Home / Chestiunea Jidănească / Sionismul în Vremea Prigoanei – Text Pierdut

Sionismul în Vremea Prigoanei – Text Pierdut

Incorect Politic
Ianuarie 13, 2020

Sionismul în Vremea Prigoanei

Preluat de pe IonCoja:

M.Benvenisti, Sionismul în vremea prigoanei, publicat în „Viața Evreiască”, numerele 7, 8, 9 și 10 din 1944
Există așadar acest text, scris imediat după 23 august 1944, în care un mare lider evreu, șeful sionismului din România, face un raport asupra activității sale și a organizației pe care o conducea.
Textul are, foarte probabil, o mare valoare documentară, adresându-se unui public cititor care cunoștea bine evenimentele relatate, adică un public care nu putea fi mințit în față. E vorba de publicul alcătuit deopotrivă din români și evrei.

Am încercat să dăm de urma textului adresându-ne Federației Comunităților Evreiești din România, scop în care un coleg de-al nostru a mers la sediul Federației, unde a primit însă un răspuns aiuritor: Federația nu mai are arhivă în România. Arhiva Federației a fost mutată / transferată în Israel!
Dacă este adevărat, Federația a comis un act ilegal. Ca instituție care primește bani de la bugetul public, Federația are obligația să-și pună la dispoziția publicului întreaga arhivă!

Nu ne permite timpul să cercetăm acest caz. Apelez la un voluntar care să se mai adreseze o dată Federației Comunitățiloe Evreiești din România cerând să consulte din arhiva Federației colecția de ziare, de dinainte și de după 23 august 1944. Evreii au avut o presă în limba română foarte activă, foarte bine ancorată în realitatea evreiască

Eu sunt gata să pariez că în presa evreiască de dinainte de 23 august, ca și-n cea din perioada imediat următoare, nu se face nicio referință la sutele de mii de evrei morți în „holocaustul din Transnistria”, în mod special M.Benvenisti sunt convins că nu era la curent cu marea tragedie de dincolo de Nistru. Această ignoranță sau nepăsare se cere a fi explicată, justificată. Cel mai probabil explicația este simplă de tot: inexistența faptei!
Așadar mă adresez tuturor celor aflați în posibilitatea de a mă ajuta: cum ajungem la textul lui Mișu Benvenisti? Cum ajungem la adevăr?

Profit de ocazie și invit persoanele care au exemplare din presa evreiască a acelor ani – 1938-1948 – să ni le aducă la cunoștință pentru a le consulta, xerografia și, eventual, cumpăra.
Până atunci, tuturor,

LA MULȚI ANI FRUMOȘI!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *