Home / Evenimente / Eveniment 23 Martie: Pomenirea Martirilor Aromâni din Balcani

Eveniment 23 Martie: Pomenirea Martirilor Aromâni din Balcani

Sterie Ciumetti
Incorect Politic
Martie 23, 2018

Eveniment 23 Martie: Pomenirea Martirilor Aromâni din Balcani

Cine e din București are noroc, școlile sunt închise mâine și evenimentul începe la o oră decentă (13:00).

Mergeți acolo chiar dacă iese din zona voastră de comfort, aveți mai mult de câștigat luându-vă 2-3 ore din timpul de Fortnite și LoL pentru a fi printre oameni care împărtășesc idealul național.

Buciumul:

Un moment comemorativ dedicat Martirilor Români din Balcani va avea loc vineri, 23 martie 2018, ora 13,00, la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București, lăcaș unde a avut loc și prima slujbă de pomenire a Părintelui Haralambie Balamace, la data de 12 aprilie 1914. Momentul va cuprinde un parastas și mici alocuțiuni ale invitaților.

Readucerea în memoria colectivă a importanței sacrificiului martirilor români din afara țării, care au suferit pentru păstrarea conștiinței naționale, a spiritualității românești și a limbii române, este una dintre preocupările Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.  În preajma Bunei Vestiri, în fiecare an vor fi evocați martiri aromâni din Balcani, care, prin lucrarea și jertfa lor, nu au făcut altceva decât să cultive identitatea și unitatea noastră națională de limbă și credință.

Evenimentul este organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Societatea de Cultură Macedo-Română și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni.

Pe data de 23 martie 1914, Părintele Haralambie Balamace împreună cu alți trei aromâni, era martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că slujea lui Hristos în limba română și lupta pentru identitatea românească. Cei patru fac parte dintr-o serie de circa 1000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi, care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română sau în dialectele aromân și megleno-român.

Importanța participării la eveniment este duală:

1. Formarea legăturilor dintre tinerii naționaliști și generația veche, făcând schimb de informații, păreri, etc.

2. Prezența “sângelui nou” dă speranță bătrânilor și sentimentul că viața lor trăită pentru neam nu a fost trăită degeaba.

Intrați în vorbă, puneți întrebări, îndrăzniți, ei vor fi bucuroși că tinerii își dau interesul!

Eveniment 23 Martie: Pomenirea Martirilor Aromâni din Balcani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *