Home / Actualitate / AFLĂ DE CE doctorul Vasile Astărăstoae nu mai face comentarii despre plandemie

AFLĂ DE CE doctorul Vasile Astărăstoae nu mai face comentarii despre plandemie

Incorect Politic
Decembrie 3, 2020

  Decizia mea de a nu mai interveni în pseudo-dezbaterea privind COVID-19 a trezit numeroase reacții. Am primit numai într-o […]

Adevărul vă va face liberi

Via Justițiarul:

Decizia mea de a nu mai interveni în pseudo-dezbaterea privind COVID-19 a trezit numeroase reacții. Am primit numai într-o noapte sute de mesaje (și ele continuă să vină) prin care sunt rugat să mă răzgândesc. Prin urmare, mă simt obligat față de cei care au avut și, poate, mai au încredere în mine să le ofer o scurtă explicație.

Când, în februarie 2020, am intrat în această dezbatere, am fost motivat de faptul că întreaga societate era cuprinsă de panică și emoții negativeNu am intrat din dorința de notorietate, nici din interese politice sau financiare. Mesajele autorităților din toată lumea (naționale și internaționale) întrețineau o isterie colectivă, iar măsurile recomandate erau dictate de panică și nu de rațiune. Postările mele au dorit să aducă speranță, liniște și rațiuneAm apărat deci drepturile cetățenilor, libertatea religioasă, axându-mă în special pe o analiză etică. Am analizat critic unele măsuri, insistând asupra faptului că sănătatea nu înseamnă numai lipsa bolii sau a unui handicap, ci este un concept mult mai vast, care implică starea de bine fizică, psihică, social-economică și religioasă. Am insistat asupra unei analize cost/beneficiu a măsurilor luate în așa fel încât să fie proporționale cu gravitatea pandemiei. Intenția mea a fost să declanșez o dezbatere, care să conducă la conferințe de consens în concordanță cu adevărul. Într-o criză medicală și social-economică, realizarea solidarității societății (să facem împreună ceea ce nu putem să facem singuri) este esențială. Am crezut că voi contribui, printr-o poziție temperată, la apropierea celor două curente, care se manifestă în societatea românească, apropiere bazată pe adevăr și toleranță.

Știu două lucruri:

1. Știința nu este o religie, ea este un mijloc prin care ne putem apropia de adevăr. Dar în știință, adesea, ce a fost adevăr științific în trecut, nu mai este și în prezent, iar cel care este în prezent, s-ar putea să fie contrazis în viitor.

2. Adevărul la care aspirăm este un adevăr limitat. Nu putem trece niciodată de faptul că gândurile și credințele, ne determină să considerăm că acestea sunt adevărul. Mulți oameni nici măcar nu se deranjează să analizeze rațional ceea ce cred și ajung să-și construiască toată viața pe credințe care pur și simplu s-ar putea să nu fie adevărate. Orice spune mass-media, o celebritate sau un grup de prieteni, pentru aceste persoane devine brusc „adevăr”. Pentru mine, care mărturisesc credința creștină, adevărul absolut  este simplu, și anume, ce a spus: Iisus – Eu sunt Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14:6).

M-am înșelat profund. Calea pe care am ales-o a fost greșită. Grupurile fundamentaliste din toate domeniile sunt opace la orice argument. Nu mă consider infailibil și ceea ce-am afirmat poate să fie uneori eronat. Argumentele mele pot fi contestate și am puterea să recunosc când am greșit. Dar în loc de argumente se folosesc atacuri la persoană, injurii, calomnii, amenințăriSocietatea românească este divizată din punct de vedere religios (de exemplu, acele comentarii în care creștini, care ar trebui să urmeze calea iubirii și a toleranței, declară că alți creștini sunt eretici și nefrecventabili), politic, social și cultural. Se respinge orice dezbatere reală și se adâncește prăpastia dintre diferite grupuri ale societății.

Am constatat că efectul luărilor mele de poziții adâncește prăpastia din cadrul societății, în loc să arunce punți către solidarizareDe aceea am luat hotărârea să mă retrag și nu din frică, lehamete, interese sau dezamăgire.

În concluzievă îndemn să medidați și să raționați în așa fel încât să găsiți adevărul, pentru că „Veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi / vă va face liberi.” (Ioan 8:32).

Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE

P.S.1 Pentru cei care nu au înțeles una dintre postările mele, o precizare. Există foarte multe firme care fabrică vaccinuri și care nu le produc. A produce un vaccin înseamnă a-l crea, a-l fabrica și a-l pune pe piață. A fabrica un vaccin implică doar utilizarea actului de creație a altuia și punerea pe piață a acestor produse (sub licență sau produse generice).

P.S.2. Sunt conservator (nu folosesc termenul de dreapta pentru că a fost confiscat în România de oportuniști) și, de aceea, în concepția unor progresiști neomarxiști, sunt depășit, ramolit și nefrecventabil. Poate așa este, dar sunt mulți care gândesc la fel ca mine și deci existăm.

9 comments

 1. Singurul fel in care se poate rezolva toata aceasta tensiune este independenta fiecarei regiuni incepand cu Valahia.

  • Serios? Dumneata tii cu UE, care a dat o lege de faramitare a tarilor pe criterii etnice…
   Eu sunt pentru ROEXIT. Fiara UE ne-a adus numai paguba si mizerie morala.

 2. Dumnezeu sa-l binecuvinteze pe D.Dr.Vasile Astarastoaie si Maica Domnului sa-l acopere de tot raul sub preasfantul Ei Acoperamant!

 3. PROFETIA SFANTULUI ANTONIE, SE IMPLINESTE SUB OCHII NOSTRI: “Va veni vremea ca oamenii sa innebuneasca si cand vor vedea pe cineva ca nu innebuneste se vor scula asupra lui, zicandu-i ca el este nebun, pentru ca nu este asemenea lor”

 4. Am citit si urmarit cu interes articole, declaratii si interviuri pe care ni le-ati oferit de la inceputul pandemiei. Erau ca un barometru care ne indica ceea ce aveam nevoie sa cunoastem. Erau cuvinte care informau, temperau, incurajau si induceau un calm si o pace de care cred ca fiecare roman aveam nevoie. Imi pare rau pentru cei care nu au inteles sau n-au vrut sa inteleaga ceea ce ati transmis cu profesionalism, demnitate si cu adevarata iubire pentru om.
  Toata stima si consideratia pentru dumneavoastra domnule profesor.
  Va multumesc si eu, ca om si medic.

 5. Dl Doctor a pastrat demn statutul profesional si tinuta de om.
  De fapt, Stiinta a devenit o religie iar medicina nu avea cum sa nu fie violata si rasturnata de pe podium – asta traim, nu e cazul sa ne iluzionam: nu mai cerceteaza Creatia ci contrazice pe Dumnezeu, in stilul iudaic, adica marxist-dialectic de vreo juma’ de secol – ca nu a fost prea agresiva contaminarea in Romania, asta e alta treaba. Dar cand vezi la altii ca “stiintific” se sustine ca homosexualitaea e ceva normal… chiar nu-ti dai seama ca Stiinta e pusa in genunchi?
  Cand auzi de alte lumi, viata extraterestra, “multi-versuri”, … tu, crestin… crezi ca sint mai multi Hristosi sau e unu care dace naveta si joaca piesa rastignirii “la alta masa”…si ca Biblia e o poveste de uz cultural si particular?
  CU “astia” nu se poate discuta – negand realitatea obiectiva dovedesc statutul de psihopat, schizofrenici – cu Iohanis in frunte.
  ——-
  Crestinii sint de un singur fel.
  Cei care-si spun tot asa dupa ce au plecat din Biserica si si-au facut dumnezeu sint eretici, de aceea nu mai sint ortodocsi.
  Ca sa fie ordine in gandire am spus-o, nu ne jucam cu iubirisme si humanisme ca nu e “marfa” noastra…
  Mantuirea nu e rezolvata de om.
  Noi, ortodocsii stim direct de la Dumnezeu-Fiul ca doar prin El e posibila mantuirea.
  Ca Dumnezeu-Tatal are grija de ceilalti, in fel tainic, de ne-stiut de noi – nu e treaba noastra.
  Daca omul ar sti alta cale, de ce ar mai fi crestin?… de ce ar mai urma lui Hristos?

 6. “Vaccinul nu va steriliza pe toata lumea, doar 60-70%” centrul de vaccinuri Oxford

  https://youtu.be/IMAkFKprzRQ

  o sa planga si soarecii de noi.

 7. NU EXISTA OM PE SUPRAFATA ACESTUI PAMANT CARE SA FIE SFANT ” SFANTUL ANTONIE ” CI TOTI CARE NE-AM NASCUT AVEM CEL PUTIN UN PACAT CARE BANUIESC CA IL STII
  DECI A FI SFANT INSEAMNA SA FI NEPRIHANIT ADIKA FARA NICI UN PACAT
  UNUL SINGUR ESTE SFANT IN VECI DE VECI SI ACELA ESTE DUMNEZEU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *