Home / Educativ / MATRIX.1 – Lumea în care trăim

MATRIX.1 – Lumea în care trăim

Incorect Politic
Martie 9, 2021

Via Daniel Roxin:

 

MATRIX.1 – Lumea în care trăim

Lumea în care trăim nu este decât parțial ceea ce se vede. Am putea spune chiar, fără să greșim prea mult, că ceea ce se vede este partea cea mai puțin importantă în raport cu ceea ce nu se vede. Priviți un aisberg. Partea de la suprafața apei nu reprezintă mai mult de o treime din întreg, ori vizibilă nu este decât aceasta. Aisbergul este constituit însă din ambele părți, nu doar de cea de la suprafață ușor de văzut de toată lumea ci mai ales de cea de sub apă, cea invizibilă și care este cea mai importantă. Importantă pentru că pe ea, pe cele două treimi se sprijină cealaltă, cea vizibilă și-i asigură astfel o anumită stabilitate.

Ei bine, lumea în care trăim aste și ea astfel constituită. Dintr-o parte superficială vizibilă și una ascunsă, invizibilă, profundă (de unde termenul de deep-state), despre care unii știu ceva, puțin, alții ceva mai mult, alții nici nu-și pot imagina că ea există și că ea determină în mare măsură mersul lucrurilor și pentru cealaltă. Și chiar mai mult de-atât.

Matrix, Sistemul este totul, întregul, cu partea sa vizibilă dar mai ales cea invizibilă. Pentru a-l înțelege cât de cât, e nevoie de a înțelege nu doar o parte din el. Iar acest lucru nu este ușor.

De ce nu e ușor ?

Pentru că nu putem să nu constatăm că lumea în care trăim nu este una a inteligenței pentru marea majoritate a oamenilor. Nu e deci, o lume inteligenta. Pentru cei mai mulți, e o lume simplistă in alb și negru, condusă prin sloganuri si propagandă pe bani mulți de stânga sau de drepta și atât. Acesta este rezultatul unei lungi Evoluții, evoluție care accelerează in loc să se domolească sau să-și schimbe direcția, căci tehnicile moderne utilizate pentru a o amplifica sunt redutabile. Aceste tehnici se sprijină pe trusturile media si manipularea pe scară largă a emoțiilor oamenilor dar nu numai.

Este vorba aici, în acest proces de un real regres, regres de la inteligență la manipularea emoțiilor. Acest regretabil regres se înscrie într-o tot mai evidentă tendința mondială de manipulare a ființei umane împinsă spre căutarea exclusivă a confortului si a efortului minim posibil. Civilizația easy. Easy monney, easy job, easy life, etc.

Iată de ce este tot mai dificil de a comunica mesaje complexe unui public larg obișnuit doar cu mesaje in forma de medalie, scurte, care suna bine, chiar dacă sunt false. Este legea științei comunicării, a propagandei din toate timpurile, astăzi formată la școala mesajelor publicitare simple și repetate la nesfârșit, după modelul Always coca cola.

-Va urma –

 

Via HoratiumP:

MATRIX.2 – Filmul în rezumat

Pe ecrane din 1999, filmul Matrix este ecranizarea romanului francez cu același nume, scris încă din 1976. Există cel puțin două moduri de a aborda acest film și anume acela cel mai simplu, easy, de a se lăsa pradă acțiunii și narațiunii imaginilor, dar și acela de a-l citi, a-l aprofunda și a înțelege despre ce e vorba. Iată un foarte scurt rezumat în așteptarea unei explicații, interpretări desigur pot fi mai multe și asta e interesant.

Inginer informatic pe timp de zi și hacker pe timp de noapte, Thomas Anderson cunoscut sub numele de „Neo” este supravegheat de Morpheus, un fel de papă al hackerilor, care va bate la ușa ecranului computerului său pentru ca să afirme faptele : Totul este o iluzieOamenii au devenit sclavii mașinilor care le folosesc ca baterii vulgare înainte de a le arunca la gunoi.

Nu foarte interesat de ideea de a ajunge aruncat la toaletă, Neo face o alegere, ia pastila roșie pentru a ajunge pe tărâmul adevărului. Deprogramat din Matrix, se alătură lui Morpheus. Bătălia pentru salvarea umanității a început.

Neo, sooner or later you’re going to realize just as I did that there’s a difference between knowing the path and walking the path.

În afara Trinității, Realitatea este grețoasă, insuportabilă. Noul copil trebuie să se întărească înainte de a se confrunta cu „agenții”, programe pe care mașinile le-au instalat în Matrix pentru a spulbera factorii de dezordine, Matrix este ordinea absolută.

Neo îl întâlnește pe Oracle, care îi dezvăluie în mod neașteptat că el nu este ales, spre dezamăgirea tuturor, în special pentru Morfeu. Ce a ajuns Neo să facă în această mizerie dacă nu a fost ales? Capturat de agenți în urma trădării unui Cypher mult prea atașat de rarele sale fripturi, Neo se străduiește să-l elibereze pe Morpheus de agenți și să-și continue căutarea.

I know you’re out there, I can feel you now, I know that you’re afraid… you’re afraid of us, you’re afraid of change. I don’t know the future, I didn’t come here to tell you how this is going to end, I came here to tell you how it’s going to begin.