Home / Educativ / Cine sunt liberalii?

Cine sunt liberalii?

Mihai
Incorect Politic
Mai 24, 2021

Cine sunt liberalii

Cine sunt liberalii ?

1. În februarie-martie 1907, regatul României fierbea pentru că în SUA doi bancheri au declanșat prima criză economica mondială despre care nu se vorbește. Ţăranii din judeţul Botoşani au pornit o răscoală care s-a întins în toată ţara. La 12 martie 1907 a fost ales un nou guvern, liberal de această dată, condus de D.A. Sturdza. Generalul Averescu, viitorul erou al primului război mondial devenea ministru de război, iar Ion I.C. Brătianu era numit ministru de interne.

Averescu şi Brătianu s-au întâlnit şi au elaborat planul de înăbuşire a răscoalei. În 10 zile cea mai mare răscoală ţărănească a secolului XX a fost înăbuşită în sânge. Oameni împuşcaţi şi gospodării rase de pe faţa pământului cu tunul. Planul a fost întocmit fără ezitare. Noul Guvern a decretat mobilizare generală, iar trupe de infanterie şi cavalerie au fost comasate în calea ţăranilor sau trimise contra lor. Inclusiv artileria era inclusă în acest plan de acţiune.

Generalul Averescu explică cum s-a pus la punct acest plan într-un memoriu adresat patriarhului Miron Cristea. ” În ziua de 13 martie, înţeleptul nostru suveran de atunci regele Carol I mi-a făcut înalta cinste de a-mi încredinţa conducerea Ministerului de Război, pentru restabilirea ordinei în ţară, acordându-mi şi întreaga sa încredere. Mi-am întocmit numaidecât planul de acţiune în cursul unei singure săptămâni, după punerea lui în aplicaţiune, ordinea era restabilită. La prima şedinţă a Consiliului de Miniştri, preşedintele de minister m-a înştiinţat că Parlamentul m-a împuternicit să proclam starea de asediu. Am luat act de această comunicare, dar am declarat că nu am deloc intenţiunea să uzez de starea de asediu şi faptele au dovedit că în adevăr măsurile de rigoare înrăutăţeau în loc de a îmbunătăţi starea de lucruri.”, se arată în acest memoriu.
https://adevarul.ro/locale/botosani/cati-tarani-fost-ucisi-1907-adevarul-despre-inabusirea-sange-ultimei-mari-rascoale-taranesti-europa-1_5787a5c05ab6550cb8daa6a7/index.html
http://amnr.defense.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Aparitii_editoriale_pdf/11_Armata_Rascoala_1907.pdf

2. Specialiştii precizează că bucuria înlăturării lui Cuza era prezentă în lumea elitelor societăţii. Ţăranii în special nu priveau cu ochi buni acest complot. Pentru ei, Cuza, era omul care le dăduse pământ, un binefăcător. „Reforma, cu toate carenţele ei, a însemnat o cotitură în viaţa ţărănimii. A fost un adevărat şoc psihologic primirea de la stat a unui pământ — chiar dacă neîndestulător — râvnit cu atâta sete.

În memoria colectivă a satelor, Cuza a rămas ca marele binefăcător”, preciza Florin Constantiniu în lucrarea sa, ”O istorie sinceră a poporului român”.

Cuza, pierdut de radicali şi conservatori

Simpatia ţăranilor a fost câştigată de Cuza, însă, cu preţul sacrificării domniei sale. Împroprietărirea acestora şi emanciparea clăcaşilor a fost unul dintre motivele pentru care a fost organizat complotul împotriva sa. De altfel, acest complot era pus la cale de câţiva ani. Practic, oamenii politici şi-au dat mâna pentru a-l răsturna pe Cuza.

Liberalii radicali au fost în stare să facă pace cu rivalii lor de moarte, conservatorii, numai pentru a-l vedea pe Cuza plecat.

„După şapte ani de glorioasă conducere a ţării, monstruoasa coaliţie, speculând nemulţumirile provocate de starea precară a finanţelor, cât şi unele greşeli săvârşite de Cuza, mai ales în ultima parte a domniei (îndepărtarea vechilor sfetnici şi prieteni, înlocuirea la 26 ianuarie a guvernului Kogălniceanu şi afirmarea în mai multe rânduri a ideii de renunţare la tron, în momentul împlinirii termenului de şapte ani)

l-a silit pe Cuza în noaptea de 11/12 februarie 1866 să abdice, lăsând cârma guvernului în mâna unei Locotenenţe Domneşti”, scria specialistul Ilie Gorja în revista ”Agero”.

Printre cei implicaţi în complotul îndreptat împotriva sa se aflau mari personalităţi ale vremii precum Ion Ghica, C.A. Rosetti, Petre Carp sau Ioan Cantacuzino. Totodată, Cuza a fost trădat şi de armată.
http://adevarul.ro/locale/botosani/adevarul-despre-abdicarea-alexandru-ioan-cuza-complotul-monstruos-transformarea-voievodului-unirii-despot-1_5722159f5ab6550cb86cfede/index.html
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/lucruri-necunoscute-din-culisele-abdicarii-lui-cuza

3. ’’Corneliu Coposu: – Actul de la 23 august 1944 nu a fost o insurecţie armată, ci o lovitură de stat care a fost pregătită de multă vreme de către o conspiraţie restrânsă ca număr şi executată prin surprindere, fără forţă militară.

În ajunul sărbătoririi Paştelui 1941, Dl. Dinu Brătianu (n.r. – foto jos) în numele partidului liberal, a investit (prin declaraţie verbală solemnă) pe dl. Maniu, să acţioneze în interesul superior al Naţiunii şi în numele partidului liberal: Dl Maniu a solicitat (ca reprezentat al opoziţiei unite – P.N.Ţ. şi P.N.L.) o întrevedere comună cu cei doi reprezentanţi diplomatici ai guvernelor englez şi American la Bucureşti (după ce tratase cu aceştia separate, în trei, respective două întrevederi). Conferinţa a avut loc în 27 aprilie 1941 la sediul legaţiei britanice, cu participarea dlui Maniu, a d-lui Reginald Hoare şi a d-lui Gunther. Cu acest prilej s-au stabilit toate măsurile ce urmau să fie luate după întreruperea relaţiilor diplomatice cu Anglia şi U.S.A. Astfel: Constituirea a două grupuri de legătură, între „opoziţia unită” din România şi o reprezentaţă autorizată a guvernului englez; aceste grupuri urmau să fie înzestrate cu mijloace sigure şi moderne de comunicare (emisie-recepţie) şi cu bază materială de activitate, precum şi cu cifru. Pentru acoperirea cheltuielilor legate de acţiune s-a afectat disponibilul Soc. „Unirea” de Petrol.”

http://adevarul.ro/locale/zalau/adevarul-ascuns-71-ani-despre-lovitura-stat-23-august-1944-oprit-iuliu-maniu-publicare-interviu-istoric-acordat-corneliu-coposu-1_57bae25e5ab6550cb8fe2233/index.html
http://www.ziaristionline.ro/2011/06/23/documentele-secrete-ale-tradarii-regelui-mihai-de-la-visinski-la-stalin-molotov-si-beria-exclusiv/

5 comments

  1. Om cu bun simt

    Articol de cacao. Mai Mihai care nu-ti spui prenumele, ce esti tu provocator la securitate? Articolul e o varza de adevaruri cenusii asa cum scriu securistii. In loc sa reliefezi mizeriile facute de liberalii bratieni si taranistii lui Maniu tu vorbesti de toti si nimic.
    Voltaire: politica a aparut cand primul prost l-a intalnit pe primul excroc.
    Rog redactia sa scoata acest articol.

  2. Rebeliunea de la 1907 a fpst provocata de jidanii din Moldova care au incitat pe nietii tarani sa se razbune pe boieri pentru viata lor grea cand de fapt arendasii jidabi ii jefuiiau pe tarani.
    De asta a fost folosita armata pentru oprirea cu orice poret a initiativei comuniste de rastiurnare a ordinii de drept monarhice, … pacat de agitati – ei au ascultat de comunisti si asta insemna “caderea” in satanism.
    …Domnu’ Mihai, “audiate et alter pars” ca sa va pronuntati neutru fata de evenimentele istorice.

  3. La 23 august s-a restabilit autoritate legitima monarhica prin inlaturarea orgoliului nerusinat militarist al eroului din primul razboi, Ion Antonescu.
    N-a fost lovitura de stat, asta este lozinca agentilor straini, cu papistasii in frunte!

  4. Despre 23 august 1944, f bine a scris Pamfil Șeicaru, unul dintre cei mai mari gazetari ai vremurilor de atunci și nu numai, martor ocular al acestor evenimente.
    https://www.emag.ro/dotla-sa-ramana-doar-cenusa-dosarul-unei-tari-satelit-pamfil-seicaru-172/pd/D0CP83MBM/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *