Home / Educativ / 27 August – Independența Moldovei

27 August – Independența Moldovei

Incorect Politic
August 27, 2020

27 August - Independența Moldovei

Via TvrMoldova:

Pe 27 august 1991, Republica Moldova şi-a ales propria cale. Deputaţii Parlamentului ’90, al căror număr se micşorează de la un an la altul, spun că lupta pentru renaşterea naţională a început mult mai devreme, iar visul lor cel mare a fost să fie stăpâni la ei acasă şi să revină la haina firească a limbii române – grafia latină. Unul dintre deputaţii independenţei este şi Vasile Şoimaru, care şi-a dorit, în semn de respect, să vină la mormântul colegului său de Parlament, regretatul Valeriu Muravschi. Şoimaru a adus cu el şi volumul “Atitudini în ani de restrişte”, semnat de prim-ministrul independenţei. Muravschi nu a mai apucat să-şi vadă cartea proaspăt ieşită de sub tipar.

Vasile Şoimaru spune că la acea Mare Adunare Naţională, oamenii, printre multe sloganuri, au scandat şi UNIRE. Din păcate, nu s-a găsit niciun deputat care să scrie un proiect de declaraţie a unirii, regretă Şoimaru.

„Se vota sau nu se vota? Eu am zis că se vota, pentru că în mijlocul oraşului erau 500 000 de oameni. Şi aşa de tare se auzeau”, a spus VASILE ŞOIMARU, economist, scriitor, deputat în Parlamentul ’90.

Chiar şi aşa, lupta pentru Unire a continuat. Câteva luni mai târziu, pe 1 decembrie, a fost organizat un mare miting unde s-a constituit Consiliul Naţional al Unirii. Iar pe 24 ianuarie 1992, deputaţi din Parlamentul de la Bucureşti şi Chişinău s-au reunit la Iaşi, unde au semnat un document în care era stipulat clar că România nu poate fi decât una.

Referindu-se la declaraţia de independenţă, Vasile Şoimaru spune că un mare merit în alcătuirea textului a fost al prietenului său, regretatul diplomat român Aurel Preda. Acesta povesteşte, în cartea sa “Memoriile unui diplomat oarecare”, cum şi în ce condiţii a fost scrisă declaraţia de independenţă.

Deşi declaraţia de indepenedenţă originală a ars, în timpul protestelor din aprilie 2009, documentul a fost reconstituit în 2010. Vorbind despre actualitatea politică, Vasile Şoimaru spune că este dezamăgit, pentru că în ultimii ani s-a furat ca în codru.

Problema cea mai gravă, spune deputatul, este că actuala guvernare ne-a izolat în exterior şi ne-am pomenit a fi unul dintre cele mai sărace state din Europa.

În aceste condiţii, Vasile Şoimaru vede soluţia doar în unirea forţelor de dreapta.

„Unirea, în primul rând a forţelor sănătoase”, a conchis VASILE ŞOIMARU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *