Home / Actualitate / „Calea partizanilor din Apuseni”. Traseu în memoria rezistenței anticomuniste din România

„Calea partizanilor din Apuseni”. Traseu în memoria rezistenței anticomuniste din România

Incorect Politic
Mai 24, 2024

„Calea partizanilor din Apuseni”. Traseu în memoria rezistenței anticomuniste din România

„Calea partizanilor din Apuseni”. Traseu în memoria rezistenței anticomuniste din România

Via RostOnline:

În 2024, se va finaliza „Calea partizanilor din Apuseni”, un proiect dedicat memoriei rezistenței anticomuniste din munți.

Este vorba despre un traseu tematic memorial, care va trece prin câteva locuri în care oamenii din Grupul „Șușman” au trăit în clandestinitate,  între anii 1948-1958.

„Anul acesta vom mai face un pas pe Versantul Partizanilor. Vrem să fie unul important și memorabil.

În parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni și cu prestigioasa Fundație „Corneliu Coposu” intenționăm să realizăm traseul tematic Calea Partizanilor- primul de acest fel din România- care ne va aminti de rezistența îndârjită și demnă a moților în fața terorii comuniste. Vorbim despre un traseu care ar trebui să fie esențial în orice infrastructură a memoriei de tipul acesta și care va fi parte integrantă din Ecomuzeul Țării Moților.

Calea Partizanilor va trece prin câteva locuri în care oamenii din Grupul „Șușman” au trăit în clandestinitate și au luptat până la cele din urmă consecințe, împotriva regimului comunist și a Securității, între anii 1948-1958. Având o formă de circuit, traseul va lega Versantul Muncelului- Valea Firei- Masivul Humpleu, fiind și un periplu prin una dintre cele mai spectaculoase zone carstice ale României, presărată cu peșteri, avene, grote.

Calea Partizanilor, pe care vor fi amplasate 9 panouri, va fi o drumeție cu nivel mediu de dificultate. O invitație la o experiență unică la care vor contribui povestirile incredibile ale trecutului recent, dar reale până la moarte și dincolo de ea, totul în cel mai răpitor peisaj montan cu putință.

Dorim ca acest traseu tematic să fie completat și prin amenajarea unui adăpost montan, care să păstreze aspectul și caracteristicile celor folosite de partizanii din Grupul „Șușman” de-a lungul anilor de rezistență”, au anunțat organizatorii proiectului.

Traseul tematic memorial este realizat de Asociația Clubul Moharhiștilor Clujeni, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni și cu Fundația „Corneliu Coposu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *