Home / Actualitate / Hoția Băncilor Prin Escrocheria Dobânzilor

Hoția Băncilor Prin Escrocheria Dobânzilor

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Septembrie 21, 2018

Hoția Băncilor Prin Escrocheria DobânzilorÎn primul rând trebuie clarificat:

Titlul ales de PROTV “Depozite rentabile doar la 6 bănci româneşti. La restul, iei mai puţin decât ai depus” este prost și manipulator,  în ceea ce privește prima parte. Nu există 6 bănci românești, în 2013 mai erau două cu capital autohton.

Bankingnews:

Banca Carpatica a omului de afaceri Ilie Carabulea si Banca Feroviara, controlata de Valer Blidar, au ramas singurele banci cu capital majoritar privat romanesc din sistem, dupa ce Banca Transilvania si Libra Internet Bank au fost reclasificate anul acesta de BNR ca banci controlate de capitalul strain in urma unor schimbari intervenite in structura actionariatului.

Acum cu știrea…

Stirileprotv:

Băncile din România încep să ridice dobânzile şi la depozite, dar nu cu aceeaşi viteză cu care s-au grăbit să mărească dobânzile la credite.

Însă, chiar şi aşa, în prezent doar 6 bănci dau o dobândă pozitivă. La celelalte, din cauza taxelor şi a comisioanelor, după un an clienţii retrag mai puţini bani, decât au depus.

Ai citit bine, scoți mai puțini bani decât bagi.

Pe lângă asta, depozitul la bancă în sine este o escrocherie.

Dacă vine Gigel la ușa să-ți zică “Nu mai bine-ți ții banii în sertarul meu? Sunt mai în siguranță decât la tine în portofel, că cine șție, poate-ți pierzi portofelul, poate ți-l ia gipseru pe autobuz…” îl refuzi bine-înțeles, că doar și tu ai sertar.

Dar dacă vine Shlomo bancheru?

Pe lângă faptul că-i absolut absurd să-i dai banii cuiva să aibă grijă de ei, în loc să-i controlezi tu, singurul argument pragmatic pe care l-am auzit cu privire la depozitarea banilor în bănci era “pentru dobândă”, care, în cazul în care există, este INFIMĂ!

Băncile mici, mai puţin cunoscute şi deci cu mai puţini clienţi, au început să mărească dobânzile oferite la depozite încă din primăvară.

Irina Chiţu, director FinZoom: “Dacă întâi băncile mici au crescut dobânzile de abia acum putem vedea şi băncile mai mari că încep să pună un 0,5 puncte procentuale la dobânzi

Cine îi tîmpit să-și țină banii în bancă pentru o dobândă care este un praf în ochi de 0.5% merită să-i piardă.

Adică îți bagi 100 de milioane de lei în bancă, 10.000 RON, pentru o dobândă anuală de 50 de lei?

Ești prost?

O dobândă de unu la sută îți dă 100 lei, cu condiția să ții toți 10.000 în bancă un an de zile. Ai putea face mai mulți bani decât 1% prin investiții, negoț sau tranzacții la bursă. Probabil dacă ai cumpără valută și ai ține-o la tine un an de zile, ai avea o creștere totală ce depășește dobânda băncii.

Ideea e că dacă ai capital sunt multe metode să faci mai mulți shekeli decât ai face prin depozit în bancă.

În urmă cu un an doar 3 bănci ofereau dobânzi real pozitive, iar câştigul la un depozit de 1000 de lei pe un an nu depăşea 15 lei. Acum sunt 6 bănci, şi câştigul ajunge la 30 de lei. Este adevărat, la băncile cu dobânzi negative, se pot pierde până la 89 de lei din o mie.

Şi asta pentru că uneori, chiar dacă dobânzile afişate de bănci sunt pozitive, taxele şi comisioanele “muşcă” din suma iniţială.

În acest moment doar 6 bănci, din care una singură este în “Top 5″, dau dobânzi real pozitive între 15 şi 30 de lei la un depozit de o mie de lei pe un an. Adică o dobândă anuală efectivă, după scăderea taxelor şi comisioanelor, între 1,5 şi 3 la sută, mult sub inflaţia de 5 la sută din prezent.

Băncile oferă dobândă mai mică decât comisioanele și taxele, iar unii clienti rămân literalmente fara bani în urma unui furt electronic, ca cei de la raiffasen.

Concluzia?

Înafara unei sume modice de bani pe card pentru plăți online, nu exista motive reale să-ți ții banii în bănci.

Hoția Băncilor Prin Escrocheria Dobânzilor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *