de „obligaţia legală ca eventualele referiri la Mircea Vulcănescu să nu promoveze un cult al personalităţii acestuia, ci, atunci când se face referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filosofice şi literare, în mod obiectiv şi echilibrat”.

Preoţilor li se reaminteşte şi articolul 6 din Legea 217/2015: „Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Mircea Vulcănescu, care s-a născut la 3 martie 1904, a fost filolog, filosof, publicist, sociolog şi politician român. La 30 august 1946, a fost arestat preventiv, fără mandat, împreună cu toţi membrii Guvernului Antonescu, iar la 20 octombrie 1948 i s-a întocmit un dosar fiind numit „criminal de război“.

Mircea Vulcănescu a plătit cu viaţa faptul că într-o noapte, în temniţă, a ales să salveze un om mai tânăr ca el, socotind că are mai mult dreptul la viaţă decât îl avea el însuşi şi bântuit fiind, poate, de demonul sinuciderii între acele ziduri cumplite în care chinul era legea fiecărei zile.

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, fiica lui Măriuca Vulcănescu, povestea drama familiei sale: „În noaptea de 30 august, de Sf. Alexandru, au venit nişte agenţi, l-au arestat pe tata şi l-au dus undeva, pe strada Uranus. În toamnă a început procesul. Aveam voie să asistăm. Apoi l-au mutat de la Uranus la Închisoarea Văcăreşti, unde nu mai puteam să-l vedem decât o dată pe săptămână, vinerea. După gratii. De supărare, a făcut icter. Şi atunci l-au mutat în infirmeria de la Mănăstirea Văcăreşti. Când ne duceam, ne vorbea de bolţile călugăreşti de pe vremuri… Mergeam cu sora mea Sandra şi cu mama. În iarna aia a fost dus din nou în celulă, unde am putut să-i ducem un brăduţ… L-am strecurat prin uşiţa celor două rânduri de gratii. De la icter slăbise mult, îşi lăsase barbă. Pe urmă, la Aiud a ajuns în lanţuri… Au revenit când s-a hotărât recursul şi au fost rejudecaţi. Atunci tata şi-a făcut singur pledoaria. A citit de pe la ora 11 dimineaţa, s-a întrerupt la prânz şi după masă a reluat şi a mai citit câteva ore. Tot completul de judecată amuţise. Mama era uluită că rechizitoriul era în favoarea lui. Dar la un moment dat a sunat telefonul şi l-au chemat pe procuror, iar când s-a întors… totul se schimbase“.

Închis la Aiud, Mircea Vulcănescu a ţinut o serie de conferinţe considerate subversive de torţionari, pentru că le menţinea oamenilor moralul. A fost izolat, la fel ca alţi 12 bărbaţi din celula sa, în hrubele secţiei 1. Acolo au fost dezbrăcaţi în pielea goală şi lăsaţi în frig, neavând paturi sau scaune pe care să şadă. Epuizat, unul dintre deţinuţi a căzut din picioare după câteva ore. Conform unui martor, Vulcănescu s-ar fi aşezat pe ciment ca o saltea pentru cel doborât, salvându-i viaţa. Filosoful a murit însă pe 28 octombrie 1952, bolnav de plămâni, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus.

Ion Constantinescu-Mărăcineanu, coleg de închisoare, în articolul „Ultimele clipe ale lui Mircea Vulcănescu”, publicat în revista Memoria, povesteşte ceea ce Vulcănescu i-ar fi comunicat în ultimele clipe ale vieţii:

Rostul meu în viaţă s-a terminat. Am început o operă, dar n-am fost în stare s-o duc până la capăt. Am predat la o catedră pe care am părăsit-o tocmai în clipele în care trebuia să fiu prezent. M-am despărţit de studenţii pe care-i iubeam tocmai în cele mai dureroase momente ale istoriei. Am crezut că mi-am făcut datoria ca cetăţean faţă de această ţară hăituită şi jefuită cu neruşinare, faţă de acest neam însângerat. M-am înşelat. N-am fost decât un vanitos. Am ţinut să vin aici lângă cei în suferinţă, cei care au visat libertatea şi-au sângerat pentru ea. Studenţii mei nu mai pot aştepta nimic de la mine, o biată epavă ce se târăşte pentru ultima picătură de viaţă. Strădaniile mele la altarul culturii s-au dovedit a fi zadarnice. Potentaţii vremii n-au nevoie de cultură.

Pseudocultura şi-a întins tentaculele ca o caracatiţă. Nu ştiu ale cui păcate îndură acest neam ospitalier. Boala mi-a măcinat şi ultima fărâmă de vlagă. Sunt la capătul puterilor. Mă vedeţi în ce hal am ajuns. O caricatură de om. Charon mă aşteaptă să mă treacă Styxul. Corbii sunt gata să mă însoţească. Priviţi-i cum dau rotocoale croncănind în văzduh. Mă doboară tăcerea asta. Mă ucide suferinţa prin care trec prietenii de celulă. Ştiu că mă despart de ei. Îi rog să mă ierte că-i părăsesc.

Dacă veţi avea şansa supravieţuirii şi veţi ieşi din acest infern, căutaţi-mi familia şi spuneţi-i să mă ierte că i-am oferit această viaţă copleşită de lacrimi şi lipsuri. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi, să le aducă alinare. Poate că fetele vor avea o soartă mai bună. Ştiu prin câte suferinţe au trebuit să treacă. Sunt perfect conştient că vor mai întâlni pe drumul vieţii încă multe obstacole. Sunt convins că le vor putea depăşi, chiar dacă colţii răutăţii vor căuta să mai rupă din adolescenţa lor zbuciumată. Să le spuneţi că nu mi-am făcut decât datoria de cetăţean al acestei ţări oropsite”, scrie IICCMER.

17 comments

 1. Dacă BOR nu ascultă de Dumnezeu Iisus Hristos ci asculta de un institut jidănesc platit din banii poporului român este foarte GRAV !! De ce amestecă politicul în treabă bisericii ortodoxe și mai ales un institut antiromânesc?????

  • Prin întrebarea dvs. retorică ați pus punctul pe i: rolul principal al lui “Elie Wiesel” nu e de fapt de studiere a așa-zisului holocaust, nici măcar de a se lupta cu ura specifică etniei cu istoria noastră, ci este o unealtă a Masoneriei, impusă de Cahal ca organizație (satanică) de distrugere a rasei albe creștine. Cu noi, dar să știți, și cu ucrainienii (că etnocidul împotriva românilor și altor neamuri e pus la cale de clicla jidănească a lui Zelensky, de ucrainieni scapă silindu-i să emigreze sau facăndu-i carne de tun în fața armatei rusești, Putin fiind și el în aceeași echipă cu Zelensky din acest punct de vedere), poate și cu rușii, au un plan special, vor noul Israel pe aceste pământuri. Atacul asupra Bisericii Ortodoxe Române a fost de la început un punct important al agendei lor. Atacul poate îmbrăca și forme din acestea viclene: ba prezentată ca dușmanul sănătății publice ca în 2020, ba ca aliatul anti-românilor în prezent, orice consideră că le este permis pentru a-i îndepărta pe români de Biserica lor. Părerea mea: indiferent ce spune sau nu spune Patriarhul și/sau conducerea BOR, noi să ne vedem de treabă: dacă ei nu pot vorbi, din motive care îi privesc, noi putem. Dacă ei nu pot tăcea când e cazul, noi putem.

   • În realitate, Biserica nu a interzis pomenirea elogioasă a lui Mircea Vulcănescu, cum zic unii şi cum precis ar fi vrut Institutul Wiesel să îi fie aplicată de către BOR solicitarea de a nu da curs “cultului personalităţii” unor mari personalităţi naţionale, ci Biserica a prescris preoţilor ca “atunci când se face referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filosofice şi literare”. Prin acest mesaj, Biserica chiar a subliniat, indirect şi diplomatic, că Mircea Vulcănescu chiar este o valoare naţională. Şi cum Vulcănescu nici nu a făcut nimic din relele de care îl acuză activiştii iudeo-bolşevici de la Wiesel sau de aiurea, Biserica nici nu avea cum să elogieze cumva fapte inexistente, şi nici nu face Biserica “cultul personalităţii” cuiva, ci cultul sfinţeniei şi al lui Iisus ca Dumnezeu.

 2. Readuc aminte ca tribunalul de la Nurnberg a exclus Miscarea Legionara dintre organizatiile cu caracter fascist.
  Mai mult, o instanta juridica romaneasca a decis irevocabil ca Miscarea Legionara nu a avut un caracter fascist/nazist (decizia nr. 745 pronuntata in sedinta din 12.07.1995 Curtea de Apel Suceava).

  Deci chiar respectand legea (idioata ), nu este nicio problema “promovarea cultului” Miscarii Legionare sau a lui Mircea Vulcanescu

 3. BOR ne-a trădat şi în plandemie. Dumnezeu îl va trimite acolo unde îi eocul, căci aici şi-au luat singuri partea.

 4. să nu promoveze cultul…mortilor.

 5. Avem patriarh mason care e cu nasul in bucile iudeilor.

  Iudeii au cenzurat cartile Bisericesti dupa 90, comenteaza sau stie cineva macar adevarul?

  Preotii adevarati au fost omorati de comunism, iar in Biserica au intrat tot felul de turnatori si jeguri, iar dupa 90 s a umplut de popi care au ales o meserie ca tot omul: ce poate sa faca sa iasa banu.

  Romanii trebuie sa se revolte, din ce trece timpul ne sterg jidanii de pe fata pamantului, o sa ajunga romanii ca americanii, cu o mare frica si cu o dorinta furibunda de a si cere scuze fata de orice cioroi si jidan si de a le spala picioarele ca nu stiu ce am facut. Ati vazut cum la americani daca e unul acuzat ca e rasist ala face o suta de plecaciuni sa se laude cum a ajutat si cum are prieteni negri?

  Asa o sa ajungem si noi.

 6. Sinagoga a satanei fii blestemata în veci!

  Iar masonul Daniel si cu masonii din “sfântul sinod” sa se puna pe post si rugaciuni, ca sa nu arda in focul iadului.
  Ce-ati semnat la sinodul talharesc din Creta, in iunie 2016, TRADATORILOR ??? Si continuati slujbele “religioase”, ca si cum nu s-ar fi întâmplat nimic…..

 7. Vesnica Pomenire Sfântului Mircea Vulcanescu!
  Roaga-te Sfinte Mucenice ptr. oropsitul Neam Românesc, sugrumat de jidani !

 8. Joi 16 februarie se va cere schimbarea numelui liceului „Mircea Vulcănescu”: Joi 16 februarie ora 12:30, va avea loc o ședință a Consiliului profesoral din cadrul Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, în care se va cere schimbarea denumirii unității de învățământ, pe motiv că actualul nume ar încălca legea 217/2015.
  Conform surselor noastre, pe adresa școlii au venit mai multe adrese din partea unor instituții, de la Ministerul Educației la Prefectura Capitalei, în care se face această solicitare.
  Aceste adrese fac, la rândul lor, referire la o solicitare a Institutului „Elie Wiesel” pe acest subiect.

  https://r3media.ro/joi-16-februarie-se-va-cere-schimbarea-numelui-liceului-mircea-vulcanescu/

  • Joi, începând de la ora 12.00, vom fi în fața liceului (pentru cine vrea, poate să participe dar nu știe unde e mutat provizoriu liceul – e pe Calea Vitan nr. 11, cam la nici 10 minute de mers pe jos de la Târgul Auto, pe partea stângă cum mergi spre Berceni). Din păcate, de data asta nu mai este permis accesul nostru în sala de ședință.

 9. Universitatea din București retrage titlul de Doctor Honoris Causa mareșalului Ion Antonescu
  https://jurnalul.ro/stiri/observator/universitatea-bucuresti-titlul-doctor-honoris-causa-maresalul-ion-antonescu-923959.html

 10. Agentia de presa Masonica din România. Jurnal Masonic: 5 ani de patriarhat pentru Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române (Sept.2012)

  https://www.facebook.com/AgentiaMasonica/posts/408336152554718?_rdc=2&_rdr

  https://jurnalmasonic.blogspot.com/2012/09/

  • Nu este mason patriarhul Daniel pentru ca a vorbit ceva despre el o stire de-a masonilor.
   Nu a fost deloc, niciodata, mason Daniel Ciobotea.
   Iar Agentia de Presa Masonica apartinea unei masonerii minore din Romania (minora fata de MLNR, care e pe mana cu statul paralel) si care voia sa para de aceea nr.1 si baga “stiri” la gramada.
   E vorba de “Marea Lojă Naţională Unită din România“ a lui Szakvary, Mânecan si Trofin.
   In spatele acestei “Agenţia de Presă Masonică din România“ (numel ei de scripte), statea “Marele Secretar” Dan Trofin, „fost locotenent de Securitate şi specialist în informatică“, deci un mare diversionist de meserie.
   El a creat “direcţiile speciale” ale Agenţiei, cu o bogată organigramă: „cancelarii“ şi „secretariate“ (precum Cancelaria Fratelui Fondator, Secretariatul General, Cancelaria pentru Afaceri Externe I, Secretariatul pentru Afaceri Interne II, Secretariatul pentru Comunicaţii III, Secretariatul pentru Tehnologie şi informatică IV), dar cel mai puternic se voia „Secretariatul V“, cu atribuţii secrete şi numit astfel, probabil, în amintirea nostalgică a celebrei Direcţii a 5-a a Securităţii. “Fratele Fondator” însuşi (Dan Trofin) se alinta cu asemenea destăinuiri: „În primăvara-vara lui 2009, la Bucureşti, Roma şi Paris, izolat şi în alte părţi, erau zvonuri care indicau că în spatele Agenţiei stau eşaloanele II şi III ale fostei Securităţi… Spre toamnă au apărut alte zvonuri care indicau anumite instituţii din ţară pe care, din respect… nu am să le numesc“.
   Sunt diversionisti profesionisti ca orice securisti, dar au cam crapat intre timp sau au adormit pe ei.

   • Vă ințeleg “logica”: “tu sa nu crezi, popor, ceea ce vezi”…fiindcă, pentru cei care traiesc in minciună, Adevarul este “Teoria Conspirației”…
    Te pomenești ca Masoneria il ridica in slăvi pe PF-ul Ciobotea, din pura dragoste pentru Ortodoxie, si nu pentru ca domnia sa este un varf de lace al ECUMENISMULUI MASONIC și APOSTAZIEI, in BOR… Cei care iubescc adevarul și nu minciuna, știu deja:

    Părintele ADRIAN FĂGEȚEANU despre PATRIARHUL DANIEL: „acest diavol care e Patriarhul ecumenismului” 11 septembrie 2017 (AUDIO)
    https://ortodoxinfo.ro/2017/09/11/parintele-adrian-fageteanu-despre-patriarhul-daniel-acest-diavol-care-e-patriarhul-ecumenismului/
    Pr. Calciu – Ecumenismul si Masoneria planul diabolic de astazi (VIDEO) https://www.youtube.com/watch?v=RpZ7SRjvDgE

    Părintele ADRIAN FĂGEȚEANU despre PATRIARHUL DANIEL: „acest diavol care e Patriarhul ecumenismului” 11 septembrie 2017
    https://ortodoxinfo.ro/2017/09/11/parintele-adrian-fageteanu-despre-patriarhul-daniel-acest-diavol-care-e-patriarhul-ecumenismului/
    Pe 12 septembrie se implinesc 10 ani de cand a fost “ales” Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. “Ales”, intre ghilimele, deoarece a fost de fapt desemnat de catre luciferici. Sa ne amintim ca deja din august 2007, masonul Sorin Frunzaverde declara: „următorul Patriarh va fi Daniel, Mitropolitul Moldovei” … De ce a fost desemnat? Cel mai bine explica Marele Duhovnic Adrian Fageteanu: „acest diavol care e Patriarhul ecumenismului”. ( AUDIO + VIDEO )
    Părintele Adrian Făgeteanu: Până-n prezent, niciodată Biserica noastră n-a fost condusă de eretici […]
    Pr. Făgeteanu: Deci erezia Patriarhului Daniel ne duce pe toţi la dezastru, la … Dacă ascultăm de el, nimeni nu se va mântui. Aţi înţeles? De toate păcatele te poţi pocăi, de erezie nu.
    https://saccsiv.wordpress.com/2010/08/19/audio-si-transcriptul-%E2%80%93-parintele-adrian-fageteanu-despre-patriarhul-daniel-%E2%80%9Eacest-diavol-care-e-patriarhul-ecumenismului%E2%80%9D/

    • Bălăcăreli inter-popeşti, dar nicăieri Adrian Făgeteanul (Alexandru Bucovețchi) nu spune că Daniel Ciobotea ar fi mason (si de ar fi spus, nu este un adevăr), ci “eretic”, din punctul de vedere al acuzatelor înclinaţii ecumenice, de deschidere la dialog, care i se prezentau, evident provocator, de către nişte interlocutoare “binevoitoare”.
     Femeile aceela au tras de Făgeteanul să spună “rele” şi chiar au şi răstălmăcit apoi, scoţând din context sau atribuind greşit cele spuse, ceea ce e o lucrare necurată, uneltitoare.
     Căci nu patriarhul Daniel este “patriarhul ecumenismului” la care se referea Făgeteanul, ci această denumire este binecunoscută ca fiind a şefului Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, Bartolomeu I, recrutul CIA, care mai recent face jocurile regimului Zelensky în Ucraina, acceptând si “aproband” fabricarea unei noi „biserici ortodoxe“ la Kiev, prietenă a serviciilor secrete locale si americane, şi opusă bisericii canonice existentă de veacuri, care este in prezent vânată şi interzisă.
     https://ro.wikipedia.org/wiki/Patriarhia_Ecumenic%C4%83_de_Constantinopol
     Vedeti sa nu va inece ura gratuita si fara sens!

 11. Lui Ban-ny Boy &Co i se rupe în paișpe despre cele de apoi, ei au ales s-o ducă bine hic et nunc, s-au vândut de multă vreme. De aia au ajuns la volanul bor ului, dar acum încurcă pedalele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *