Home / Educativ / SUA intră în cea de-a Doua Mare Depresie

SUA intră în cea de-a Doua Mare Depresie

Plutarch Mendiceanu
Incorect Politic
Mai 22, 2020

SUA intră în cea de-a Doua Mare Depresie

Eșecul rezervei federale de a întârzia din nou inevitabilul

 

O scurtă recapitulare.

12 Februarie, 2020. O zi de sărbătoare pentru piața americană – indecșii S&P 500, NASDAQ și DJIA ating un nou vârf istoric în ciuda carantinei care deja a început în Wuhan, China. Totul este bine pentru investitorii americani…

20 Februarie, 2020. Încrederea pieței de la New York începe să scadă. Pe fondul problemelor logistice industriale provocate de coronavirus în China, momentan încă o glumă distantă pentru majoritatea americanilor și a europenilor (chiar și Italia are doar 3 infectați oficial), indecșii burselor încep să înregistreze mici scăderi zilnic. Se pare că investitorii vor trebui să mai aștepte înainte să sărbătorească încă un vârf ca pe 12 Februarie.

9 Martie. Italia intră în carantină pe fondul creșterii rapide a numărului de infectați. Rusia și cu Arabia Saudită se războiesc asupra prețului petrolului datorită impasului în a se înțelege asupra unei reduceri comune de producție pe fondul cererii scăzute. Bursele internaționale se deschid și pică mai mult de 7% într-o singură zi, acționând așa zisele „circuit breakere” intenționate să oprească panica pe bursă. Este declarată ca fiind „Lunea Neagră”.

12 Martie. Bursa americană pică 9.4%, iar cea europeană 11%. Este a doua zi în mai puțin de o săptămână când un „circuit breaker” oprește piața americană pentru 15 minute. Bursa italiană de la Milano pică 17%, un record istoric pentru aceasta. Ca să oprească picajul de pe bursă, Rezerva Federală anunță că oferă împrumuturi de 1.5 trilioane $ pentru „Quantitative Easing”. Ziua aceasta este declarată ca fiind „Joia Neagră”.

13 Martie. O zi de creștere puternică. Analiștii financiari, entuziasmați, declară că răul deja a trecut, că panica pe bursă s-a încheiat…

16 Martie. Picajele de pe bursa americană ating un nou record de 12.93%, eclipsând toate picajele procentuale din timpul Marii Depresii. Rezerva federală a eșuat.

SUA intră în cea de-a Doua Mare Depresie

19 Martie. Departamentul Muncii al Statelor Unite dezvăluie un nou record – 3 milioane de americani și-au pierdut slujba până în acel moment. Cel mai mare vârf până atunci, din timpul Marii Recesii din 2008, a fost de 700 de mii de noi șomeri. Acum atât bursa americană, cât și numărul de șomeri arată a linii verticale. În alte cuvinte, SUA intră oficial în A Doua Mare Depresie.

26 Martie. Obligativitatea rezervei de bani a băncilor este înlăturată de către Rezerva Federală. Băncile, în efect, nu mai sunt obligate să dețină monezi cash ca să îi plătească pe cei care vor să își retragă bani din cont. O măsură puțin publicizată pentru a evita panica, dar care indică disperarea absolută a Fedului în fața unui colaps economic care se petrece cu o viteză fără precedent.

20 Aprilie. Prețul petrolului crud pică rapid. Comercianții de comoditități urmăresc șocați cum prețul scade de la 20$ la 10$, 1$, 10 cenți, 1 cent, 0.00$. Din acest moment, a deține contracte pentru petrol crud devine o îndatorire – costă mai mult să îl transporți și să îl înmagazinezi decât îl poți vinde – iar cei care dețin contractele încep să îi plătească alți comercianți să îi scape de ele. Un nou eveniment istoric s-a petrecut.

Până astăzi, mai mult de 36 de milioane de americani și-au pierdut slujba. Cele mai bune estimări ale cifrei reale de șomaj din state sunt între 26% și 28%; pentru context, maximul absolut în timpul Marii Depresii din anii ’20-’30 a fost de 25.4% în Statele Unite. Numai această cifră spune o poveste catastrofală despre economia americană în urma crizei.

Rezerva federală, în încercarea de a frâna depresia economică, a cumpărat în jur de 2.5 trilioane $ de pe bursa americană, echivalent cu 13% din PIBul statelor; guvernul american a mai împins încă 2.3 trilioane de $, sau 11% din PIB, înspre companii și cetățeni drept Stimulus (așa zișii „TrumpBux”), iar acum în senat se află un plan de a injecta încă 3 trilioane $ în economie. Nu, nu citiți greșit; trilioane.

Deci în decursul a vreo două luni (16% din an), statul american în mod colectiv a băgat echivalentul a 25% din PIB drept injecție monetară în economie iar această cifră stă să devină 40% din PIB. Și ce roade a dat politica lor economică?

Conform Rezervei Federale, prin programul de previzionare GDPNow https://www.frbatlanta.org/cqer/research/gdpnow, PIBul SUA a picat cu 42% în T2, 2020. Cu alte cuvinte, economia americană s-a înjumătățit ca dimensiune în decursul a câteva luni, iar prezicerile tind să devină mai rele pe zi ce trece, așa cum și șomajul încă înregistrează cifre record – conform ultimului raport al DoL (Departamentul Muncii) amintit mai devreme, în ultima săptămână și-au mai pierdut 2.5 milioane de american slujba, și e cifră mică față de maximul de 6 milioane. La două luni de când a început valul de șomeri, și tot își pierd de 3 ori mai mulți americani slujba în fiecare zi decât în cea mai zi din 2008!

Astăzi, economiștii americani încearcă să încurajeze piața prin idei  precum „recuperare în forma de V” și „imprimarea de bani face dolarul mai atractiv” (aș vrea să fii inventat fraza asta, dar aparține unui analist (((Yohay Elam)))).

Întrebarea acum nu mai este dacă economia mondială va intra într-o recesiune, căci toți indicatorii – după cum poate vom vedea săptămâna viitoare, chiar și în Europa – arată că deja suntem binișor într-o adevărată depresie care să o rivalizeze pe cea care a durat un întreg deceniu în anii 30. Întrebarea este cât de mult mai rău se va ajunge – căci cel puțin pentru americani, picajele nu dau mari semne de încetinire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *