Home / Educativ / Andrei Hașu – Luptător în Rezistența Armată Anticomunistă

Andrei Hașu – Luptător în Rezistența Armată Anticomunistă

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Ianuarie 6, 2022Andrei Hașu - Luptător în Rezistența Armată Anticomunistă

Andrei Hașu – Luptător în Rezistența Armată Anticomunistă

5 Ianuarie 1952. În Ajunul Bobotezei, Andrei Hașu a luat decizia de a coborî din bordeiul în care se ascundea în munți, alături de alți membri ai mișcării de rezistență. Proviziile grupului erau pe terminate, iar partizanii își reduseseră la minimum rația de mâncare. Conducător al grupului, Andrei Hașu voia să ceară ajutorul unor săteni.

A fost zărit la intrarea în Breaza, un sat de la poalele muntelui. Trupe de Securitate au încercuit imediat zona, declanșând “operațiuni de scotocire.” Știind ce riscă oricine l-ar găzdui, Andrei Hașu a forțat intrarea în Căminul Cultural și s-a ascuns sub scenă. În scurt timp, locul a fost invadat de soldați înghețați care căutau un adăpost. De la câțiva metri distanță de “banditul” pe care îl căuta, Securitatea a coordonat acțiunile de percheziție și interogare a sătenilor. Soldații se întorceau la Cămin să dea raportul, apoi să mănânce, să bea, să se încălzească. Rostogolită peste noapte, operațiunea s-a încheiat a doua zi seara. Abia in noaptea dintre Bobotează și Sfântul Ioan, Andrei Hașu a ieșit din Camin și s-a furișat spre casa unui prieten. După un scurt popas acolo, a dispărut din nou.

Nu e limpede unde a stat până în februarie, când altcineva a anunțat că banditul e în satul Voivodeni. Șura în care se afla a fost înconjurată, iar soldații au început să tragă, cerându-i să se predea. Printre schimburile de focuri, vecinii povestesc că i-au auzit gazda strigând cu disperare: “Să știi ca nu eu te-am vândut!” – era o vreme în care sătenii se împărțeau între sprijinitori și colaboratori. Rapoarte ale Securității consemnează că Andrei Hașu a ieșit desculț în fața soldaților, s-a închinat și a luat-o la fugă peste câmp. A fost împușcat din spate, iar corpul lăsat să înghețe în zăpadă.

A doua zi a fost priponit pe ușa Căminului Cultural, unde au fost aduși cu forța săteni și copii de la școlile din zonă. Un secretar de partid a ținut un discurs despre comunism, arătând ce se întâmplă cu “dușmanii poporului.” Dosarul nu consemnează unde a ajuns trupul lui Andrei Hașu după acestă lecție deschisă, dar familia nu l-a primit. Înmormântarea bandiților era interzisă.

Moartea lui Andrei Hașu e doar unul dintre evenimentele traumatice la care sătenii din Țara Făgărașului au participat colectiv. Frica și violența au marcat viața a mii de familii din zonă și copilăria unor generații întregi. Urmele acestor evenimente sunt încă prezente în memoria și viața multora.

Foto: Andrei Hașu. Arhiva familiei.

Via Rezistența din Făgăraș, Ioana Hașu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *