Home / Educativ / A aparut cartea “Mișcarea Legionară în Romanați”

A aparut cartea “Mișcarea Legionară în Romanați”

Incorect Politic
Iulie 26, 2021

SEO title preview: A aparut cartea Mișcarea Legionară în Romanați

În ciuda cenzurii, sfidând totalitarismul antiromânesc din țară, un autor curajos sfarmă zidul indiferenței și publică o carte de referință: Mișcarea Legionară în Romanați.

Via ActiveNews:

A apărut cartea “Mișcarea Legionară în Romanați”.

Aceasta cuprinde peste 600 de documente din arhivele locale și centrale și urmărește destinele unor personalități locale precum Virgil Carianopol, Petre Stroe, Ion Nicola, Sofia Cristescu Dinescu și ale unor binecunoscuți “sfinți ai închisorilor” din Romanați: Dumitru Uță, Gheorghe Jimboiu, Atanasie Stefanescu, etc.

Lucrarea conține și biografiile a 52 de preoți romanațeni ce au suferit detenție politica sub comuniști. Este prezentata și activitatea a cinci grupuri de rezistență armată anticomunistă din fostul județ. Un capitol tratează condițiile de viață din lagarul de la Caracal, primul lagar al gulagului comunist din România. Lucrarea conține 641 de pagini format A4 și este prima ce tratează activitatea legionară în fostul județ Romanați.

Această carte este disponibilă pe Colțul Naționalist.

10 comments

 1. Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

  Cartea conține o serie de documente arhivistice remarcabile. Cititorii pot afla cum a fost decimată Mișcarea Legiunii de către românul Ion Antonescu. Actele și invențiile făcute legionarilor, pentru a demonstra că aceștia au participat la Rebeliunea legionară din ianuarie 1941, confirmă demențialitatea individului cocoțat la Putere, care-și pierde simțul rațiunii.
  Destinul Mișcării Legiunii în România este ilustrat pe coperta lucrării: „Ne-am ridicat pentru a apăra Biserica în ruină și Patriarhul ei lovește în noi. Am început lupta pentru a da Neamului nostru un loc de frunte în Istorie, și istoricul Iorga ne împroașcă cu insulte, cerând încarcerarea și distrugerea noastră. […] Ne-am ridicat pentru a întări Armata și o parte din ea ne urmărește, ne schingiuie și ne împușcă … Ce tristă soartă va lovi acest Neam, cu astfel de reprezentanți!“. (publicistul Virgil Rădulescu, Comandant legionar din Corabia-Romanați asasinat mișelește la 29 de ani de către autoritățile criminale ale Statului român la 22 septembrie 1939, ca represalii teroriste în urma asasinării prim-ministrului Armand Călinescu de către o echipă de legionari).

  • Pentru profesorul Iorga

   Comerţul legionar de la Obor şi de la Lazăr

   Astăzi, sâmbătă 26 martie 1938, orele 9 dim., cele două restaurante, de la Obor şi de la Liceul Lazăr, au fost închise de autorităţi.

   La cel dintâi s-a prezentat comisarul Şef Furducescu, de la Circ. a 18-a, însoţit de trei comisari ajutori şi de un pluton de jandarmi sub comanda unui sergent.

   La cel de al doilea, comisarul şef Malamuceanu, însoţit de doi comisari ajutori, punând în vedere personalului să se retragă, deoarece au ordin să evacueze şi să închidă imediat localul.

   Când acum 15 ani în urmă, tineretul manifesta zgomotos împotriva cuceririi iudaice (nu mai zgomotos decât dl. Iorga la 1906), domnii de astăzi ne spuneau:

   Nu aşa veţi rezolva problema evreiască.

   Apucaţi-vă de comerţ. Faceţi comerţ, ca ei!

   Iată, ne-am apucat, cu sufletul plin de speranţe. Cu dor de muncă.

   Când aţi văzut însă că pornim, că suntem corecţi, că suntem capabili, că munca noastră e binecuvântată de Dumnezeu, veniţi tot voi, şi distrugeţi acest început de comerţ românesc, poate cel dintâi început serios din vremea noastră, veniţi şi, fără milă, înăbuşiţi aceste încercări, tot avântul nostru şi atâtea speranţe.

   Ce epitete pot să vă dau? Ce cuvânt din limba română vi s-ar potrivi? Ne acuzaţi că am greşit în trecut? Dar cine n-a greşit dintre voi? Spuneţi-ne însă ce am greşit acum? Ne scoateţi o crimă din ceea ce voi înşivă ne îndemnaţi ieri să facem?

   Vine profesorul Iorga, care striga acum 4 luni, dând alarma în linia comerţului românesc creştin răpus de jidani, şi făcând apel, chiar la violenţa noastră, vine, ne murdăreşte gândurile noastre curate şi ne răpune el pe noi, pe români.

   Sub guvernarea fericită şi creştină a I.P.S. Patriarhul Miron, nu mai există în România nici jidani, nici comerţ jidănesc, nici problema jidănească.

   Nu mai existăm decât noi, care trebuie să fim nimiciţi prin orice mijloace.

   Niciodată nici un cuvânt rău pentru profesorul Iorga. Totdeauna cu respect şi bună cuvinţă.

   De câtva timp plouă cu articole de otravă peste noi.

   Între bliduri(adică la restaurantele noastre)facem comploturi, punem la cale revoluţii îngrozitoare şi vrem să ucidem oameni. Suflete de asasini, oameni cu revolverele în mână şi în buzunare.

   Ei bine, nu mai pot!

   Din marginile puterilor mele omeneşti, cu care te-am respectat, îţi strig:

   Eşti un incorect. Eşti un necinstit sufleteşte.

   Datoria elementară a unui om corect este să se informeze şi la omul pe care îl judecă, nu numai la agenţii mincinoşi ai domnului Armand Călinescu (care lansaseră ieri pe piaţă că 16 echipe sub conducerea lui Alexandru Cantacuzino vor să-l omoare pe d-sa.).

   Eu nu mă pot bate cu d-ta. N-am nici geniul, nici vârsta, nici condeiul şi nici situaţia d-tale.

   N-am nimic. D-ta ai totul.

   Dar din adâncul sufletului lovit şi nedreptăţit îţi strig şi îţi voi striga din adâncul gropii:eşti un necinstit sufleteşte, căci ţi-ai bătut joc pe nedrept de sufletele noastre nevinovate!

   Voi, care ne acuzaţi de violenţă, după ce aţi întrebuinţat în contra noastră cele mai mari violenţe, împingându-ne la disperare şi păcat, voi, cărora dacă cineva v-ar fi dat numai o palmă, aţi fi reacţionat la fel ca mine, fără ca să mai fi trecut prin chinurile fizice şi umilinţele prin care am trecut noi, voi necinstiţilor sufleteşte, vă vom dovedi acum, că nu vom reacţiona în nici un fel la toate provocările voastre.

   Nu să ne înăbuşiţi comerţul nostru, să ne înăbuşiţi avântul, ci ca să ne bateţi la tălpi, să ne trimiteţi în Insula Şerpilor, să ne ucideţi cu pietre, să ne spânzuraţi cu tălpile în sus, şi să ni le bateţi în cuie, să ne supuneţi la cele mai mari umilinţe.

   Nu veţi întâmpina nici dvs., Domnule Profesor Iorga şi nici ceilalţi toţi care v-aţi asumat răspunderea unei sângeroase şi nedrepte opresiuni, nu numai o violenţă, ci nici măcar o opunere.

   Dar de acum şi până voi închide ochii, domnule Iorga, şi după aceea, te voi privi aşa cum meriţi”.

   Aceasta este scrisoarea lui CORNELIU ZELEA CODREANU .Acesta este ADEVARUL mișcarea a fost TRADATA DE CEI CARE AU SUSTINUT-O CA MAI APOI SA O TRADEZE :NICOLAE IORGA SI ACOLITII.Cam pe fata așa stil IUDA ISCARIOTEANUL pe Domnul Nostru IISUS HRISTOS.Politica Românească e de mult coruptă și asta e OPINIA MEA și mi-am format-o in urma dovezilor adunate.MISCAREA LEGIONARA NU A FOST FASCISTA CI NATIONALIST -ORTODOXA A FOST ALCATUITA DIN ROMANI PENTRU ROMANI CARE AU SERVIT ROMANIEI NU STATULUI ISRAEL SI RECONSTRUIRII CELUI DE-AL TREILEA TEMPLU:)
   Maica Domnului să ajute Noul Israel:)

   • Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

    @ Iancu În baza acestei scrisori, nenorocitul de Iorga s-a declarat ofensat ca demnitar și Codreanu a fost arestat. Apoi mișeii i-au înscenat procesul de trădare națională.

    • @Vasilica Militaru Ai uitat sa adaugi un lucru esential de fapt doua si-s la fel de importante : 1] Executia lui Nicolae Iorga n-a fost ordonata de catre Corneliu Codreanu iar acel comando , diferit de faptul de-a fi actionat din proprie initiativa s-a dovedit in timp unde dadeau cu semnatura pentru a ridca salariul lunar . Pana si-n chestiunea executiei lui Armand Calinescu , pana si-acolo s-a dovedit , este adevarat abia de curand , implicarea Casei Regale , implicarea Regelui Carol { in sensul ca STIA } in finalul acelui ministru . 2] Daca Nicolae Iorga n-ar fi avut norocul sa fie executat de catre acei legionari , SIGUR ar fi avut de dat niste ” explicatii ” noii Politii Politice infiintata in 1947 iar din mainile alora , chiar daca scapai cu viata , om intreg la cap nu mai erai iar asta , noi romanii o stim foarte bine . Deci , chiar poate fi considerat un noroc faptul c-a fost executat si-a murit repede . L-ar fi chinuit securistii NKVD-isti ca pe hotii de cai incat si-ar fi dorit moartea ca pe-o izbavire .Crede cineva ca PCR , MOSCOVA , putea uita faptul ca , Iorga a initiat acea strangere de fonduri pentru trupele franchiste din Spania donandu-si cu aceasta ocazie verigheta si ceasul de buzunar din aur iar nevasta-sa cerceii si bratzara ? In plus , chiar daca dupa ceva vreme a schimbat tonul vis vis de Miscarea Legionara , cum sa uite Securitatea ca acesta ai tamaia initial ca pe sfintele moaste si din Martirii Neamului nu-i mai scotea . S-a dovedit : LEGIONARII AU FOST CU ADEVARAT MARTIRI AI NEAMULUI . Referitor la Nicolae Iorga , n-o spun eu ci , un scriitor , comunist pana-n maduva oaselor pe nume Haralamb Zinca intr-o carte publicata prin anii ’80 fireste , mai putzin partea cu ” explicatiile ” pe care le-ar fi avut de dat Securitatii caci nici Zinca nu era de capul lui cand a publicat cartea . Altele , le stiu de la aia care-au trait acele vremuri . P.S. Mi-am amintit : ORA H cred ca se numea cartea si…era destul de ” consistenta ” .

     • Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

      @ Marian Este de reținut faptul că Iorga ar fi fost hăcuit de bolșevici, dacă ar fi trăit până după Război. Oricum, ce au făcut cei care l-au asasinat nu este creștinește. Într-o religie a răzbunării, precum cea mozaică sau cea islamică, crima de răzbunare este acceptată. Cine se vrea creștin, poate găsi alte forme de răsplătire a nemerniciei unor trădători. Eu merg pe linia non-violenței.

 2. Detin multe carti despre Miscarea Legionara cam d e cand au avut unii curajul s a le publice . Pana in urma cu vreo cinci sau sase ani la un chiosc de presa de la Big-Berceni era unul care vindea asa ceva si , n-am ezitat sa-i cumpar maculatura dupa cum striga cat al tineau bojocii , ” maestrul ” Piedone …primarul in functie de-atunci . Nu ca nu m-ar mai interesa si alte informatii despre legiune si legionari insa…ma aflu cam aproape de ” final ” deci , cui vor ramane ?

  • Vasilică Militaru - Asociația Neamul Românesc

   În București există un temerar, Șerban Suru, care are afișată și o placă cu denumirea Mișcarea Legionară. Placa îi zgârie pe ochi pe cei dela Elie Wiesel. Probabil de aceea nu mai pot vedea nimic bun la români. Mai aveți posibilitatea să le donați Fundației George Manu. Știu că sunt oameni serioși.

   • @ Vasilica Militaru Cata vreme traiesc INCA , acele carti nu-mi vor parasi biblioteca si sufletul !!! Poate dupa…caci , dupa cate vad , copii mei nu mai au interes pentru istoria tarii lor . Pe Serban Suru { in urma cu vreo douazeci de ani l-am insotit in cateva din actiunile domniei sale } al cunosc si-l respect pentru munca si daruirea sa insa , pacat ca este singur impotriva tuturor .

 3. Bine ca mi-am amintit la vreme : NOUA DREAPTA…mai exista oare ? Daca mai exista , poate cineva sa-mi spuna ceva despre atitudinea lor de un pacifism criminal vis a vis de nemernicii astia neo-marxisti sau de nenorocitii aia din LGBT ? Dl. Marian Motocu…mai exista iar daca mai exista ce face , isi face veacul pe chat ? ARMATA…astia care-au JURAT CREDINTA POPORULUI SI PATRIEI , ARMATA chiar n-are nimic de spus in tara asta , in fatza tradatorilor astia politicianisti ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *